Arenas: "No tornarem a fer vida normal fins d'aquí un any"

Salvador Macip: "Fins que no tinguem una vacuna o una immunitat de grup prou àmplia no podrem estar tranquils, cal la conscienciació de la gent"

Actualitzat

Àlex Arenas, expert en la predicció d'epidèmies segons l'aplicació de models matemàtics creu que "per anar bé haurien de fer confinament fins a mitjans de juny". Al programa Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio d'aquest dissabte ha afegit que creu que "no es podrà fer vida normal fins d'aquí un any". 

"Tindrem una vida amb una activitat normal molt elevada però la profilaxi es quedarà amb nosaltres bastant de temps."

Arenas coincideix amb el genetista i investigador Salvador Macip, que diu que "fins que no hi hagi una vacuna o la immunitat de la població no sigui prou àmplia no podrem estar tranquils". Macip va dir al "Preguntes Freqüents" de TV3, que el risc de l'aixecament progressiu de les mesures de confinament és que els ciutadans es relaxin.

"El missatge hauria de ser de no relaxar-nos. Crec que el gran perill que hi ha en aquests moments és que es digui obrim les portes, sortim de casa i la gent interpreti que això és el final de la pandèmia i podem relaxar-nos, que no és ni molt menys el cas. Evidentment no hem de pensar que estarem tancats a casa un any- no serà el cas- però un cop sortim al carrer i no podrem estar relaxats i fer vida normal fins d'aquí un temps."

Segons tots dos experts, per planificar el desconfinament que ens permeti tornar a la normalitat mentre aquesta vacuna no arribi, hi ha dues claus: fer molts tests i tenir bones dades.

 

 

 

Desconfinament intermitent

Mentre no hi hagi una solució farmacològica a la pandèmia del coronavirus, - una vacuna o un tractament eficaç i específic-, segons Arenas i Macip l'única arma que hi ha és el confinament. I no descarten nous rebrots que hagin de fer endurir de nou les mesures.

Arenas: "El virus no està remetent, no és més feble, però amb el tallafocs del confinament hem evitat el contacte que el virus necessita per propagar-se. Si restablim les cadenes de contacte tornarem a nivells anteriors. Si hi ha rebrot haurem de tornar enrere és l'únic fre que tenim, és molt dur però eficient. "

Igual que Macip, són partidaris d'un desconfinament progressiu, o intermitent en funció de possibles rebrots, i l'èxit, ara per ara, depèn del comportament de tots.

"Segurament a l'estiu tindrem rebrots de coronavirus. Per això hem de fer tants tests com puguem i la clau és la conscienciació de la gent La distància social i el confinament és una arma molt important que tenim per superar aquesta fase de la pandèmia."


Macip considera que els nens han de poder començar a sortir per qüestions físiques i psicològiques i que els últims en sortir el carrer han de ser els més fràgils com les persones grans. El retorn a la feina segons Macip també hauria de ser esglaonat i en funció de territori.

Però les decisions segons Arenes no es poden prendre a més de dues setmanes vista. I del desconfinament dels treballadors d'aquesta setmana, se'n coneixeran els efectes en els contagis d'aquí una setmana més i llavors s'haurà de valorar el pròxim pas.

Una de les claus per planificar el desconfinament és saber quanta població ha passat la malaltia i és immune al virus i quants dels infectats són asimptomàtics.

Salvador Macip alerta del perill que el relaxament del confinament generi nous rebrots de l'epidèmia (CCMA)
 

Immunitat de grup

Salvador Macip, autor del llibre "Les grans epidèmies modernes", va dir al FAQS que després de la primera fase de contagi de l'epidèmia ara estem en una segona fase de conèixer la immunitat que com a grup hi ha al coronavirus, és a dir quantes persones que hagin passat la malaltia, o no, resisteixen el virus.

Àlex Arenas, catedràtic del departament d'enginyeria informàtica i matemàtiques de la URV, explicava a Catalunya Ràdio que la taxa d'immunitat de la població actualment és molt baixa al voltant d'un 3% mentre que caldria arribar al 50%, per tenir suficient protecció social.

