El secretari de Salut Pública, entrevistat a "Els matins"

Argimon aposta per allargar "el gruix" de les restriccions més enllà del 7 de febrer

El més segur, segons Argimon, és que les universitats acabin el curs telemàticament i lamenta la situació

Actualitzat

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, apostarà perquè es prorroguin el gruix de les mesures per aturar els contagis més enllà del 7 de febrer, que és quan venç el termini. 

Fa dues setmanes que la corba de contagis per Covid va baixant, però molt lentament, i s'ha arribat al pic als hospitals. En una entrevista al "Els matins", de TV3, Argimon ha advertit que si no es mantenen el "gruix de les mesures" hi pot haver un rebrot amb les UCI encara plenes.

"Si nosaltres anem baixant aquesta corba, i la seguíssim baixant durant tres o quatre setmanes, aniríem eixugant, però molt lentament, els malalts que estan a les UCI. Per eixugar això necessitem setmanes, moltes. Si comecem a obrir tornarem a pujar." 
"Podem fer alguna obertura, en principi això més o menys ho estem pensant, però cal mantenir el gruix de les mesures."

Argimon ha concretat que defensarà mantenir el confinament municipal, el toc de queda i les restriccions en determinats sectors per reduir la interacció social.

Pel que fa a la polèmica per la falta de vacunes, considera que la Unió Europea ha de fer valer els seus drets i que s'han de fer públics els contractes amb les farmacèutiques perquè es paguen amb diner públic.

 

Ara que la farmacèutica Pfizer recupera el ritme d'enviaments, Argimon ha dit que se seguiran posant les dosis amb un declatge d'una setmana fins a eixugar el retard que hi ha hagut. les segones dosis, es posaran al cap de 28 dies en compte de 21, ja que hi ha un marge de fins a 42 dies per admimistrar-la.

La universitat podria acabar el curs online

El missatge d'Argimon per als estudiants universitaris ha estat que el més segur és que acabaran el curs telemàticament. Davant de les demandes de recuperar la presencialitat, Argimon ha lamentat la situació dels universitaris i reconeix les necessitats dels estudiants.

"De moment seguirem telemàticament. És molt trist. He lluitat molt per les escoles, i no he lluitat segurament tant per la universitat. Concretament per primer i segons any, perquè un noi o una noia que va per primer cop a la universitat no és el mateix que un de quart. La presencialitat té elements de sociabilitat que no els hem donat. De moment ja hem tingut mig any telemàtic i no és per estar-ne orgullós."

El Procicat només autoritza les universitats a fer classes a les aules en les pràctiques i els exàmens. Els centres universitaris han advertir que això passarà factura als alumnes i professors. 
 

Difícil arribar al 70% de vacunats a l'estiu

El doctor Argimon veu molt difícil que Catalunya arribi a la immunitat de grup a l'estiu, el més probable és que s'hi arribi a finals d'any, perquè "s'haurien de posar 10 milions de vacunes" que, si arriben, posar-les serà la prioritat, ha dit. 

"Jo crec que a finals d'any, i tot el que puguem guanyar de mesos, millor. A mi ja m'està bé l'estiu. Si nosaltres hem de vacunar un 70% han d'arribar 10 milions de dosis. El 70% de la població de Catalunya aproximadament són 5 milions de persones. Difícil. Però si arriben hem de fer tot per dispensar-la. Quan jo dic aquesta és la prioritat del país, vol dir que tots ens posarem a vacunar."

 

El secretari de Salut Pública diu que cal estar pendents que, aquest divendres, l'Agència Europea de Medicaments aprovi la vacuna d'AstraZeneca per decidir si se subministra o no a més grans de 65 anys.

Finalment, Argimon ha dit que en aquests moments les mascaretes de roba són segures sempre que portin impresa la CE, que vol dir que estan homologades.

Pel que fa les eleccions del 14F, Argimon ha tornat a defensar el vot per correu, ja que creu que no és la millor data per fer-les, però que "si s'han de fer s'ha d'estimular el vot". En aquest sentit ha dit que el 85% de les persones que viuen a les residències, el 14 de febrer "podran sortir a votar vacunades" amb dues dosis, i moltes hauran rebut la segona dosi més de 7 dies abans.

Lopez Codina proposa "mesures més serioses"

L'investigador del grup de recerca BIOCOMSC i professor de la UPC, Daniel López Codina ha estat contundent en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" i ha reclamat mesures "més serioses".

"L'Estat hauria de ser més seriós controlant la pandèmia. Situacions com la del País Valencià en aquest moments és molt perillosa i cal millorar en velocitat, ràpidament, i cal prendre mesures molt serioses. Un confinament domiciliari en les comunitats autònomes que estan en pitjor situació."

López Codina coincideix amb Argimon que la millora progressiva que hi ha en aquests moments no es pot trencar. La incertesa de la variant britànica i el fet que Espanya, després de Portugal, és el país de la UE que està en pitjor situació fa que, segons López Codina ens podem trobar que "d'aquí unes setmanes, a principis de març, canviï la tendència" abans que s'hagin recuperat les UCIs. Si és així", ha dit, "cal actuar amb més mesures."

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutCovid-19Residències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut