Un voluntari rep la primera dosi de la vacuna Hipra (Cedida a l'ACN per Hospital Clínic de Barcelona)

Arrenca l'assaig clínic de la vacuna de la farmacèutica catalana Hipra

De moment, l'han rebut 6 dels 30 primers voluntaris i, si tot va bé, es provarà després en milers de persones

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els primers voluntaris que participen en l'assaig clínic de la vacuna catalana d'Hipra ja n'han rebut la primera dosi.

Són sis persones d'entre 18 i 39 anys a qui s'ha administrat el fàrmac desenvolupat als laboratoris que la firma té a Amer, a la Selva, una fórmula diferent de les autoritzades fins ara.

L'assaig, autoritzat aquest agost per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, va a càrrec de l'Hospital Clínic de Barcelona i el Josep Trueta de Girona, que n'estan estudiant la seguretat i l'efectivitat.

El doctor Àlex Soriano, cap de servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona destaca la importància de desenvolupar un projecte com aquest a Catalunya, quan encara no s'ha aconseguit la immunitat de grup i amb l'expansió de variants com la delta.

"Poden aparèixer noves variants i també noves amenaces biològiques i, per tant, poder disposar de la tecnologia i de la capacitat de desenvolupar vacunes dins del territori nacional és una tasca i un hite molt importants. També perquè probablement necessitarem més vacunes. Sabem que hi ha poblacions que no estan vacunades com nens, malalts grans, malalts immunideprimitis, que probablement requeriran noves dosis i revacunacions."

Un infermer controla un voluntari de l'assaig clínic de la vacuna Hipra a l'Hospital Josep Trueta de Girona


Una vacuna diferent

En l'estudi, hi participen, en una primera fase, 30 persones, seleccionades entre els 400 voluntaris que s'hi van presentar. Cap d'ells ha passat la malaltia ni està vacunat amb cap altre vaccí.

El primer que s'analitzarà és si la vacuna és prou segura i quina resposta immunològica que genera, és a dir, quina protecció ofereix. És una vacuna diferent de les que s'administren actualment a Catalunya, perquè està feta a partir d'una proteïna del virus.

El dr. Rafel Ramos, investigador de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP), explica com funciona aquesta fórmula:

"Simula una part del virus i, per tant, quan aquesta proteïna entra al nostre organisme, genera una resposta immunitària al nostre cos. Si en algun moment el virus entrés en el nostre cos, tindria aquestes defenses per protegir-nos de la infecció o d'una forma clínica greu."

Segons els primers estudis fets amb animals, destaca el dr. Ramos, la vacuna funciona per a les variants actuals, és més fàcil d'adaptar a noves variants i es conserva millor que les ja autoritzades.

"En ser una proteïna recombinant que s'ha fet en base a dos subtipus de virus. El que s'ha pogut veure en les proves preclíniques, i que ara hem de comprovar amb humans, és que funciona i seria competent amb les variants que fins ara coneixem. Això és un avantatge. També ho és la conservació de la vacuna respecte a altres vacunes: és més senzilla perquè s'ha de conservar entre 2 i 8 graus i això facilita una miqueta la logística. I també és més fàcil adaptar-se a noves variants que puguin venir en un futur."

Per comparar-ne la seguretat, 25 voluntaris rebran la vacuna que s'està testant i 5, la Pfizer, que es fa servir de control. Però és un estudi doblement cec, perquè ni ells ni els investigadors saben quina posen a cadascú.

Els primers sis voluntaris ja han rebut una dosi del vaccí

L'assaig, el primer amb humans d'una vacuna Covid-19 fet a l'estat espanyol, també serveix per valorar quina és la quantitat idònia de la vacuna a administrar. Als voluntaris els punxen dues dosis amb 21 dies de diferència, però de quantitats diferents.


Cap efecte secundari greu

Els investigadors preveuen tenir els resultats de la primera fase d'aquí dos o tres mesos, tot i que l'assaig i el seguiment als voluntaris s'allargarà almenys un any. De moment, no s'han detectat efectes secundaris greus.

Si tot va bé, a les fases següents, la vacuna es provarà en milers de persones.

Pedro Sánchez, Alva Vergés, Carolina Darias i Pedro Duque van visitar els laboratoris d'Hipra a l'abril (Pool Moncloa/Fernando Calvo)

400 milions de dosis

La multinacional catalana fa més de 50 anys que es dedica al desenvolupament de vacunes animals, però amb l'esclat de la pandèmia ha redirigit la seva activitat a l'assistència d'hospitals.

La intenció dels laboratoris és produir aproximadament 400 milions de dosis de la vacuna per al 2022 i incrementar-ne la capacitat productiva cap al 2023.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut