El Pride omple el centre de Barcelona reivindicant més educació sexoafectiva
- TEMA:
- LGTBIQ+
La multitudinària marxa del Pride Barcelona 2024 ha desfilat pel centre de Barcelona amb una crida especial a l'educació sexoafectiva per part de les administracions. Segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat 120.000 persones. La marxa ha començat a les 18.00 a la plaça Universitat, i ha acabat a l'Arc de Triomf.
En total hi han participat una seixantena de carrosses, entre les quals una de 3Cat. Aquest any han canviat de ruta, recorrent la Gran Via fins a la plaça Tetuan i baixant pel passeig de Sant Joan fins a arribar al passeig Lluís Companys, amb un to festiu entre música i color, però sense oblidar el caràcter reivindicatiu.
A l'escenari de l'Arc de Triomf, la reivindicació ha continuat amb un concert, amb actuacions de la cantant britànica Jessie J, els valencians Nebulossa, The Tyets o Nemo, que va guanyar Eurovisió. També s'ha programat un altre concerta la plaça Catalunya, amb artistes com el duet de Montcada i Reixac Ladilla Rusa o la Llum, participant de la primera edició d'"Eufòria".
Els organitzadors fan una crida perquè les institucions tinguin una mirada més integradora cap a la diversitat sexoafectiva i de gènere. A més, cal recordar que la manifestació arriba només dos dies després de l'informe anual de l'Observatori Contra l'LGTBIfòbia, que destaca que les agressions físiques i verbals contra el col·lectiu van augmentar l'any passat un 23%.
La desfilada d'aquest dissabte posa el ribet a un mes d'activitats per l'Orgull LGBTIQ+, amb conferències, exposicions, tallers i més concerts, que acabaran diumenge amb les actuacions de cantants com Belén Aguilera, María Peláe, Soraya o Melody.
La carrossa de 3Cat
3Cat s'ha unit per primera vegada a la marxa del Pride amb una carrossa, després de la programació especial durant tot el mes de juliol a través del canal juvenil EVA, que ha estat present en esdeveniments com l'Orgull de Girona o l'Orgull Crític de Barcelona, i amb la difusió de contingut relacionat amb el col·lectiu LGBTIQ+ a través de TikTok i Instagram.
A la carrossa de 3Cat, han convidat influencers i artistes catalans convidats, entre els quals destaquen Sofia Coll, Mariona Pujol, Melo Moreno, Laura Llobet, Luisito Flowers, Eben Villalba, Andrea Snowy o Carla Junyent, entre d'altres.
Agressió a una dona trans
Entre els participants de la marxa hi ha hagut l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que en declaracions a la premsa ha condemnat l'agressió contra una dona trans durant la matinada passada en el marc de les celebracions del Pride. "Avui és un dia de reivindicació i cal estar atents als discursos d'odi", ha expressat.
Els fets s'han produït a quarts de tres de la matinada a la Rambla, quan un home ha colpejat una dona trans amb una crossa mentre l'insultava per la seva identitat de gènere. La víctima ha estat hospitalitzada, i l'agressor ha quedat detingut per part de la Guàrdia Urbana, que l'acusa d'un delicte d'odi i un altre de lesions menys greus.
Afectacions a la mobilitat
La manifestació del Pride Barcelona també ha alterat la mobilitat al centre de la ciutat, amb afectació sobre 23 línies de bus de TMB, que ha recomanat fer ús del Metro per desplaçar-se entre les 17.00 i les 20.30. Les línies afectades són la D50, H12, H14, H16, V13, V15, V17, V19, 6, 7, 19, 22, 24, 39, 47, 54, 55, 59, 63, 67, 120 i les rutes vermella i blava del Bus Turístic.
Pride Barcelona, tres setmanes després de l'Orgull
Els actes del Pride Barcelona, que acaben aquest cap de setmana, s'han fet tres setmanes després del Dia de l'Orgull LGBTIQ+, que es commemora el 28 de juny.
De fet, l'endemà del 28-J ja hi va haver una manifestació al centre de Barcelona, la que convoca cada any la Crida LGBTI, en contraposició al "pinkwashing" que la mateixa plataforma ha denunciat més d'una vegada sobre el Pride. "El pinkwashing o "capitalisme rosa" consisteix a presentar una empresa o una institució com a favorable als drets del col·lectiu per tal de tapar altres pràctiques discriminatòries", explicava fa pocs dies l'Àngel Camacho, militant de la Crida LGBTI.
Entre les situacions que denuncien, posar els colors de la bandera LGBTIQ+ al logo d'una empresa, o tenir algun gest menor durant el mes de juny, però no fer res pels drets del col·lectiu durant la resta de l'any, o pitjor encara, fomentar pràctiques que són discriminatòries contra aquestes mateixes persones.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+