Arenas: "Hores d'ara la immunitat de la població no arriba al 3%. No ens podem permetre un rebrot i això també depèn del comportament humà. Si ens relaxem caurem en l'error i sabem que es paga molt car en aquesta malaltia."

 

Macip: "S'està parlant que seria important que s'aconsegueixi que la meitat de la població arribi a tenir anticossos contra la malaltia. 

 

Asimptomàtics: multipliquen per 10 els infectats

Un dels problemes per controlar daquesta pandèmia és que molts dels infectats són asimptomàtics. Segons Àlex Arenas, poden ser 10 vegades més dels infectats que hi ha registrats ara mateix. I no es pot saber si no es fan tests a tota la població. Si no, l'única manera de controlar-los és el confinament.

"Hi ha un gran percentatge d'infecció oculta i s'estima que són 10 vegades més casos dels que sabem que estan infectats, dels que tenim detectats ara i poden infectar altres persones. Confinats estan més controlats. Si es posen en moviment tenim el problema fonamental de l'epidèmia."

Una dada que només es pot saber fent tests a la població. Però per plantejar els escenaris futurs necessaris per prendre decisions, com els que elabora Àlex Arenas, diu que cal tenir, no moltes dades, sinó que  "es necessiten dades bones" i denuncia el que considera un problema fonamental.

"Necessitem dades acurades i que arribin a temps. Això no només és molt difícil a Catalunya sinó a Espanya, i potser altres països ho porten millor. Tenim un problema de dades des del moment 0., per dades que són incorrectes, que arriben fora de temps, mal agafades i reportant coses molt diferents d'un mateix fenomen."

Salvador Macip, genetista i investigador de la Universitat de Leicester, entrevistat al FAQS (CCMA)

 

Salut per davant dels costos econòmics

Per Macip el desconfinament s'ha de fer amb criteris de salut i no tan econòmics malgrat això suposi costos elevats.

"Estem deixant massa en mans de les empreses decisions importants de com es fa el desconfinament. Hi hauria d'haver una ordre per part del govern d'organitzar torns pel retorn a la feina, per evitar situacions de risc com en els transports públics sobretot a les grans ciutats. Es pot fer diferent segons la necessitat de cada zona."

Així va apel·lar als polítics per preparar "plans de xoc per frenar l'impacte".

"I dir que aquest estiu serà un estiu perdut, o menys bo del que hauria de ser, sé que és dur d'acceptar-ho i serà un cop fort per l'economia, però crec que primer hem de pensar en la salut, intentar no infectar-nos, intentar que no hi hagi rebrots i després veure com solucionem econòmicament aquest problema. Jo faria una crida als polítics per posar en marxa plans de xoc per aconseguir frenar l'impacte terrible, econòmic que tindrà això, sobretot en un país com el nostre que depèn tant del turisme a l'estiu."

Arenas posa en dubte que l'estiu es pugui restablir el turisme internacional al nostre país, com a molt hi podria haver un repunt del turisme intern però que "malgrat les ganes de sortir també hi haurà por fins que no hi hagi més mesures de seguretat."

"Serà l'estiu més diferent de les nostres vides."

I el turisme una de les indústries més afectades, ha afegit.
 

Una pandèmia previsible

Salvador Macip va advertir que una pandèmia com aquesta ja es preveia, però no serà l'única ni la més greu i que els científics fa temps que avisa que cal estar preparats per afrontar situacions similars.

"Compartim el planeta amb els microbis: no és una guerra, és una coexistència. És important entendre que, moltes vegades, virus i microbis no causen malalties. Era previsible que la pandèmia del coronavirus fos així. Però ens hem de preparar per a una de pitjor."

Macip va demanar que es fes més cas als científics sobretot davant les decisions i comportament d'alguns polítics, com Donald Trump als Estats Units, que, diu, han tingut temps de preparar-se.

"Deixar decisions tan importants en mans de polítics com Trump que no té ni idea de ciència i no s'escola els científics és un perill que no hauríem de permetre en el futur."   

Una altra imatge d'Àlex Arenas, matemàtic expert en predicció d'epidèmies CCMA)
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut