Avinyonet del Penedès

Arriba al Penedès per primer cop una veremadora que refreda el raïm quan el cull

Al Penedès, per primer cop a Catalunya, s'ha començat a veremar amb una màquina que refreda el raïm i per tant permet treballar dia i nit. Fins ara, les altes temperatures eren el principal inconvenient de la verema mecanitzada, perquè la calor oxida el raïm i perjudica la qualitat del vi o del cava. La verema en fred permet ampliar les hores de treball de la màquina que, ara, a causa de la calor, es limiten a última hora de la tarda i a la nit, i redueix la despesa energètica dels cellers, que han de refredar el raïm per iniciar la producció del vi.

Actualitzat
Fa deu anys les màquines de veremar es van començar a generalitzar a les vinyes del Penedès. En poca estona enllestien una vinya, una feina que abans ocupava desenes de collidors durant un dia. Però es va començar a dir que el raïm perdia qualitat. La màquina fa vibrar el cep i fa caure els grans sense la raspa. Això i les altes temperatures inicien un procés d'oxidació que pot afectar la qualitat del futur vi, si el raïm no arriba aviat al celler. La solució per evitar-ho és el fred. Ara ha començat a treballar al Penedès la primera veremadora que refreda el raïm quan el cull. Els dipòsits porten un grup refrigerador que fa baixar uns tres graus la temperatura del raïm. Un cop plenes, s'aboquen en un remolc equipat amb un potent refrigerador de 28.000 frigories que els durà fins al celler. En total, s'aconsegueix refredar la verema de 6 a 8 graus i que guanyi qualitat.
Anar al contingut