Argimon vol menys quarantenes infantils: només per als convivents d'un positiu

El conseller de Salut diu que, si hi ha un positiu a classe, es faran proves a tots els alumnes: els de primària, a les farmàcies, i els d'infantil, als CAPs
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Després que les quarantenes dels infants no vacunats s'han eliminat a les escoles, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aposta perquè aquesta mesura es flexibilitzi encara en més àmbits. En una entrevista a RAC1 ha defensat que els infants no vacunats només s'hagin d'aïllar en el cas que el positiu sigui un convivent, tot i que el protocol encara no està tancat.

El conseller ha recordat que "la transmissibilitat d'un nen és molt menor que la d'un adult" i aposta per "anar actuant cada vegada amb més normalitat". És per això que aposta a limitar els confinaments als contactes de positius que siguin convivents del menor.

"Si aquest nen i nena no es confina a l'escola i ha vist el tiet, doncs segurament no cal confinar-se."

El conseller ha recordat, però, que encara hi ha restriccions d'interacció social i que cal vigilar en les trobades amb persones vulnerables, unes interaccions que diu que s'haurien de fer amb mascareta i distància.

 

Testos a tota la classe

En l'entrevista, el conseller Argimon s'ha mostrat decebut amb la "precipitació" i la manera d'anunciar el canvi de protocol de les quarantenes a infantil i primària que va fer públic aquest divendres al migdia la Comissió de Salut Pública.

Diu que entén la mesura i la comparteix per poder mantenir la presencialitat, però s'ha queixat que, a menys de 48 hores de la represa de l'escola, encara no ha pogut comunicar el protocol definitiu als centres educatius i als centres d'atenció primària. I això "no és seriós", ha dit.

"Són les 10 del matí i el protocol encara no està tancat, encara no l'hem rebut, ni nosaltres ni cap altra comunitat."

El conseller ha informat que, si hi ha un positiu a classe, es faran proves a tots els alumnes, però que només es confinarà el grup si es detecten 5 o més casos.

La Generalitat aplicarà el nou protocol, tot i la precipitació, per no generar més confusió: "Si nosaltres fem les quarantenes i a València no, la gent no ho entendrà", ha dit. La mesura s'aplicarà per "afectar el mínim possible la presencialitat, que en els grups de 6 a 11 anys és important, ja que és més difícil fer virtualitat".

 

Com queden les quarantenes

Amb els canvis proposats per la Comissió de Salut Pública, integrada pels directors generals de les comunitats i el Ministeri de Sanitat, només es confinarà tota una aula d'infantil i primària quan al grup apareguin 5 o més casos o bé quan el brot afecti el 20% de l'alumnat.

Quatre casos o menys es consideraran esporàdics i, tret dels estudiants malalts, la resta continuaran amb l'activitat presencial.

A secundària, batxillerat i cicles formatius s'aplicarà el mateix protocol que a la població adulta, de manera que, si tenen la pauta completa de vacunació, no caldrà que facin quarantena.

En el cas de les escoles bressol funcionarà igual que a infantil i primària.

Les proves es faran a les farmàcies de manera supervisada, com ja s'ha fet al primer trimestre, als infants de 5 a 11 anys. Als grups d'edats inferiors, de menys de 5, les proves es faran als centres d'atenció primària.

 

"Estem desaccelerant"

Tot i que s'ha mostrat caut, el conseller ha assegurat que estan "desaccelerant", tot i que "aquests dies són molt difícils d'analitzar perquè els festius ho trasbalsen tot".

Argimon creu que es podria arribar al pic de la sisena onada d'aquí una setmana o 10 dies i que això implica que estarem durant dies amb xifres d'infecció altíssimes.

També caldrà estar pendent de com l'òmicron afecta els hospitals i les UCIs. Si bé ja representa el 100% dels nous casos, als hospitals suposa, de moment, poc més d'un 60%, perquè encara hi ha molts casos de la variant delta.

Preguntat per si hi haurà canvis en les restriccions actuals un cop s'acabi la pròrroga el 21 de gener, ha assegurat que espera que ja haurem arribat al pic i que "podrem començar a pensar a treure el cap de la situació en què estem."

Aquest dissabte hi ha gairebé 500 persones ingressades a les UCIs catalanes per covid. Segons les darreres dades que ha fet públiques Salut, el nombre de pacients greus ha pujat en 28 persones respecte a aquest divendres. Des de mitjans d'agost, en la cinquena onada, no hi havia hagut una dada tan alta de pacients covid a les UCIs.

Al conjunt dels hospitals hi ha gairebé 2.000 persones ingressades. El nombre de positius confirmats durant la darrera setmana és de més de 147.000. Un 26% de les persones que es fan un test donen positiu. I el risc de rebrot torna a estar per sobre de 4.000.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut