"Me l'esperava pitjor" o "costava molt": sensacions dels primers exàmens de la selectivitat

Les proves d'accés a la universitat comencen amb pocs canvis respecte d'altres anys a l'espera del nou model competencial que s'imposarà el 2025

RedaccióActualitzat

Després de setmanes i mesos de preparació, aquest dimarts han arrencat les proves d'accés a la universitat del 2024 a Catalunya amb l'examen de llengua castellana i literatura.

"Me l'esperava més difícil!" ha assegurat l'estudiant Marc Serra en acabar-lo, a la UPC de Barcelona. Com la resta, pots consultar-lo, juntament amb la seva correcció, aquí.

Els textos de comprensió lectora que els han plantejat en aquesta prova, i que podien triar, han estat un fragment de l'obra de Carlos Ruiz Zafón "La sombra del viento" i un article d'Irene Vallejo amb el títol "Yo fanática".

"El nostre professor ens havia preparat molt bé i ens ha anat molt bé", explicava satisfeta Candela Chica, a les portes de la Universitat Rovira i Virgili, un dels espais que acullen les PAU. "Ni fàcil, ni complicat", afegia l'estudiant tarragoní Xavier Boada.
 

Sensació positiva també al d'anglès

El següent ha estat el de Llengua Estrangera i els alumnes han sortit, majoritàriament, amb una sensació positiva, almenys els que han fet la prova d'anglès. "Me l'esperava pitjor", ha afirmat Laia Balaguer, a la Universitat de Lleida. "Anava amb por, però al final molt bé", ha dit la Carla, des del mateix campus.

El text per avaluar la comprensió lectora en l'examen de llengua anglesa parlava de criança, mentre que les tres opcions que els han donat per escriure un text els feien opinar sobre el fastfashion, escriure una queixa per una compra online o fer una descripció d'un lloc.
 

L'examen de Física, complicat

A la tarda ha estat el torn dels exàmens específics, de Física, Fonaments Artístics, Geografia, Geologia i Ciències Ambientals i Literatura Dramàtica.

Contràriament al que ha passat al matí, l'opinió generalitzada ha estat que la prova de Física era molt complicada. "Et podien preguntar dos o tres temes en un mateix exercici, i costava molt., En exàmens anterior no ho feien així", es queixava Albert Sabaté, un dels estudiants que va fer l'examen a la UPC i vol estudiar Enginyeria Industrial.  
 

Rècord d'estudiants

La selectivitat torna a fer rècord d'inscrits per tercer any consecutiu, i aquest any són 42.535 estudiants els que s'examinen de la fase general i específica durant tres dies: el 4, el 5 i el 6 de juny. 

L'estructura de les proves i els models d'exàmens que s'han preparat són molt similars als dels anys anteriors i només s'han introduït alguns canvis per adaptar les PAU a la nova oferta de matèries del batxillerat i al nou currículum marcat per la LOMLOE, la llei d'educació espanyola. 

De fet, aquest any s'examina la primera promoció que ha cursat tot el batxillerat amb els nous currículums de la nova legislació i que el 2025 suposarà una revolució en les PAU, amb un model competencial i menys memorístic.

De moment, aquesta selectivitat de transició porta novetats en la part de literatura dels exàmens obligatoris, un canvi de categoria d'Història de la Filosofia i més matèries de modalitat.
 

Estudiants esperen per entrar a l'UPC per fer el primer examen de les PAU
Estudiants esperen per entrar a la UPC per fer el primer examen de les PAU, aquest dimarts (3Cat)

L'alumnat podrà esquivar les preguntes sobre lectures obligatòries

En l'apartat de literatura dels exàmens de llengua catalana i castellana els alumnes es trobaran quatre preguntes i no tres com fins ara. Dues seran les habituals de control de les lectures prescriptives de batxillerat i la novetat seran dues més que es basaran en l'estudi del fet literari. 

Aquí, en lloc de preguntar-los per aspectes concrets d'una lectura obligatòria, es demanarà als estudiants, per exemple, que identifiquin tòpics o gèneres literaris, figures retòriques o tipus de narració

Els estudiants podran escollir lliurement les dues preguntes, ja siguin les dues del sistema tradicional, les dues de nova orientació o una de cada. Per tant, qui ho vulgui podrà esquivar les preguntes sobre lectures obligatòries.

En el cas de l'examen de llengua castellana, de les quatre preguntes que els han plantejat, dues eren sobre les obres "Nada", de Carmen Laforet, i "La Fundación", d'Antonio Buero Vallejo, lectures obligatòries. Les altres dues, sobre els textos de l'examen, de Zafón i de Vallejo.

De fet, l'any vinent al batxillerat ja no hi haurà les mateixes lectures obligatòries per a tothom, sinó que els centres escolliran amb quines lectures volen treballar l'educació literària. Aquest segon tipus de preguntes, les basades en el fet literari, és el que es farà en les PAU dels pròxims cursos.
 

Es recupera història de la filosofia a la fase general

Les proves d'accés a la universitat del 2024 mantenen l'estructura habitual, amb una fase general i una fase específica. La fase general, com fins ara, tindrà cinc exàmens obligatoris: quatre matèries comunes i una matèria a escollir entre les de modalitat de batxillerat. 

La novetat és que torna a incorporar-se història de la filosofia entre les matèries comunes, de manera que l'alumnat podrà tornar a triar entre història o història de la filosofia a la fase general.

Les altres matèries comunes obligatòries són llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura i llengua estrangera --a triar entre alemany, anglès, francès i italià.
 

Aula amb alumnes esperant a l'inici de les provés d'accés a la universitat
Les PAU d'aquest any seran les últimes que inclouran preguntes sobre llibres concrets que els alumnes han hagut de treballar durant el batxillerat (ACN)


Més matèries de modalitat

Hi haurà tres noves matèries de modalitat. S'incorporen ciències generals per a l'alumnat que ha cursat el batxillerat general, i anàlisi musical i arts escèniques per a l'alumnat que ha cursat el batxillerat artístic per la via de música i arts escèniques. 

Fins ara, tots els estudiants del batxillerat artístic s'havien d'examinar, com a matèria de modalitat, de dibuix artístic --abans, fonaments de les arts--, independentment de si al batxillerat havien escollit la via d'arts plàstiques, imatge i disseny o bé la via de música i arts escèniques.

La llista completa de les matèries obligatòries de modalitat per a les PAU 2024 és aquesta:

¿ Modalitat d'arts, via d'arts plàstiques, imatge i disseny: dibuix artístic.

¿ Modalitat d'arts, via de música i arts escèniques: anàlisi musical o arts escèniques.

¿ Modalitat de ciències i tecnologia: matemàtiques o matemàtiques aplicades a les ciències socials. 

¿ Modalitat general: ciències generals.

¿ Modalitat d'humanitats i ciències socials: llengua i cultura llatines o matemàtiques aplicades a les ciències socials. 

Dins la fase específica de caràcter voluntari i per apujar nota, l'alumnat també pot examinar-se d'un màxim de tres matèries de modalitat d'entre totes aquestes:

Anàlisi musical, arts escèniques, biologia, ciències generals, dibuix artístic, dibuix tècnic, disseny, física, fonaments artístics, funcionament de l'empresa i disseny de models de negoci, geografia, geologia i ciències ambientals, història de l'art, història de la música i de la dansa, literatura castellana, literatura catalana, literatura dramàtica, llengua i cultura gregues, llengua i cultura llatines, matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials, química, i tecnologia i enginyeria.
 

Rècord d'alumnes inscrits

Per tercer any consecutiu, s'examinen més alumnes que mai de la selectivitat: hi ha 42.535 estudiants inscrits --816 més que l'any passat--, dels quals 33.174 provenen de batxillerat, 4.490 de cicles formatius i 4.871 de matrícula lliure. 

També hi ha sis tribunals més que l'any passat, 217 en total, i una nova seu a Berga.

Els experts recomanen no pressionar-se massa amb l'objectiu d'una nota de tall i recorden que la selectivitat és la via més ràpida, però no l'única, per accedir a un grau. 

Quan se sabran els resultats?

Els resultats de la selectivitat es faran públics el dimecres 19 de juny.

Des d'aquell moment, l'alumnat podrà demanar una revisió d'examen fins a les 14.00 del divendres 21 de juny i sabrà la resolució del tribunal el dimarts 2 de juliol.

Qui vulgui veure l'examen revisat, podrà sol·licitar-ho del dimarts 2 al divendres 5 de juliol.
 

Com es calculen la nota d'accés i la nota d'admissió

La nota d'accés per accedir a estudis universitaris s'obté fent una mitjana ponderada del 60% de la nota final de batxillerat i del 40% de la qualificació de la fase general de les PAU --sempre que s'hagi tret almenys un 4 a la selectivitat--. La nota d'accés té validesa indefinida i és d'un mínim de 5 i un màxim de 10.

La qualificació de la fase general s'obté de la mitjana aritmètica de les cinc assignatures que la conformen i que tenen una puntuació de 0 a 10 punts. La nota mínima de la fase general ha de ser igual o superior a 4 punts per poder optar a nota d'accés.

Per calcular la nota d'admissió --que pot arribar fins a 14-- es tenen en compte la qualificació mitjana de batxillerat, el resultat de la fase general i la millor qualificació de dues matèries específiques un cop ponderades.

Aquesta ponderació pot ser de 0,1 --per a les assignatures relacionades amb el grau que es vol cursar--, però les universitats poden augmentar-la fins a 0,2 per a les matèries de modalitat que considerin més idònies per als estudis en concret. 

En aquest document pots consultar la taula de les ponderacions per al 2024, que també es poden consultar a la web de la Generalitat sobre les PAU:

Ponderacions graus universitaris 2024 by Moderador Noticies Web on Scribd

La nota d'admissió es calcula afegint a la nota d'accés la suma de les dues millors qualificacions de les matèries específiques un cop multiplicat el resultat de cada examen per la ponderació en funció del grau universitari. És a dir, si treus un 7,5 de física i pondera 0,2 per als estudis que vols cursar, sumaràs 1,5 punts.

Les qualificacions de les matèries de la fase específica tindran validesa per a l'accés a les universitats catalanes durant l'any que es fan les proves i els dos cursos acadèmics següents.

Quan s'assignaran les places i quan m'hi podré matricular?

Els estudiants que vulguin accedir a la universitat hauran de formalitzar la preinscripció universitària entre el 4 i el 28 de juny.

La primera assignació de places a la universitat es farà el dimecres 10 de juliol i la matrícula d'assignats en primera preferència es portarà a terme del divendres 12 al dimecres 17 de juliol. 

El mateix dia que es coneixen les notes, el Departament de Recerca i Universitats sol fer públiques les qualificacions mínimes per accedir a cadascun dels graus universitaris que s'ofereixen a Catalunya i que es coneixen com les notes de tall

La segona assignació es publicarà el 22 de juliol i el període de matriculació es podrà fer del 23 al 25 de juliol. La publicació de la resta d'assignacions, fins a la desena, s'allargarà fins al 22 d'octubre. 
 

Quan es faran les PAU de setembre?

La convocatòria extraordinària de les proves d'accés a la universitat a Catalunya es farà els dies 3, 4 i 5 de setembre.

 

ARXIVAT A:
SelectivitatUniversitatEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut