Fàtima Ofkir, la jove empresonada durant set anys a Oman al costat de la seva advocada
Fàtima Ofkir, la jove empresonada durant set anys a Oman al costat de la seva advocada (Vosseler Abogados)

Arriba a Barcelona Fàtima Ofkir després de 7 anys de presó a Oman: "Ja soc a casa"

Fàtima Ofkir va ser detinguda tot just quan tenia 18 anys i condemnada a cadena perpètua per tràfic de drogues

RedaccióActualitzat

La catalana Fàtima Ofkir, alliberada després de set anys de presó a Oman, ha aterrat a l'aeroport del Prat pocs minuts abans de les 8 del matí d'aquest diumenge. Ofkir ha estat inclosa en l'indult anual que el sultà concedeix cada any després del ramadà.

Un grup reduït d'amics i familiars entre els quals hi havia la seva mare l'han esperat a la porta d'arribades visiblement emocionats pel retorn de la jove de l'Hospitalet del Llobregat, qui complia condemna de cadena perpètua a una presó per a dones del sultanat. 

Ofkir, però, no ha sortit per la porta comuna per sorpresa dels seus coneguts, que no l'han pogut rebre. Segons el seu advocat, ha evitat la sortida principal, ja que ha arribat en males condicions de salut i ha marxat en cotxe per recomanació mèdica.

En arribar, ha passat un reconeixement psicològic i en els pròxims dies està previst que li facin també un reconeixement mèdic.

Al migdia, la jove ha publicat un vídeo amb la seva advocada felicitant-se per haver arribat a Barcelona: 

"Quan em senti una mica millor i estigui estabilitzada parlaré, però ara ja soc a casa"

Albares agraeix "la humanitat" del sultà

En declaracions a "El suplement" de Catalunya Ràdio, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que s'ha gestionat una arribada "discreta" i que ja s'ha retrobat amb els seus familiars: "Ara ha de poder reprendre la privacitat, la normalitat de la seva vida."

Albares, qui ha agraït "la humanitat" del sultà d'Oman, ha assegurat que Ofkir "està bé i emocionada": 

"És una persona molt jove. En ocasions es poden cometre errors, però el que és important és que té l'indult i que la condemna ha acabat."

La jove va ser detinguda a Oman quan tot just tenia 18 anys, acusada i condemnada per tràfic de drogues.

La família havia denunciat les males condicions en les quals estava empresonada. Ofkir estava obligada a dur burca i pràcticament no podia parlar per telèfon amb la seva família, una situació que es veia agreujada pel fet que no parlava l'idioma del país.

La seva advocada, Mònica Santiago, va explicar en declaracions a Catalunya Informació que l'alliberament va ser divendres "de manera molt controlada per les autoritats i l'ambaixada espanyola, i que la noia estava molt tranquil·la: "La Fàtima està contenta, feliç de tornar a casa."

Santiago va relatar que la seva vida a la presó "era insuportable" i que la noia es va convertir a l'islam "per una qüestió de supervivència". Malgrat tot, Ofkir ha pogut acabar els estudis d'ESO i ara estava a punt d'acabar segon de batxillerat: "Ha aprofitat molt el temps per llegir i estudiar molt".

En un comunicat, la defensa de la jove, Vosseler Advocats, ha agraït la tasca de tots els que han col·laborat en el seu alliberament i, en particular, de l'empresari Antonio Sagnier i el jutge Baltasar Garzón.

 

El cas de la Fàtima

Fàtima Ofkir va ser condemnada després de ser captada per una xarxa de narcotraficants a Espanya i enviada a recollir un paquet amb set quilos de morfina en un hotel omanita amb l'objectiu de transportar-lo fins al seu país.

Malgrat que la jove se'n va penedir abans de dur a terme la missió, la policia omanita va irrompre al seu hotel i va trobar en un armari el carregament de droga. Des de llavors, ha estat empresonada al penal de dones de Masqat.

En el comunicat, Vosseler Advocats remarquen que el procés judicial d'Ofkir va estar "ple d'irregularitats", i lamenten els "gravíssims errors" comesos pel seu primer advocat, del qual diuen que "es va limitar a aconseguir els diners reunits per la família a Espanya sense cobrir diligentment el cas en un judici".

Quan va ingressar a la presó, l'agost del 2018, Fàtima Ofkir es va convertir en l'espanyola més jove del món a complir una condemna en un país estranger.

 

ARXIVAT A:
Drets humansDrogues
Anar al contingut