El Congrés es blinda amb 1.600 agents pel debat d'investidura de Pedro Sánchez
A les protestes del matí s'hi han concentrat centenars de persones, però la xifra és menor a la de les manifestacions dels darrers dies a Madrid
Paula Florit Gomila
Redactora de política de TV3
Ha arribat el dia per a Pedro Sánchez. Han passat tres mesos i mig de les eleccions i 43 dies des que va ser nomenat pel rei candidat a la presidència del govern espanyol. I, si no hi ha cap sorpresa, aquest dijous sortirà del Congrés dels Diputats amb la clau de La Moncloa encara a la butxaca. Entremig, pactes amb set grups i l'intent fallit d'Alberto Núñez Feijóo.
El debat arriba en un clima de tensió per l'impuls de la llei d'amnistia. Durant els últims dies s'han repetit les protestes cada nit davant la seu del PSOE, al carrer Ferraz. I en l'arrencada del debat, són uns 200 les persones que s'han apropat al Congrés per protestar.
Davant la possibilitat que hi pugui haver més concentracions durant el debat, el Congrés i la rodalia estan blindats, amb tanques que limiten el perímetre i més de 1.600 agents desplegats. Això és un dispositiu de seguretat equivalent a un partit de futbol d'alt risc.
A més, seguiran les restriccions d'accés, limitat des de dilluns a treballadors i residents.
El dispositiu es mantindrà fins dijous, quan es farà la votació, a primera hora de la tarda. Si res no es torça, Pedro Sánchez serà investit president del govern espanyol.
Dotze nits seguides de protestes
La vigília del debat, centenars de persones s'han manifestat aquest dimarts contra l'amnistia per dotzena nit consecutiva.
Com ja va passar aquest dilluns, la protesta ha transcorregut sense incidents. Hi han assistit unes 1.300 persones, segons les dades de la delegació del govern espanyol. Es tracta d'una xifra inferior a la de les concentracions de la setmana passada, en què va haver-hi dies en què entre 7.000 i 8.000 persones van congregar-se a Ferraz.
La imatge denigrant de la nit ha estat quan han aparegut una vintena de nines inflables, algunes amb el logo del PSOE, que alguns assistents han col·locat a primera fila, a tocar de les tanques de contenció dels antidisturbis. L'aparició de les nines inflables ha anat acompanyada de càntics masclistes.
També hi ha hagut algun llançament d'ampolles i altres objectes contra els agents de les Unitats d'Intervenció Policial desplegats a la zona. A partir d'aquí, no hi ha hagut incidents de més gravetat.
Sánchez sortirà escollit en la primera votació
El debat d'investidura arrenca aquest dimecres amb la seguretat que el candidat socialista rebrà 179 vots a favor, un més dels que previsiblement avalaran la llei d'amnistia, que el PSOE ha acabat registrant en solitari i que ha estat l'acord bàsic per tenir el sí dels partits independentistes.
A diferència del que va passar el 2020, tant Esquerra com Junts votaran a favor d'investir Sánchez. Fa prop de quatre anys, va ser elegit president amb 167 sís, 165 nos i 16 abstencions, i en segona votació. Aleshores, els diputats de Junts van votar-hi en contra i els republicans es van abstenir.
Aquest cop, la majoria serà absoluta --amb tres vots per sobre-- i en primera votació. A més dels acords amb Esquerra i amb Junts --el que ha esdevingut més complicat per al PSOE--, els socialistes han pactat amb Sumar --amb qui reeditaran el govern de coalició--, els grups bascos --PNB i Bildu--, el Bloc Nacionalista Gallec i, malgrat estar en contra de l'amnistia, amb Coalició Canària.
Això aïlla el PP i Vox a la banda del no. Juntament amb el diputat d'Unió del Poble Navarrès, sumaran 171 vots en contra d'investir Sánchez.
L'amnistia, al centre del debat
El ple arrenca a les 12 del migdia amb el discurs de Pedro Sánchez, que haurà d'exposar el seu programa de govern. Després de la pausa del migdia, començarà el cara a cara amb Feijóo. Com a líder del PP, el grup parlamentari més nombrós, arrencarà les intervencions de tots els portaveus.
Un debat que es preveu com a mínim tens, amb l'amnistia o altres acords com la condonació de part del deute de la Generalitat amb l'Estat com a carpetes que segur que omplen molts minuts, a la tribuna i als escons.
També seran la diana de Vox i el PP per carregar contra un Pedro Sánchez a qui acusen de "vendre Espanya per perpetuar-se en el poder". Amb aquests arguments, hi ha hagut protestes des de fa més de deu dies. En la més multitudinària, la convocada aquest diumenge pel PP, Feijóo va reclamar eleccions.