Argimon durant l'entrevista al "Tot es mou"
Argimon ha demanat des del "Tot es mou" que es canviï l'emissió de les baixes laborals

Argimon reclama que les baixes laborals es puguin fer amb una declaració autoresponsable

El conseller de Salut demana a l'Institut Nacional de la Seguretat Social que "baixi del burro" i accepti mesures excepcionals, com ho és la pandèmia

Irene Vaqué ReigActualitzat

El conseller Argimon defensa que es pugui emetre la baixa laboral a través d'una declaració d'autoresponsabilitat.

El titular de Salut ha remarcat que, en aquesta sisena onada de la covid-19, l'atenció primària està col·lapsada pels tràmits i ha reclamat a l'Institut Nacional de Seguretat Social que "baixi del burro" i accepti canviar el sistema:

"En aquests moments estem col·lapsats en el sistema sanitari, a atenció primària, per un tema que són les baixes laborals. I l'INSS, l'Institut Nacional de Seguretat Social, no baixa del burro. I és imprescindible que prenguem alguna decisió absolutament excepcional."

Josep Maria Argimon ha explicat al "Tot es mou", de TV3, que al Regne Unit funciona aquest mecanisme i que cal prendre mesures excepcionals davant d'una situació que també n'és:

Segons Argimon, aquesta opció s'ha demanat "des del tancament de la conca d'Òdena", és a dir, des del principi de la pandèmia.

Com es faria, aquesta declaració autoresponsable? Argimon no n'ha donat gaires detalls, però n'ha posat un exemple:

"Que es pugui fer una declaració autoresponsable i enviar-la a l'empresa. I que la puguin enviar a l'escola, per exemple, i dir 'estic malalt' o 'no em trobo bé', no cal que expliqui el què."

El conseller ha instat l'INSS a decidir alguna cosa i ha remarcat que la Generalitat ha sigut capaç de tirar endavant una mesura "totalment excepcional", com és que es puguin notificar els positius amb tests d'antígens fets a casa a les farmàcies autoritzades.


Com funciona la notificació a la farmàcia

Si una persona dona positiu en un test d'aquestes característiques, ha de quedar-se a casa i trucar a la farmàcia, perquè l'introdueixin en el sistema.

A partir d'aquí, el contagiat rep un SMS amb un enllaç des d'on pot informar dels contactes estrets i tramitar la baixa laboral per internet.

un test d'antígens ràpid
Un test d'antígens ràpid

Tot el procés es duu a terme sense necessitat de desplaçar-se ni de trucar al CAP, una opció que es reserva per a les persones que pensin que poden tenir símptomes greus.

Salut ha insistit en la petició en un context de rècord absolut de visites als CAP per la covid, 97.081 en un sol dia.

Argimon ha explicat que, en els últims 20 dies, s'han registrat 440.000 positius a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Drets laboralsÒmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut