La tendència a l'alça de la pandèmia podria alterar el pla de Nadal (EFE/Quique García)

Argimon alerta que "és molt important" que baixi la incidència abans de vacunar

El secretari de Salut Pública admet que "no estem bé, i m'atreviria a dir que anem malament"

RedaccióActualitzat

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha advertit que "és molt important" que s'arribi a la campanya de vacunació contra la Covid-19 amb les "xifres d'incidència el més baixes possible", per garantir-ne l'efectivitat.

En una entrevista al programa "El Matí de Catalunya Ràdio" ha recordat que per aconseguir la immunitat d'una persona cal administrar dues dosis amb tres setmanes de diferència, i ha explicat que "si entremig tenim un brot, també vol dir que la vacunació no tindrà efecte".

"Per qui començarem a vacunar? Per les residències. Per on entra el virus a les residències? Per la comunitat. Si a la comunitat hi ha molta incidència tenim més probabilitats que hi hagi un brot. Si entremig tenim un brot, també vol dir que la vacunació no tindrà efecte."


Preguntat per la situació actual de la pandèmia a Catalunya, Argimon ha estat molt clar:

"No estem bé, i m'atreviria a dir que anem malament."


Les dades reals, pitjors

A més, ha avançat que Salut ja té constància que les dades reals són pitjors que les oficials, perquè aquestes arriben amb el retard inevitable marcat per les proves PCR.

Així, les dades publicades cada dia són de tres dies enrere.

En canvi, la utilització creixent dels tests d'antígens, molt més immediats, permet tenir "una foto més actualitzada" de la situació i "guanyar tres dies" respecte a la "foto" obtinguda amb proves PCR.

 

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública


"Guanyar tres dies és guanyar molt", ha remarcat Argimon, en un moment com l'actual.

A partir d'aquesta nova manera de calcular els indicadors, per exemple, l'Rt a 1,22 anunciada aquest matí pel Departament de Salut està, realment, a 1,45 o 1,50.

 

 


I els més de 8.500 contagis setmanals són, en realitat, uns 12.000.


La Covid-19, en expansió

El coronavirus, en qualsevol cas, sembla clarament en expansió, com indica el fet que l'Rt ha pujat per segon dia consecutiu per sobre de l'1.

 

 


L'Rt a 1,22 vol dir que cada 100 persones en contagien 122, de mitjana. O que cada 10 en contagien una dotzena, de mitjana.

També ha pujat el risc de rebrot, que continua molt alt, per sobre dels 200 punts. Ha passat de 219 a 245.

 

 


Aquestes últimes hores, a més, s'han notificat 2.112 casos nous, i 62 morts.

 

 


Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han detectat 363.461 contagis. I han mort 16.494 persones a causa de la Covid-19.


Cal limitar la interacció social

Per tot plegat, Argimon s'ha mostrat clarament partidari de limitar la interacció social i també la mobilitat, en la mesura que sovint implica major interacció social.

De tota manera, no ha volgut entrar en mesures concretes com tancar bars i restaurants, ja adoptada per diversos països de la Unió Europea.


Aragonès es planteja "fer un pas enrere"

La decisió correspon al govern, que ja havia demanat uns dies de marge per decidir si endureix les restriccions anti-Covid de cara a Nadal.

Són els necessaris per veure si es consolida la tendència a l'alça dels principals indicadors de la pandèmia d'aquests últims dies, una setmana després del pont de la Puríssima.

Aquest dimecres, a més, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha afirmat al Parlament que cal plantejar-se "fer un pas enrere" i aplicar noves restriccions, perquè "cal frenar com sigui" la pandèmia.

En aquest mateix sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar aquest dimarts: "Si hem d'actuar, ho farem."


Sánchez, disposat a endurir les mesures

Des del govern espanyol també es fa el mateix plantejament.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat en el Congrés dels Diputats que està disposat a endurir les mesures contra la Covid-19, si és necessari.

Sánchez ha comparegut al Congrés dels Diputats per informar de la situació de la pandèmia, com es va comprometre a fer-ho cada dos mesos mentre estigui en vigor l'estat d'alarma.

Aquest dimecres, d'altra banda, es reuneix el Consell Interterritorial de la Salut, que estudiarà un possible augment de les restriccions de cara a les festes de Nadal.

Unes mesures que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, insisteix que cal consensuar amb les comunitats autònomes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaNadal
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut