Primer acord a la COP27: parlar de "pèrdues i danys" per compensar els països més afectats
- TEMA:
- Crisi climàtica
La 27a edició de la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides, la COP27, ha començat aquest diumenge a Sharm al-Sheikh, a Egipte, amb una bona notícia: els països participants han decidit parlar oficialment del mecanisme de "pèrdues i danys", un punt polèmic que fins ara havia quedat fora de l'ordre del dia.
És a dir, s'han avingut a parlar de com compensar els països no desenvolupats per les pèrdues que els generen les emissions dels països desenvolupats i per les crisis provocades per fenòmens meteorològics extraordinaris.
Aquesta és la primera cimera africana en sis anys. En l'última conferència, la de Glasgow de fa un any, no hi va haver acord sobre les ajudes als països vulnerables.
Sí que n'hi va haver, en canvi, sobre la contenció de l'escalfament del planeta i l'eliminació progressiva de l'ús del carbó i els combustibles fòssils, però molt pocs països, dels 200 que s'hi van reunir, l'han complert.
Les dades, contundents
I això que les dades són molt clares: tot el continent africà produeix menys del 4% de les emissions totals, però és un dels més afectats per l'escalfament global.
Àfrica perd, cada any, entre el 5 i el 15% del creixement del PIB a causa del canvi climàtic. I això en un continent que viu una explosió demogràfica i té una de les taxes més altes de desertificació.
A l'altra banda, en canvi, hi ha 8 grans emissors de gasos d'efecte hivernacle que són responsables de la meitat del total d'emissions de l'any 2021.
Un és el transport internacional i els 7 restants són territoris que pertanyen al G20: la Xina, els Estats Units, l'Índia, la Unió Europea, la Federació Russa, el Brasil i Indonèsia.
La majoria dels principals emissors van recuperar l'any passat els nivells d'abans de la pandèmia, sobretot la Xina i Indonèsia, que són els que més han crescut.
Fa més de 30 anys que els països en vies de desenvolupament i els estats insulars demanen compensacions, però els països industrialitzats sempre han bloquejat incloure aquest punt en les negociacions per la por de rebre demandes de milers de milions d'euros.
Una decisió "històrica"
La cimera s'ha inaugurat amb més d'una hora de retard per la insistència de la presidència egípcia a afegir aquest punt, que al final s'ha inclòs per evitar un enfrontament entre els països del nord i el sud només començar. Un èxit que el ministre d'Exteriors egipci, Samé Shukri, ha agraït públicament:
"La inclusió d'aquest punt a l'agenda reflecteix el sentit de solidaritat i l'empatia amb el patiment de les víctimes dels desastres provocats pel clima", ha dit. Shukri també ha advertit que "tothom hi perdrà si algú creu que pot guanyar a costa d'un altre en qüestió de clima."
La decisió també ha estat celebrada pel director de l'Institut de Recursos Mundials, David Waskow, que l'ha titllat "d'històrica".
"És un pas històric per garantir que els països vulnerables tinguin els recursos econòmics per afrontar l'impacte cada cop més greu del clima al qual han de fer front."
Els països del nord no han estat capaços d'aportar els 100.000 milions anuals de compensació pel finançament climàtic que van prometre a Glasgow.
Trobar mecanismes de compensació i decidir d'on sortiran els diners per finançar-los és un dels reptes d'aquesta cimera, però no l'únic, com s'explica en aquest vídeo:
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, també ha demanat, en el seu discurs inaugural, que es protegeixin les comunitats d'arreu del món de l'emergència climàtica.
"Les persones i les comunitats d'arreu del món s'han de protegir dels riscos immediats i creixents de l'emergència climàtica. És per això que estem pressionant tant per tenir els propers cinc anys sistemes d'alerta universals. Hem de respondre al senyal d'auxili del planeta amb acció: una acció climàtica ambiciosa i creïble. La COP27 ha de ser el lloc, i ara ha de ser el moment."
La COP27 durarà dues setmanes i hi participaran 40.000 delegats de tot el món, inclosos més d'un centenar de caps d'Estat i de govern que hi arribaran en 130 avions presidencials.
La inauguració de la cimera coincideix amb un nou informe de l'Organització Meteorològica Mundial que alerta que estem vivint els 8 anys més càlids de la història del planeta des de l'era preindustrial, sobreescalfats pels gasos d'efecte hivernacle, que provoquen, entre d'altres, les onades de calor, la sequera o les inundacions catastròfiques que s'han vist aquest any.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica Medi ambient