Argimon diu que cal "posar fre a tot el que és multitudinari": "El virus va molt ràpid"
Els pacients crítics de covid ingressats a les UCI tornen a superar la barrera dels 300
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, avisa que cada onada de la pandèmia és més forta perquè "el virus evoluciona molt ràpid". El conseller ha admès que la situació actual és dolenta, però "tampoc hem d'entrar en pànic".
"El que hem de fer és analitzar bé la situació, analitzar els indicadors, veure com van les coses i a partir d'aquí prendre decisions, que la ciutadania ha d'entendre", assegura el conseller.
En una entrevista a "El Suplement" de Catalunya Ràdio, ha explicat que aquest dilluns el govern estudiarà les mesures que li proposarà el comitè assessor en matèria de covid per intentar frenar la corba de contagis. "Tot està obert", ha dit.
Argimon, però, ha donat pistes sobre per on poden anar les noves restriccions. "En el que hem de posar fre és en tot el que és multitudinari", ha assegurat Argimon, que ha remarcat la importància de portar bé la mascareta. "Si anem a un esdeveniment esportiu i la meitat no porta mascareta tenim un problema", ha dit.
I ha afegit:
"La solució al final és que tots la passem o bé perquè ens hem vacunat i tenim anticossos, o bé perquè l'hem passat de manera natural."
Malgrat que alguns informes apunten que l'òmicron no seria més greu, el conseller ha assegurat que cal esperar. "A data d'avui no tenim dades sobre la gravetat, necessitem unes quantes setmanes més, perquè una cosa és el que et pots trobar al laboratori i l'altra, la realitat", ha assegurat.
A la pregunta de si ens hem de fer un test d'antígens abans de les celebracions de Nadal, el conseller de Salut ha dit que "sí, però sense falses seguretats; això no és un passaport per a res", i ha afegit --curiosament-- que ell no se'l faria, el test.
Davant la convocatòria d'una conferència de presidents autonòmics per dimecres per plantejar mesures conjuntes per fer front a la sisena onada. Argimon ha assegurat que no sap per on aniran aquestes mesures, però en qualsevol cas ha reclamat fons per reforçar el sistema sanitari.
Els experts demanen mesures per frenar la corba
El doctor Bonaventura Clotet assegurava aquest dissabte a la nit al "Preguntes freqüents", de TV3, que s'havien d'aplicar restriccions més dures, però durant poc temps. "És preferible aplicar amb intensitat mesures molt estrictes de curta durada, que no atrevir-s'hi i al final haver-les de perllongar molt més temps".
La investigadora de la UPC Clara Prats també aposta per reduir les interaccions socials com més aviat millor. "Si actues abans, les mesures no cal que siguin tan fortes", ha indicat en declaracions a Rac1, on també ha recomanat reduir el nombre de persones dels àpats de Nadal. Una de les mesures a prendre, ha opinat, és l'acceleració de les terceres dosi, però ha avisat que la substitució de delta per òmicron és tan ràpida que "s'ha d'ajudar d'alguna altra manera".
"A nivell personal, jo crec que si aquestes trobades nadalenques es fan amb la família més propera, millor", ha dit Prats.
Per sobre de la barrera dels 330 ingressats a l'UCI i 4.000 nous contagis
Mentrestant, les dades que ha facilitat aquest diumenge el Departament de Salut indiquen que augmenten els ingressos de malalts de covid als hospitals.
Així, des de dissabte de la setmana passada hi torna a haver més de mil pacients covid, una xifra que s'havia deixat enrere el 2 de setembre, fa tres mesos i mig. Aquest diumenge, Salut n'ha notificat 1.444, sis més que dissabte.
Pel que fa a les UCI, aquest diumenge el Departament de Salut ha notificat 307 malalts crítics. L'última vegada que hi va haver més de 300 pacients covid crítics va ser el 6 de setembre.
Després de la cinquena onada, la xifra més baixa de pressió assistencial es va notificar el 5 de novembre: 309 pacients covid (gairebé els mateixos que ara estan crítics), dels quals 77 eren crítics (una quarta part dels actuals).
A partir d'aquí, en aquest mes i mig, la tendència ha tornat a ser a l'alça, i s'ha accelerat des de principis de desembre.
Els contagis, disparats
També s'han disparat, les últimes setmanes, els contagis. Així, entre el 9 i el 15 de desembre, els últims set dies amb les dades consolidades, Salut ha notificat 34.859 nous contagis, gairebé 5.000 diaris, de mitjana.
Un mes abans, en canvi, entre el 9 i el 15 de novembre Salut va notificar-ne 6.050 en tota la setmana. I entre el 9 i el 15 d'octubre van ser 1.776, gairebé la xifra més baixa després de la cinquena onada.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus Vacunes