Argimon: "Podem començar a donar-nos la mà i fer-nos petons amb les persones estimades"

El conseller de Salut remarca que la incidència a 7 dies per cada 100.000 habitants és de 19 casos, com al final de la primera onada, quan es feien moltes menys proves
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Desescalada

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, considera que, amb la situació actual de la pandèmia, ja "podem començar a donar-nos la mà" en les interaccions socials.

En una entrevista en el programa "El suplement" de Catalunya Ràdio ha volgut remarcar, però, que "és molt important rentar-se les mans, no cada vegada que donem la mà a algú, però sí sovint".

I que "el gel ens pot ajudar", però cal fer servir, "sobretot, aigua i sabó".

Argimon ha fet aquestes declaracions l'endemà de l'aixecament, a Catalunya, de la majoria de les restriccions per combatre la Covid que afectaven bars i restaurants, comerços i actes esportius i culturals.


"Hem de fer petons"

El conseller de Salut també s'ha mostrat partidari de tornar a fer petons, després de tot aquest temps que "hem estat dient com més distància millor", perquè "socialitzar és saludable" i amb les limitacions per combatre el coronavirus "tots hem patit molt".

"Hem de fer petons", ha defensat. I ha afegit:

"Amb les persones estimades val la pena fer petons."


La mascareta es queda, de moment

El que no canvia, de moment, ha reiterat Argimon, és l'ús de la mascareta en interiors i en llocs amb molta gent. Ha defensat que "la mascareta és importantíssima i és el que farà que la transició cap a una normalitat total sigui factible".

"Aquesta tardor i aquest hivern la portarem", ha dit, i ha recordat que "la tardor i el començament de l'hivern és l'època del coronavirus".

Coronavirus com el de la grip, estacional, i com el causant de la Covid-19, que Argimon pensa que "amb el temps es pot convertir en un coronavirus estacional", també.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon (ACN/Blanca Blay)

Es tracta d'aconseguir, ha afegit, que la Covid-19, que ha estat "la malaltia", la malaltia en què ha calgut concentrar tots els esforços, acabi sent una malaltia més. "Per això encara ens falta temps", però, ha admès.

També per això, el conseller de Salut pensa que hi haurà gent que, quan deixi de ser obligatòria, continuarà portant la mascareta en llocs molt concorreguts com el transport públic en hora punta.


"Pujarem una mica"

Argimon, d'altra banda, ha avançat que els pròxims dies les dades sobre la pandèmia empitjoraran una mica, cosa que ja entra dins de les previsions arran de l'aixecament de mesures i l'augment de la interacció social.

Ara per ara, les dades són "molt bones", ha remarcat. Però "hem de ser cauts", ha afegit, perquè encara "les hem de consolidar".

Les dades publicades aquest dissabte per Salut mostren una incidència a 7 dies per cada 100.000 habitants de 19 casos. "No es comunicava una dada tan bona des de la sortida de la primera onada", ha explicat el conseller, amb la diferència, ha remarcat, que "aleshores fèiem una quarta part de les proves que fem ara".


Àpats de Nadal amb normalitat

En aquest context de bones dades sobre la pandèmia i preguntat pels àpats de Nadal, Argimon ha dit que espera que puguin tornar a fer-se amb normalitat, perquè compta que "estarem bé".


Passi Covid abans de tancar

Poc partidari d'exigir el certificat digital Covid, "perquè no deixa de ser una restricció de drets i llibertats", Argimon defensa el seu ús en l'oci nocturn "perquè és un sector molt castigat durant aquesta crisi i és un sector que té un cert risc, perquè és molt complicat mantenir la mascareta."

Ara per ara, descarta ampliar-ne l'ús a altres àmbits, tret que la situació empitjorés força, perquè l'objectiu és "no haver de fer passos enrere".

"Abans de tornar a un tancament sol·licitaríem al TSJC la possibilitat d'utilitzar el certificat digital Covid", ha reblat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut