A Catalunya hi ha entre la sanitat privada i la pública uns 600 llits a les UCIs

Arrenca una setmana complicada per als hospitals davant de l'augment dels contagis

Els recursos dels centres són limitats, tant d'unitats de cures intensives com d'aparells de ventilació mecànica
Marta Arrufat i Trigàs/ Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Setmana més que complicada per al sistema sanitari davant de l'augment dels casos de coronavirus a l'estat espanyol. Ja hi ha més de 33.000 positius i més de 2.000 morts. Hi ha falta d'aparells, material i, sobretot, personal. De moment, els tests ràpids que estan en mans del Ministeri, diu el govern, no arribaran a Catalunya fins dijous.

Les Unitats de Cures Intensives (UCI) i els respiradors són vitals per tractar els pacients més greus per la Covid-19, i són limitats. A Catalunya hi ha entre la sanitat privada i la pública uns 600 llits, però s'han ampliat i readaptat espais, per intentar duplicar i triplicar la seva capacitat.

Cal atendre tots els contagiats que arriben per coronavirus, però també els altres malalts que requereixen aquesta atenció. Els dos pròxims dies s'espera arribar al pic de contagis.

S'han ampliat i readaptat espais, amb l'objectiu de duplicar i triplicar la capacitat de llits d'UCI


"Passarem 3-4 setmanes dures, ens en sortirem"

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha advertit que les pròximes setmanes seran "molt dolentes", però hi ha afegit un missatge esperançador:

"Calen espais, materials i professionals sanitaris, però també mentalitat de victòria. D'això, en sortirem. Passarem 3-4 setmanes dures, molt dolentes. Ens hem de preparar per al pitjor escenari. Però tampoc perdrem l'esperança, pensem que d'aquí a un temps les coses tendiran a normalitzar-se."

Comella ha explicat que a finals d'aquesta setmana "haurem doblat la capacitat de Cures Intensives al conjunt del sistema" i "a finals de la següent, la triplicarem". El responsable del Servei Català de la Salut no ha volgut donar xifres dels llits de crítics que hi haurà disponibles. "És una dada que l'anem estenent, no ens agrada concretar-la perquè anirà vinculada a la necessitat".

 

En aquest escenari, es preveu un ús intensiu d'hotels per allotjar els pacients que s'estiguin acabant de recuperar i encara necessitin atenció o un espai per confinar-se. "Ara encara no és necessari, tenim capacitat hospitalària", ha afegit Comella. Tampoc es descarta que s'hagi de tancar algun CAP, perquè "no tingui capacitat per donar una resposta eficient".

En el pic de casos, és clau, defensa Salut, la visió de Catalunya "com una sola UCI" amb unitats per tot el territori. Per això, un equip d'experts treballa per afrontar el moment "sent homogenis amb els criteris amb què atenem les persones greus", segons ha remarcat Xènia Acebes, directora de l'àrea assistencial del Servei Català de la Salut.

El material de protecció és una de les grans necessitats

 

La cap d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau, Mireia Puig, destaca el canvi que hi ha hagut els últims dies:

"S'ha produït un canvi molt important aquesta setmana. I tenim molts malalts que consulten, més que la setmana anterior. A més, estan més greus. Tenim més malalts de pneumònia que s'han de quedar hospitalitzats. Això fa preveure que la setmana serà dura, molt dura, per als malalts i per als professionals"


El material de protecció és una de les grans necessitats. Els pacients més greus són els que tenen més càrrega viral i els professionals sanitaris estan més exposats a encomanar-se.

S'espera una comanda important de mascaretes, ulleres, guants, bates i respiradors. Haurien d'arribar entre aquest dilluns i aquest dimarts. Però dependre de compres a l'estranger angoixa, segons explica Mireia Puig:

"El material va arribant. No tenim falta de subministrament. Sí que és veritat que el que està passant és que es gasta cada dia més. És a dir, el material que es gasta cada dia es multiplica, no tant per l'efecte acumulatiu dels dies, sinó que cada dia se'n gasta un 30% o un 40% més que el dia anterior. El que entra per la porta és cada dia un 20%, un 30%, un 40% més que el dia abans"

S'espera una comanda important de mascaretes, ulleres, guants, bates i respiradors

 

El Servei Català de la Salut ha fet aprovisionament aquest dilluns, i en farà més dimarts i dimecres. "Tenim tensions, és un element que costa d'estabilitzar, perquè la competència per aquests materials és mundial", ha afirmat el director de l'organisme, que ha recordat l'aposta per la producció pròpia.

Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia i Medicina preventiva de l'Hospital Clínic, remarca que la falta de material condiciona la feina dels sanitaris:

"Aquests equips de protecció són molt importants per a altres parts del sistema sanitari i, evidentment, per a l'atenció primària per descomptat, per al transport sanitari i també per a les residències i centres sociosanitaris, que és molt important, ja que es concentra la població de més risc"


La feina dels professionals sempre implica decidir i prioritzar qui necessita més suport i reservar-lo per als més greus, com apunta la cap d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau:

"El malalt, després de la visita inicial, si, per exemple, té febre, però no té pneumònia, són malalts que poden marxar cap a casa. Hi ha dos o tres perfils més que tenim molt ben protocol·litzats, però el més important és que seguim fent, evidentment i no podria ser d'una altra manera, una medicina individualitzada i personalitzada, intentant donar a cada malalt el que necessita"

 

Entren més pacients que no pas en surten

Els malalts amb Covid-19 estan entre una i dues setmanes, de mitjana, a l'UCI, i mentrestant segueixen arribant pacients. El sistema es va tensionant cada vegada més perquè les altes arriben, però segueixen ingressant més pacients que no pas en surten.

Que el sistema col·lapsi voldria dir que algú que necessita ingressar a una UCI i necessita ventilació mecànica no se li pugui donar, però els equips de professionals sanitaris treballen dia i nit per no arribar a aquesta situació.

"Els professionals estan treballant moltíssim. S'ha de dir que amb molt de mèrit. Tenen dificultats personals perquè ens hem trobat amb les escoles tancades, tenim pares que són a casa i que els han d'atendre, i això és un desgast emocional molt important. Estan treballant motes hores i en una situació molt complicada des del punt de vista de tensió emocional que també pateixen els professionals"


I mentre Mireia Puig i tots els professionals sanitaris lamenten la falta d'equips de protecció, hi ha iniciatives particulars que han començat a fabricar material com mascaretes i també respiradors amb impressores 3D. L'objectiu d'aquests experts d'impressió 3D és augmentar la capacitat de les UCIs d'atendre pacients greus de Covid-19.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut