Arrenca el procés per renovar ERC: candidats, dates i claus del congrés

La votació definitiva podria ser a mitjans de desembre, si ningú supera el 50% de vots en la primera volta

Redacció/AgènciesActualitzat

Esquerra Republicana ha convocat aquest dilluns oficialment el congrés que farà el 30 de novembre. Les bases decidiran si opten per la continuïtat de Junqueras al capdavant de l'organització o si aposten per un relleu, després d'uns mesos de precampanya convulsa i amb una profunda divisió del tàndem que formaven l'expresident del partit i la secretària general, Marta Rovira.

Les precandidatures es presentaran entre el 8 i el 15 d'octubre, i fins al 15 de novembre hauran de reunir els avals necessaris, d'un 5% de la militància, per poder accedir a la votació final. Completat aquest pas, i amb les candidatures ja oficialitzades, començarà la campanya.

Un cens d'uns 8.500 militants haurà d'escollir el 30 de novembre la nova Executiva Nacional, la nova presidència, i els 30 consellers i conselleres (15 dones i 15 homes), a través de votacions electròniques.


Podria haver-hi una segona votació

No hi ha cap mínim de participació fixat, però si durant la votació telemàtica del 30 de novembre cap candidatura aconsegueix superar el 50% dels vots, la militància tornaria a les urnes el cap de setmana del 14 i 15 de desembre, en una mena de final entre les dues candidatures més votades en la primera volta.

En aquest cas, les candidatures que hagin quedat en tercer o quart lloc es poden ajuntar amb les dues llistes que passen a la segona volta. Però amb alguns matisos: les candidatures de la final han de mantenir el candidat a la presidència del partit i, almenys, la meitat dels noms que havien proposat per a l'Executiva Nacional. En aquesta final s'imposaria la candidatura més votada, encara que fos per la mínima.

Les 8 persones designades per l'executiva actual per formar part de la comissió organitzadora del Congrés són l'actual secretària general amb funcions de presidenta, Marta Rovira; Juli Fernàndez, Raquel Sans, Oriol López, Jordi Roig, Kènia Domènech, Noemí Egea i Pau Morales.

Pel que fa al debat ideològic, la nova direcció podrà activar una actualització dels documents polítics del partit, que no se sotmetrien a l'aval de la militància fins, almenys, a mitjan febrer del 2025. Arribaria aquí la segona fase del procés congressual, que se celebraria presencialment a l'àrea metropolitana de Barcelona.


Quatre candidatures anunciades

De moment s'han enunciat quatre equips:

  • Militància Decidim, amb Oriol Junqueras, és la que porta més temps fent territori.
  • Nova Esquerra Nacional, que compta amb l'aval de Marta Rovira i presenta una candidatura coral, però el candidat a president és Xavier Godàs.
  • Foc Nou, que presenta Helena Solà, l'única dona per a la direcció del partit. La candidatura la va impulsar Alfred Bosch.
  • Recuperem Esquerra-Col·lectiu Primer d'Octubre, el sector crític, que proposa Xavier Martínez.

Les diferències i matisos entre uns i altres estan en el funcionament intern i l'estratègia per deixar enrere els mals resultats i fer créixer Esquerra.

Els de Junqueras asseguren que volen obrir el partit, fer-lo més inclusiu, amb vocació de govern, i amb una direcció que defineixen com a renovada, amb moltes cares noves, però darrere el lideratge indiscutible d'Oriol Junqueras, que en aquesta precampanya no ha estalviat dards als rivals.

Les principals crítiques les ha dirigit a Nova Esquerra Nacional, que creu que no hi ha renovació si Junqueras continua. Diuen que la seva és una candidatura plural, que no gira al voltant d'un líder, sinó d'un equip que combina experiència i nous lideratges. Sobre la possibilitat d'obrir el partit, Godàs deia això a "Els matins":

"El partit ha de liderar l'espai de l'esquerra nacional, no pot ser una cosa i la contrària alhora, no podem agradar a tothom."

Un missatge que comparteix la candidatura de Foc Nou, que creu que la base no es pot eixamplar a qualsevol preu, i menys encara pactant amb els del 155. Tot i això, asseguren que si guanyen respectaran els pactes, però hi estaran a sobre per fer-los complir.

"Farem tots els possibles perquè com a mínim aquest acord es compleixi", afirmava Helena Solà el dia que va presentar la candidatura.

No pensa igual Recuperem Esquerra, la candidatura de l'únic sector crític fins ara al partit. Fa cinc anys que reneguen dels pactes amb el PSOE i ara el PSC, i no tenen intenció de mantenir-los. Ells volen posar la independència altre cop al centre i "que ERC torni allà on era el 2017".

El que sí que coincideixen totes les candidatures és en abraçar l'honestedat i, amb més o menys bel·ligerància, prometre que eliminaran les estructures B i tancaran d'una vegada l'afer dels cartells contra Ernest i Pasqual Maragall.

ARXIVAT A:
ERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut