Argimon: "La reobertura de l'oci nocturn serà amb test d'antígens o certificat Covid"
A Sitges es va fer una prova pilot amb test d'antígens i oci nocturn (ACN/Gemma Sánchez)

Argimon: "La reobertura de l'oci nocturn serà amb test d'antígens o certificat Covid"

Salut ha explicat que hi ha hagut 31 brots en discoteques amb 456 positius de Covid que ha suposat més de 1.500 contactes estrets

Actualitzat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que l'oci nocturn, quan pugui reobrir, tindrà un nou protocol que requerirà un test d'antígens fet un màxim de 12 hores abans o el certificat Covid per entrar als locals.

"La reobertura de l'oci nocturn serà amb un nou protocol, de certificat Covid o tests d'antígens, els TAR. Els testos seran en un període molt curt, no 24 hores abans, perquè amb la velocitat de contagi actual no serviria. Unes 12 hores, sí."

Aquesta mesura és una reivindicació que el sector fa mesos que plantejava.

El conseller, en una entrevista a Els Matins de TV3, ha afegit que l'oci no és l'únic responsable dels últims brots, sinó "la manera com ens relacionem amb l'oci sense mesures de prevenció", per exemple no portant la mascareta.


El tancament de l'oci nocturn a causa de l'augment de contagis arriba després que hi hagi hagut més de 30 brots en discoteques des que es va reobrir el 21 de juny, ha explicat Argimon. Salut ha explicat que, concretament, han registrat 31 brots amb 456 postitius i més de 1.500 contactes estrets.

Els organitzadors s'hauran de fer càrrec del cost dels tests en discoteques, tal com ja passa amb els festivals de música. "Salut no es pot fer càrrec de fer antígens als assistents perquè no tenim prou mans. Tenim les mans que tenim, no podem contractar més personal perquè no n'hi ha", ha dit el conseller.

Argimon ha anunciat també que s'està estudiant fer el seguiment de les persones que participin a grans esdeveniments, que es poden rastrejar creuant les dades del registre d'assistents i les dels posteriors contagis.

"Es poden prendre altres mesures però serien més dràstiques i no arribarem al focus del problema. Afectaria -emocionalment, social i econòmica- molta gent. No podem fer toc de queda, però podríem tocar altres coses; però no aniríem a l'arrel del problema i tocaríem molta gent."

El conseller de Salut ha admès que no van preveure la cinquena onada: "Avui no tornaríem a fer el mateix." També ha destacat que la pandèmia "abans atacava classes socials més deprimides i ara és el revés, ataca els més benestants; la relació és de 3 a 1". De la mateixa manera que, ara, els casos són més asimptomàtics en persones joves. 

Salut ja va acceptar que es fessin test d'antígens a l'oci nocturn com reclamava el sector, després que s'ha comprovat que són una bona mesura, però el conseller ha recalcat que cal mantenir l'ús de la mascareta.

Argimon ha defensat també la venda de tests d'antígens a les farmàcies, pendent que se'n permeti la venda sense recepta. El govern espanyol preveu donar-hi el vistiplau d'aquí poques setmanes, tres mesos després d'anunciar que autoritzaria la venda d'autotests sense prescripció mèdica. El conseller de Salut confia que es treurà el decret i ha assegurat que no entén per què encara no s'ha fet quan "molts països ja ho fan."


Vacunació global

El conseller considera que, amb la velocitat de transmissió de la variant delta, "amb un 70% de població vacunada es farà curt". Ha dit que vindran altres variants i que per això cal una "vacunació global".

Argimon ha anunciat que s'habilitaran espais en quatre hospitals grans de l'àrea de Barcelona per accelerar la vacunació, i els autocars que es posen en marxa aquest dimecres vacunaran, si cal, de nit.

Aquestes mesures volen descarregar, en part, el pes que suporta l'assistència primària.
 

"El sistema pot petar"

Però Argimon va més enllà i adverteix que, si no s'inverteix en la sanitat pública, el "sistema pot petar". 

"Hem estat molts anys dient que tenim un sistema sanitari excel·lent, i ho és, però també portem molt anys sense invertir-hi. Hem de revertir l'obsolescència tecnològica, hem de millorar les condicions salarials i laborals dels professionals. Si no tenim més finançament, el sistema petarà."


Els casos continuen ceixent

En les darreres 24 hores s'han declarat 7.100 nous casos de Covid a Catalunya, confirmades per PCR o tests d'antígens. El total de persones afectades des de l'inici de la pandèmia és de 686.505. Segons les dades del departament de Salut l'Rt continua pujant, ho fa nou centèsimes, i se situa ara en 3,39, mentre la setmana anterior era de 1,48.

El risc de rebrot també continua clarament a l'alça, puja 179 punts fins als 1.460 en un dia, quan fa una setmana estava a 178. 

En paral·lel, els pacients ingressats a planta són 610, 35 més que aquest dimarts, mentre que els crítics a l'UCI es mantenen en 133.

D'altra banda no s'ha notificat cap mort en les darreres 24 hores i el total des de l'inici de la pandèmia es manté en 22.274. 

La incidència acumulada a 14 dies passa de 401,51 a 445,14 en un dia, i fa una setmana esatava a 124,42

El 15,26% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus EmpresaDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut