Arribarà una sisena onada de Covid aquesta tardor?

El ritme de la vacunació, la variant delta i el retorn a les interaccions escolars i laborals, claus per analitzar com evolucionarà la pandèmia

Eduard QuerolActualitzat

Epidemiòlegs i analistes de dades assenyalen múltiples interrogants de cara a la possible arribada aquesta tardor d'una sisena onada de contagis per Covid. Tornarem a estressar els serveis sanitaris o l'ocupació de llits i UCI es mantindrà sota control?

Aconseguirem un percentatge de vacunació en totes les franges d'edat que permeti parlar d'immunitat de grup? O, en cas contrari, sabrem reaccionar a temps?

Els dubtes són molts més i el que saben del cert és que estem a punt de començar un nou curs escolar i laboral, i que d'aquí tres setmanes els indicadors epidemiològics ens diran si cal -o no- reinstaurar mesures preventives. De fet, estan molt atents vigilant les orelles al llop... un llop anomenat variant delta, la més infecciosa coneguda fins ara.

Ara com ara, i amb una cinquena onada que decreix més lentament del que voldrien, els experts eviten pronòstics.

D'entrada, Daniel López Codina, professor de la UPC i investigador del grup BIOCOMSC, parla d'incertesa perquè "ningú sap què passarà". I ho fa extensiu a arreu del món, ja que "ni els centres de recerca més especialitzats en epidemiologia, com l'Imperial College of London, saben què passarà".

López Codina assenyala que "és bàsic -per poder afrontar el futur de la millor manera possible- ser conscients que tenim moltes i moltes incerteses". Per contra, sí que té molt clar que "el que passarà a partir d'ara queda molt determinat per les campanyes de vacunació".


Tornada de vacances

Per la seva banda, la cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, creu que "és molt probable que hi hagi una sisena onada". I puntualitza que no sap si serà una sisena onada "o la continuació d'aquesta cinquena onada, perquè sabem que d'aquí 15 o 20 dies comencen les escoles" i que aviat "es reprèn tot el que és l'activitat laboral".

Tot això comportarà contactes entre persones, i aquests contactes es produiran més en espais interiors que no fins ara durant l'estiu. Com a resultat, no descarta que "aquesta davallada que estem vivint ara potser s'estanqui una mica, i tornem a tenir una pujada".

López Codina comparteix aquest punt de vista i el veu "versemblant". Lamenta, d'una banda, que "la justícia està posant barreres a les mesures a portar a terme per protegir-nos"; de l'altra, avisa que "el setembre implica un canvi en l'estructura social".

És a dir, segons el professor de la UPC, "tornem al treball i això vol dir que la gent que es relaciona ho farà en grups diferents dels que hi ha actualment".

Com a factor favorable recorda que "a mesura que la vacunació avança, els efectes de les onades són menors". L'investigador de BIOCOMSC assenyala que "ara estem parlant de 150 morts en 7 dies, que són realment uns efectes molt greus, però a mesura que la vacuna avanci -si tenim una sisena onada- els efectes seran una mica menors".

 

Variant delta i immunitat de grup

Les persones vacunades amb pauta completa poden contagiar-se de Covid, tot i que probablement presentaran una simptomatologia menor. De la mateixa manera, poden ser asimptomàtiques i provocar contagis en persones sanes.

Per això, i pel fet que la variant delta és molt més contagiosa, els experts ja veuen que per arribar a la immunitat de grup caldrà anar més enllà del 70% de la població amb pauta completa.

En aquest sentit, Magda Campins apunta a assolir "cobertures vacunals de més del 85 o del 90 per cent", perquè "realment el virus seguirà circulant" i "aquestes vacunes que tenim actualment no són vacunes esterilitzants, és a dir, no eviten que puguem agafar el virus, però sí que l'impacte en salut sigui molt menor".

Protegir la sanitat

Campins insisteix que és molt important tenir present que el virus circularà i que "el que hem d'intentar és que el virus no afecti el sistema sanitari, no produeixi malalties greus".

Si estem vacunats, segons Campins, "encara que el virus circuli, minimitzarem molt l'impacte a nivell dels hospitals; no tindrem quasi hospitalitzacions per Covid, o en tindrem poques, i tindrem pocs malalts a les UCI i, per tant, podrem fer una vida més normal".

Ara bé, puntualitza, "per aconseguir fer una vida més normal i que no hi hagi restriccions l'únic element que tenim en aquests moments és aconseguir el màxim de persones vacunades".


A partir del 13 de setembre

Mirant al futur, López Codina creu que en les properes dues -o tres- setmanes "no hem de tenir encara un canvi de tendència". Pensa que aquest canvi podria arribar la setmana del 13 al 19 de setembre. I que hauríem de saber reaccionar "des d'un punt de vista col·lectiu i polític" per prendre mesures immediatament.

Defensa que "el que és clar és que els creixements de contagis es poden aturar". Per tant, conclou López Codina, "és a les nostres mans frenar aquesta possibilitat; queda clar que podem tenir una sisena onada, i pot tenir valors molt alts si nosaltres no reaccionem".

L'analista de dades està convençut que "si nosaltres reaccionem de forma intel·ligent, la podem contenir, i evitar-ne les conseqüències".

 

Comença l'escola

Pel que fa al possible efecte propagador de l'inici del curs escolar, la doctora Campins alerta que no hi hagi relaxament "en treure's les mascaretes, o en portar-les baixades, o a ajuntar-se els grups bombolla".

Considera que les escoles, "que van anar tan bé durant tot el curs escolar passat", han de procurar "que aquest any també vagin molt bé". I confia que haurien d'anar millor "perquè tindrem una part dels adolescents, almenys, amb una dosi posada; i alguns, amb dues dosis".

Situació mundial

Un altre factor important a tenir en compte per Daniel López Codina és la situació a escala mundial. L'investigador exposa que "a nivell mundial tenim 650.000 casos nous cada dia; 650.000 infeccions diàries són moltes reproduccions del virus, són moltes oportunitats perquè el virus vagi mutant".

Per sort, subratlla, "la major part de mutacions són menys eficients que la variant delta; però no és impossible que puguem tenir noves variants, i que alguna pugui ser fins i tot pitjor que la variant delta".

Pensa que el que "realment ens convindria és poder reduir la pandèmia a nivell mundial, i això passa perquè la vacunació arribi a tot arreu".

Per l'investigador de BIOCOMSC és "clarament preferible que comenci un increment de la vacunació a nivell internacional que no vacunar tots els infants dels països rics i poderosos".

I ho rebla afegint que "cal procurar vacunar tota la població" i que "hem de girar la mirada cap al sud, per egoisme nostre, perquè si no, no ho acabarem".


Tercera dosi

En relació amb el fet que en alguns països ja es parli de programar terceres dosis de recordatori, la doctora Campins considera que "en aquests moments la tercera dosi és necessària en aquelles persones que veiem que, a pesar d'estar vacunades, són persones que s'infecten i fan malaltia greu".

Campins fa referència a les persones immunodeprimides o trasplantades, a persones amb patologies oncològiques, o que estaven rebent tractaments immunosupressors. Dintre d'aquest grup hi inclou "les persones més vulnerables per edat" que estan, per exemple, en residències geriàtriques.

Ara bé, no veu oportú vacunar "tota la població dels països desenvolupats com estan fent en aquests moments països com Israel". I ho justifica dient que "en aquests moments no tenim suficients elements ni suficient evidència científica per dir que és necessari fer això".

 

Prudència en les interaccions

Com a consell final, López Codina reitera que "cal mantenir les interaccions limitades el màxim possible", i que "això és una qüestió personal però també comunitària".

Pel professor de la UPC, "les imatges que veiem de gent al carrer apilats sense mascareta evidentment no són gens gratificants, i més si pensem en la gent que treballa als hospitals, o la gent que treballa en residències".

Per la seva banda, la cap d'Epidemiologia de la Vall d'Hebron espera que la velocitat de vacunació a Catalunya torni a guanyar empenta passat el període estival: "Pensem que la gent no s'ha vacunat perquè estava de vacances i que ara, a partir de l'1 de setembre, el ritme es començarà a accelerar". Campins conclou que "això és el que esperem tots; com no sigui així, doncs creuem els dits!".

Amb l'arribada de la tardor, resoldrem totes les incògnites.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut