El rei ha rebut Sánchez aquest dimarts al matí a La Zarzuela
El rei ha rebut Sánchez aquest dimarts al matí a La Zarzuela (EFE/ Juanjo Guillén)

Sánchez ja és candidat a la investidura: el 27 de novembre, data límit per aconseguir-ho

Francina Armengol ha anunciat la decisió del monarca després de reunir-se amb Sánchez i Feijóo, però evita fixar la data del debat

RedaccióActualitzat

Felip VI ha proposat Pedro Sánchez com a candidat a la investidura. Així ho ha decidit un cop ha acabat la ronda de consultes que ha hagut de repetir després del fracàs d'Alberto Núñez Feijóo i que ha tancat avui, precisament, amb el líder del PSOE i el del PP.

La decisió del rei l'acaba de comunicar la presidenta del Congrés Francina Armengol, que s'ha desplaçat també a La Zarzuela per reunir-s'hi. Preguntada per la data del ple, ha respost que primer traslladarà la decisió del rei a Sánchez i escoltarà "la seva proposta de temps necessaris" per a les negociacions, amb l'horitzó del 27 de novembre, la data límit per evitar una repetició eventual.

La ronda ha servit per constatar que, a hores d'ara, Sánchez tan sols té garantits els vots dels seus 121 diputats, perquè fins i tot Yolanda Díaz ha afirmat davant del rei que l'acord de Sumar amb els socialistes encara queda lluny.

Un fet sobre el qual Feijóo ha sucat pa: "Té menys suports dels que tenia fa un mes", ha dit en una roda de premsa des del Congrés després de la trobada amb el rei, i en què ja donava per fet que és l'hora del socialista.

El líder del PP ha dit que té "absolut respecte" a la decisió del rei i ha pronosticat unes setmanes de "teatralitzacions" i "moltes mentides". Amb tot, ha tornat a defensar l'opció de la repetició electoral: "Entre el govern de les mentides i unes eleccions, millor unes eleccions", ha dit Feijóo. 

També el PNB s'ha encarregat de rebaixar les expectatives, mentre que Junts i ERC repeteixen amb insistència que ningú doni els seus vots per descomptats.

En tot cas, ha arribat el moment que Sánchez esperava, però hi arriba més sol del que es preveia.

Així les coses, el fet que Francina Armengol no hagi posat data a la investidura treu pressió als socialistes per negociar, però sense oblidar la data límit del 27 de novembre, que portaria a la convocatòria de noves eleccions.

No posar data és l'oposat del que va fer Armengol en el cas del candidat del PP, quan va fixar un marge de 35 dies per fer les negociacions i sotmetre el nom de Feijóo a votació del ple.

Feijóo ha tancat la ronda de consultes del rei, com a líder de la força amb més diputats al Congrés (EFE/ Juanjo Guillén)


Desvetllar l'estratègia

En la ronda de contactes amb el rei, dos dels absents, ERC i Junts, que un cop més han rebutjat anar a La Zarzuela, són els que marquen l'eix del debat. I ho fan amb dues qüestions que han planat en totes les trobades: l'amnistia i un referèndum.

La designació de Pedro Sánchez com a candidat suposaria un nou pas en l'enrevessat camí pel qual transita la política espanyola després de les eleccions, i serviria per començar a aclarir quines són les línies vermelles del PSOE en la negociació per aconseguir suports parlamentaris.

Fins ara, Sánchez s'ha mostrat ambigu i ha optat per assegurar que parlarà clar un cop el rei el designi oficialment com a candidat.

Mentre que les converses amb l'independentisme català giren el voltant de l'amnistia i el referèndum o l'autodeterminació, els bascos de PNB i Bildu se centren en l'autogovern, i Sumar ha remarcat que els drets socials són una prioritat en aquestes negociacions.

Coalició Canària no tanca la porta a donar suport a Sánchez, mentre que UPN i Vox han confirmat que li donaran un no.


El calendari

La data límit és el 27 de novembre. Si s'arriba a aquest dia sense president investit, hi haurà noves eleccions generals després de Nadal, el 14 de gener.

Entremig, hi ha dates marcades, com el 12 d'octubre, o els dies 26 i 27, en què es reuneix el Consell Europeu a Brussel·les.

Una altra data poc probable per celebrar el ple seria l'última setmana d'octubre, primera de novembre. Perquè el dia 31 la princesa Elionor, en un acte al Congrés, jurarà la Constitució espanyola pels seus 18 anys, i l'endemà és festiu.

El ple d'investidura de Pedro Sánchez se'n podria anar a la segona setmana de novembre.

ARXIVAT A:
InvestiduraFelip VIPedro SánchezEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut