Arriba la sentència a La Manada, amb el consentiment com a punt clau
5 mesos després d'un dels judicis més mediàtics, la sentència es donarà a conèixer aquest dijous
L'esperada sentència de La Manada es donarà a conèixer aquest dijous a la una del migdia. Cinc mesos després que un dels judicis més mediàtics dels últims mesos quedés vist per a sentència, el president de la Sala Segona de l'Audiència de Navarra la llegirà en una audiència pública. No hi assistiran els cinc acusats ni se'n deixaran gravar imatges.
Els cinc joves sevillans, en presó preventiva des del juliol del 2016, s'enfronten a una pena de més de 20 anys de presó per la suposada violació grupal a una noia de 18 anys en els Sanfermines d'aquell any. Estan acusats d'un delicte d'agressió sexual, contra la intimitat i de robatori amb intimidació.
Durant el judici, els cinc acusats es van declarar innocents i confiats amb la justícia, mentre que la fiscal va considerar que la violació estava "del tot acreditada". L'advocat de la noia i l'acusació particular van assegurar que la versió dels joves era "falsa".
La sentència s'esperava per després de les festes de Nadal o inicis de febrer, i el seu retard ha alimentat algunes especulacions, com, per exemple, discrepàncies entre els tres membres del tribunal.
Denúncies de judici paral·lel
El gran interès mediàtic del judici va provocar denúncies de judici paral·lel per les dues parts. La defensa de la jove, organitzacions feministes i una part de l'opinió pública van denunciar que s'estava culpabilitzant la víctima.
Aquests van posar el crit al cel després que el tribunal admetés un polèmic informe elaborat per detectius privats per demostrar, a través de les seves publicacions a les xarxes, que va seguir fent "vida normal" després de l'agressió. L'informe va ser finalment retirat per un dels advocats dels acusats.
Al novembre va haver-hi una gran marxa pel centre de Madrid amb consignes com "Jo et crec" o "Escolta, germana, aquí hi ha La Manada", amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.
Notícia relacionada: Com s'ha de comportar una dona després d'una violació?
Per part dels acusats, l'advocat de tres d'ells va assegurar que es trobaven davant un "increïble judici paral·lel". Segons Agustín Martínez Becerra, la imatge dels joves havia quedat "destrossada" amb un "judici social" de "caça a La Manada". El mateix lletrat va considerar que la instrucció judicial i els informes psicològics i forenses estaven "contaminats perquè partien del fet que hi va haver una agressió sexual".
L'advocat va fer una intervenció en la qual va qualificar-los de "simples", "primaris", "imbècils" en alguns aspectes, però "treballadors" i "bons fills".
Un altre dels advocats de la defensa, el del guàrdia civil acusat, va assegurar que la "pressió mediàtica" podia "influir" en els testimonis.
El judici es va celebrar a porta tancada per "protegir el dret fonamental a la intimitat" de la denunciant, a excepció de les dues últimes jornades, en què les parts van presentar els informes finals. La víctima va declarar durant més de quatre hores sense veure els processats.
El consentiment, el punt clau
Així doncs, els tres membres del tribunal hauran de concloure si van existir els delictes que s'imputen als acusats. Com l'agressió sexual, en què, a diferència dels abusos sexuals, el Codi Penal estableix que ha d'haver-hi hagut "l'ús de violència o intimidació".
Per determinar si va existir, la sala haurà de decidir si hi va haver o no consentiment per part de la noia. Segons la fiscal del cas, Elena Sarasate, els fets "van passar sense consentiment i amb violència i intimidació" i "les proves són absolutament contundents".
L'advocat de tres dels membres de La Manada, en canvi, va assegurar que els fets "van ser consentits, no va haver-hi agressió sexual, sinó una relació consentida i plaent", també per a ella.
Notícia relacionada: Una víctima de violació: "Vaig notar com que em treien la vida"
El tribunal també haurà de decidir sobre el robatori amb intimidació -un dels acusats va admetre que van robar el mòbil de la noia- i sobre un possible delicte contra la intimitat, després que gravessin els fets amb els seus mòbils.
Segons la fiscal, aquestes gravacions, de 96 segons, corroboren la versió de la noia, mentre que Agustín Martínez Becerra va sostenir que ella no hi mostrava dolor ni cap acte instintiu per refusar els acusats.
Durant el judici es van dedicar hores al visionat d'aquestes imatges i va ser un dels motius pels quals es va celebrar a porta tancada.
Llibertat rebutjada al desembre
Els cinc joves es troben en presó provisional des del 9 de juliol del 2016, hores després de ser detinguts pels fets que van tenir lloc dos dies abans. Tres dels empresonats són a Pamplona i els altres dos, un guàrdia civil i un militar, a Madrid.
Després que el judici quedés vist per a sentència van demanar que se'ls deixés en llibertat, però les acusasions s'hi van oposar, així com també el tribunal, a l'espera de dictar sentència.
La decisió no va ser unànime, ja que un dels tres magistrats s'hi va mostrar en contra. L'Audiencia de Navarra havia rebutjat prèviament el seu alliberament en considerar que existia risc de fuga o de reiteració delictiva.