Aterra a Madrid el primer avió de l'exèrcit amb 203 espanyols evacuats del Líban

El ministre Albares fa una crida als ciutadans espanyols a sortir del país davant l'escalada del conflicte amb Israel
Redacció Actualitzat
TEMA:
Líban

El primer avió de l'exèrcit espanyol ja ha aterrat a la base de Torrejón de Ardoz, a Madrid, amb 203 espanyols evacuats del Líban. El segon avió, procedent de Beirut, ja vola cap a Espanya amb quaranta persones a bord. Amb aquest segon vol es completarà la primera fase del pla d'evacuació que ha posat en marxa el govern espanyol per l'escalada bèl·lica al Líban.

Aquest migdia s'han enlairat de Beirut dos avions de l'exèrcit de l'aire amb destí a la base aèria de Torrejón, a Madrid. Els dos aparells de l'exèrcit de l'aire havien arribat a l'aeroport de la capital libanesa durant el matí d'aquest dijous, després que poc més de 500 ciutadans espanyols hagin demanat sortir del Líban en les últimes hores, segons ha explicat el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, en una entrevista a "Els matins" de TV3.


El ministre ha detallat que traslladen a Espanya ciutadans espanyols i els seus familiars, i personal de l'ambaixada espanyola al país, on es mantindrà "el personal mínim necessari" per gestionar les tasques diplomàtiques i polítiques, i possibles fases posteriors del pla d'evacuació. El Ministeri de Defensa assegura que enviarà un tercer avió al Líban si és necessari.

Exteriors té controlats una mica més d'un miler de ciutadans espanyols al Líban i els últims dies els ha demanat que contactin amb l'ambaixada per tenir-los ben localitzats. Es tracta de ciutadans de nacionalitat espanyola, de doble nacionalitat, de familiars d'espanyols i de persones en trànsit, entre els quals hi ha una desena de periodistes.

Crida del govern espanyol a abandonar el país

Tot i que encara hi ha operatius tres vols setmanals entre Beirut i Madrid, el ministre Albares ha demanat als ciutadans espanyols que no "especulin" amb la situació i que abandonin el país. "Ara es donen les condicions de seguretat i l'aeroport continua obert. Que surtin. No sabem com pot ser la situació demà", ha insistit.

El govern espanyol manté al sud del Líban els 669 militars desplegats per la missió de pau de les Nacions Unides i, de moment, no preveu evacuar-los.

Aquest dijous a la matinada l'exèrcit d'Israel ha tornat a bombardejar el Líban, especialment els barris del sud de Beirut controlats per Hezbollah, però també la zona més cèntrica de la capital, on una explosió ha causat almenys nou morts i catorze ferits.

Segons l'Agència Nacional de Notícies libanesa (ANN), Israel hauria utilitzat en aquest atac "bombes de fòsfor prohibides internacionalment".

"Les regles obliguen Israel a protegir els civils"

En l'entrevista a "Els Matins", el ministre d'Afers Exteriors ha constatat "l'espiral de violència" al Pròxim Orient i que la situació és "d'extrema gravetat", amb "una autèntica catàstrofe humanitària" a Gaza, una "violència creixent" a Cisjordània i "l'extensió" de la guerra al Líban.

Albares ha "condemnat" el llançament de míssils per part de Hezbollah i de l'Iran, i ha afegit que Israel té "dret a la seva seguretat i a defensar-se d'atacs terroristes". Amb tot, ha insistit que el Líban és "un estat sobirà" i que les guerres tenen "regles" que obliguen Israel a protegir la població civil. En aquest sentit, ha recordat que al Líban ja han mort "gairebé 2.000 civils".

El ministre ha afirmat que des del 7 d'octubre Espanya no dona noves llicències per a l'exportació d'armes a Israel i no permet les escales de vaixells en ports espanyols amb aquesta finalitat. "No estem exportant armes", ha assegurat Albares, qui ha reivindicat que "el Pròxim Orient no necessita més armes, necessita pau".

 

 

ARXIVAT A:
Israel Líban
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut