Retirar la mascareta a les aules millorarà l'aprenentatge (ccma)

Argimon veu urgent treure la mascareta a l'escola: "Anem cada cop més tard"

El conseller assegura que "és bo normalitzar" i no descarta que el govern espanyol decideixi retirar-la de cop de manera generalitzada

Actualitzat

Quan es retirarà la mascareta als espais interiors? De la reunió del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes que s'ha fet a Saragossa aquest dijous no n'ha sortit cap anunci en aquest sentit, perquè s'ha centrat en el nou sistema de vigilància de la covid-19.

La ministra Carolina Darias, que ha encapçalat la primera reunió presencial d'aquesta mena des de l'inici de la pandèmia, s'ha limitat a dir que "el quan" és cada cop més a prop, però s'han de posar d'acord en el "com" es retira la mascareta als interiors.

Darias ha afirmat que no se n'ha parlat a la trobada, convertida en un monogràfic sobre el nou sistema de vigilància de salut pública, inclosa la covid. "Hem parlat de la vigilància, no del control de la pandèmia", ha respost als periodistes.

Un cop superada pràcticament la sisena onada de la covid, hi ha diverses opinions entre els consellers de Salut sobre l'aixecament d'aquesta mesura.

A Catalunya, el govern fa temps que s'ha mostrat partidari d'una retirada progressiva, començant per les escoles. El seu pla preveu fer-ho un mes després de manera general, tot i que mantenint encara excepcions, com al transport públic.

I comença a ser urgent, ha assegurat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en l'àmbit escolar.

"Jo el que crec és que és bo normalitzar i a les escoles comença a tenir una certa urgència."


"Anem cada vegada més tard", ha afegit i, a més, ha avisat que ve "l'embat" de la crisi d'Ucraïna: "Tot el que vindrà serà una cosa tan o més grossa que la pandèmia i el millor és normalitzar les nostres vides." El conseller també recorda que "si les coses no van bé" sempre hi ha temps de fer "passos enrere".


Una retirada de cop?

El conseller, tot i això, no descarta que la retirada es faci finalment de cop. I és que, a diferència d'altres mesures com el passaport covid, que depenien dels governs autonòmics, l'obligatorietat de fer servir mascareta està regulat per reial decret i, per tant, la decisió s'ha de prendre en Consell de Ministres.

Segons Argimon, l'anunci, fins i tot, podria arribar aquest diumenge en la conferència de presidents autonòmics prevista a La Palma.


Què hi diuen les altres comunitats?

Andalusia aposta per anar a poc a poc. El president, Juanma Moreno, ha parlat d'una retirada "gradual i responsable", sempre sobre la base del criteri tècnic, científic i sanitari, i creu que no s'hauria de "córrer gaire" i ser "molt prudent" fins a l'estiu.

En la mateixa línia, el conseller de Salut d'Astúries, Pablo Fernández Muñiz, demana prudència i espera que de la Interterritorial en surti un cronograma per decidir el moment adequat.

En canvi, a Madrid, la proposta és que deixi de ser obligatòria a interiors --sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti-- amb l'excepció d'entorns vulnerables, com les residències de gent gran, els centres sanitaris i el transport públic.

El conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, creu que "no pot ser una decisió que prengui el president del govern, Pedro Sánchez, de manera unilateral", sinó que "és el moment d'obrir el debat dins de la Comissió de Salut Pública sobre quan, com i on".

A Extremadura, el president Guillermo Fernández Vara, ha afirmat que, encara que és el Consell Interterritorial el que ha d'establir si és el moment o no de retirar la màscara a interiors, potser "ha arribat el moment de prendre la decisió".

I al País Basc no hi ha tanta pressa, segons ha expressat la consellera de Salut, Gotzone Sagardui, que critica que hi hagi "molta elucubració" sobre el tema.

Fernando Simón: "Es podrien evitar a gairebé tots els escenaris"

El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també ha augurat que les mascaretes en espais tancats podrien desaparèixer "en un període curt de temps", ja que "en llocs on aquesta gent interacciona cada dia probablement ja no té sentit".

"Les màscares ja es podrien evitar a gairebé tots els escenaris", considera.

Diverses persones amb mascareta en un vagó del metro de Barcelona
Diverses persones amb mascareta en un vagó del metro de Barcelona (ACN/Albert Cadanet)

Simón ho va avançar aquest dimecres a les Jornades del Sistema Nacional de Salut sobre Vigilància en Salut Pública, la reunió que ha encapçalat Darias a Saragossa. Els tècnics han proposat els nous criteris amb què s'ha de manejar la crisi sanitària, que els consellers i la ministra de Sanitat han ratificat.

La nova estratègia estarà centrada en els més vulnerables i el seu entorn i en els casos greus: s'acabarà amb el recompte diari de contagis, les proves de diagnòstiques d'infecció activa en general, els rastrejos o l'aïllament dels lleus i asimptomàtics.

Després de Dinamarca i el Regne Unit, l'ús de mascareta en interiors ha deixat de ser obligatori a Bèlgica des d'aquest dilluns, excepte en el transport públic i als centres de salut. Tampoc podrà exigir-se el certificat covid per accedir a restaurants, cinemes i altres locals d'oci.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
Anar al contingut