La manifestació d'estudiants prèvia al 8M aplega unes dues-centes persones (3Cat)

Arrenquen els actes del 8M: manifestació d'estudiants "Dempeus contra la violència masclista"

El fet que el 8M caigui en cap de setmana fa que aquest divendres s'hagin avançat molts dels actes reivindicatius, com ara el del col·lectiu estudiantil

Actualitzat

Aquest dissabte és 8M i diverses entitats ja han començat a fer bullir l'olla. El Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives ha avançat un dia la vaga d'estudiants perquè coincidís amb una jornada lectiva. La manifestació convocada per a aquest divendres ha arrencat a les 12.00 de plaça Universitat sota el lema "Dempeus contra la violència masclista". 

"Les joves ens col·loquem a primera línia d'aquesta batalla en què ens juguem tant."

La pluja no hi ha acompanyat, ni tampoc el fet que el sindicat majoritari no s'hagi sumat a la convocatòria. La trobada ha aplegat 800 de persones segons la Guàrdia Urbana i l'avinguda Diagonal ha quedat tallada des d'Urgell fins a plaça de Catalunya.

Des del sindicat han volgut recordar les 47 dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles a l'estat espanyol el 2024, i 9 menors víctimes de violència vicària, la xifra més alta des del 2015: "La violència masclista no cessa i la impunitat amb què actuen els agressors tampoc."

Han culpat l'extrema dreta de "carregar contra el feminisme combatiu" quan parlen de denúncies falses i "col·loquen una diana a milions de dones".
 

Acte institucional contra la precarietat

La manifestació d'estudiants ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on a primera hora del matí s'ha desplegat una lona al balcó de l'Ajuntament amb la imatge de campanya i el lema d'aquest any: "Trenquem la precarietat". L'alcalde, Jaume Collboni, ha expressat el seu compromís "ferm" amb la lluita feminista des del Saló de Cent.

Collboni ha denunciat les desigualtats i discriminacions que viuen les dones pel fet de ser-ho i s'ha referit a l'àmbit laboral, però també a "la pobresa de temps", l'accés a l'habitatge, la salut o les cures. 

L'Ajuntament de Barcelona ha desplegat la pancarta oficial del 8-M amb el lema Trenquem el sostre de vidre_670.
L'Ajuntament de Barcelona ha desplegat la pancarta oficial del 8M amb el lema "Trenquem la precarietat" (ACN/Blanca Blay)

En el manifest, han exposat que el 24,5% de les dones assalariades cobren salaris de 1.000 euros o menys en comparació amb prop del 21% dels homes, i que la bretxa salarial arriba al 16%. 

A l'acte institucional hi han assistit representants del govern i de tots els grups municipals, excepte Vox.
 

Més col·lectius alcen la veu

Els actes previs al Dia Internacional de les Dones s'han replicat a altres ciutats de Catalunya com Tarragona. Els manifestants, convocats per CCOO i UGT, s'han concentrat a la plaça de la Dona Treballadora, on s'ha llegit un manifest. Posteriorment, han anat a la trobada conjunta a la plaça de la Font i a l'acte institucional de l'Ajuntament.

A Tarragona, CCOO i UGT han convocat una concentració per llegir un manifest_670.
A Tarragona, CCOO i UGT han convocat una concentració per llegir un manifest (3Cat)

A banda dels actes oficials, altres col·lectius també han decidit alçar la veu. Les dones preses de Wad Ras han llegit un manifest. 

I la patronal de les residències de gent gran s'ha sumat a la denúncia que les feines de cures continuen recaient majoritàriament en les dones i ho demostra que el 86% de la plantilla de les residències ho són. En canvi, les dones només ocupen el 41% dels càrrecs d'alta direcció que gestionen aquests centres.

ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminisme8MFeminisme i gènere
Anar al contingut