Arriscar la vida per un sac de farina: el 16% dels nens al nord de Gaza tenen desnutrició aguda
La desnutrició entre els més petits ha augmentat fins a nivells alarmants (Reuters)

Arriscar la vida per un sac de farina: el 16% dels nens al nord de Gaza tenen desnutrició aguda

La desnutrició, el poc accés a l'aigua potable i les malalties infeccioses, comprometen encara més la vida dels infants a la Franja, segons un estudi

RedaccióActualitzat

A mesura que el conflicte a la Franja de Gaza avança, els aliments i l'aigua potable s'han convertit en béns extremadament escassos i les malalties es propaguen ràpidament, una situació que compromet encara més la vida dels infants.

I és que segons un estudi del Grup Mundial de Nutrició, liderat per Unicef, la desnutrició entre els més petits ha augmentat fins a nivells alarmants.

Així de contundent ho expressava Ted Chaiban, cap adjunt de l'acció humanitària de la Franja de Gaza d'Unicef, en un comunicat conjunt amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Programa Mundial d'Aliments (PMA):

"La Franja de Gaza està a punt de patir un esclat de mortalitat infantil evitable, que podria augmentar el nombre ja insostenible de morts infantils a Gaza".


Situació especialment alarmant al nord de Gaza

Segons l'informe, la situació és especialment extrema al nord de la Franja de Gaza, on fa setmanes que pràcticament no reben ajuda.

Els exàmens nutricionals realitzats als refugis i centres de salut del nord van revelar que el 15,6%, un de cada sis nens menors de dos anys, pateix desnutrició aguda.

I d'ells, gairebé el 3% pateix emaciació greu, la forma de desnutrició més perillosa per a la vida, que exposa als nens petits al risc més gran de complicacions mèdiques i a la mort si no reben tractament urgent.

A més, apunten que atès que les dades es van recollir al gener, és probable que la situació sigui encara més greu actualment. 

Tal com es pot veure en el següent reportatge, la desesperació és tan gran entre els palestins que estan disposats a arriscar la vida per un sac de farina:


Abans de la guerra, la desnutrició aguda a la Franja de Gaza era poc freqüent, amb només un 0,8% en nens menors de 5 anys. Segons l'estudi, la taxa del 15,6% al nord suggereix un declivi greu i ràpid en tres mesos no té precedents a escala mundial.
 

La situació a Rafah, al sud

Al sud de la Franja les xifres de desnutrició aguda en infants són una mica millors: en comptes del 15,6%, els nens menors de 2 anys que en pateixen són el 5%. Això s'explicaria pel fet que l'ajuda humanitària a la zona ha estat més disponible.

"Es tracta d'una clara prova que l'accés a l'ajuda humanitària és necessària i pot prevenir els pitjors resultats" han assenyalat en el comunicat els tres organismes de l'ONU, on a més, reiteren la seva crida a protegir Rafah de les operacions militars.

A Rafah els nens menors de 2 anys que pateixen desnutrició aguda són el 5% (Reuters)

El 90% d'infants a Gaza tenen malalties infeccioses

A més, segons aquest estudi, almenys el 90% dels nens menors de cinc anys a Gaza estarien afectats per una o més malalties infeccioses. I el 70% va patir diarrea en les dues últimes setmanes abans de recollir les dades de l'informe.

En aquest sentit, el director d'emergències de l'OMS, Mike Ryan, ha apuntat que "la fam i la malaltia són una combinació mortal".

"Els infants amb fam, debilitats i profundament traumatitzats tenen més probabilitats d'emmalaltir, i els menors malalts, especialment els que tenen diarrea, no poden absorbir bé els nutrients", ha afegit.
 

Altres dades alarmants

L'informe revela altres xifres alarmants. I és que més del 90% dels nens i nenes de 6 a 23 mesos i les dones embarassades, així com les que estan donant pit, s'enfronten a una pobresa alimentària extrema amb dos o menys grups d'aliments cada dia i aquests, amb un baix valor nutricional. 

A més, el 95% de les llars estan limitant els àpats i la mida de les porcions i el 64% de les llars només menja una vegada al dia. En aquest sentit, la majoria de les famílies asseguren haver restringit la quantitat d'aliments per als adults perquè els infants puguin menjar.

Així mateix, el 81% de les llars no tenen accés a més d'un litre d'aigua potable i neta per persona i dia.

 

ARXIVAT A:
GazaGuerra a Gaza
Anar al contingut