Arriba l'horari d'estiu en ple debat sobre quin dels dos horaris mantenir tot l'any
- TEMA:
- Unió Europea
A partir d'avui entrem a l'horari d'estiu. El canvi d'hora, qüestionat des de fa temps, dona inici a un període de 7 mesos i vol aprofitar al màxim la llum solar.
El que es pretén és estalviar el costum elèctric i, segons alguns experts, pot arribar a un 5%. Majoritàriament, aquest estalvi es produeix en el sector domèstic, un 90%, i el restant 10% en el sector industrial, serveis i comerç.
Abolició del canvi horari a partir de 2021
La regulació del canvi horari és una decisió que han de prendre per unanimitat els 28 països de la Unió Europea. Precisament, aquest 26 de març, el Parlament Europeu va aprovar l'abolició del canvi horari a partir del 2021. La decisió va ser presa per 410 vots a favor, 192 en contra i 51 abstencions.
Així, doncs, l'últim canvi horari serà el mes de març del 2021 per als Estats membres que vulguin mantenir l'horari d'estiu, i, a l'octubre del 2021, per als països que prefereixin el d'hivern. Per tant, ara queden dos anys de marge perquè els països membres adeqüin la seva situació i estudiïn els avantatges i desavantatges dels dos horaris i mirin quin és el que els va millor, si el d'estiu o el d'hivern.
La Generalitat proposa mantenir l'horari d'hivern durant tot l'any
El Consell Assessor per a la Reforma Horària de la Generalitat de Catalunya s'ha mostrat a favor d'eliminar el canvi d'horari i mantenir, durant tot l'any, el d'hivern.
El Consell ha elaborat un informe segons el qual l'horari d'hivern és el més adequat en analitzar les conseqüències de la reforma horària i les afectacions que cada horari, el d'hivern i el d'estiu, provocarien en àmbits com salut, economia, laboral, educatiu o familiar.
L'anàlisi, que assegura que és fonamental tenir en compte l'efecte de les hores de llum sobre els ritmes circadians i el son de les persones, conclou que el canvi d'horari, des del punt de vista fisiològic, no està justificat perquè provoca "alteracions en el son que poden ser un risc per a la salut", segons ha comunicat el Govern.
"L'horari d'hivern és el que permet una millor adequació entre la llum solar i el ritme d'activitat majoritari de la població", remarca l'informe, que ha tingut especialment en compte els horaris escolars actuals.
L'Estat espanyol estudia deixar el d'estiu
A finals d'agost de l'any passat, el govern espanyol assumia el final del canvi horari i estava estudiant la possibilitat de deixar l'horari d'estiu.
El govern de Pedro Sánchez apuntava fins i tot la possibilitat de canviar de fus horari.
- ARXIVAT A:
- Unió Europea