Quim Arrufat en una imatge d'arxiu (ACN)

Arrufat nega l'acusació d'agressió sexual: "És una enorme confusió per una trucada"

Arrufat denuncia en un vídeo de nou minuts que l'han sotmès a un procés d'extorsió i amenaça, i anuncia una petició de rectificació al diari Ara, que va publicar la informació

RedaccióActualitzat

L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat ha trencat finalment el seu silenci per les acusacions d'agressió sexual que el van obligar a deixar el partit. En un vídeo de nou minuts, Arrufat explica que l'acusació és per una conversa telefònica en què una persona de la formació va entendre que l'"amenaçava per la seva feina":

"Fa tres anys, en el marc d'una conversa telefònica, una noia va percebre que l'estava amenaçant per la seva feina."

En el vídeo, titulat "M'explico", assegura que el va sorprendre que la trucada "s'entengués com un cas de violència masclista" i parla d'"enorme confusió":

Arrufat explica que els fets van passar a les portes de les darreres eleccions municipals, quan ell formava part de la llista per Vilanova. La Comissió Feminista Nacional de la CUP li va exposar el cas i li va imposar "retirar-se de la llista i sancions durant dos anys amb zero visibilitat pública i visita setmanal al psicòleg".

Arrufat detalla que van tenir "cinc o sis reunions" on ell va intentar exposar que "no era tal la intenció i que hi havia una enorme confusió". Després de les trobades, el febrer del 2019, Arrufat diu que va "veure que no se cedia i la pressió augmentava".

"Vaig haver d'explicar, en un acte de gran humiliació, que abandonava la CUP perquè no estava d'acord amb el cas, ni amb les sancions, ni amb el tracte rebut, ni amb la bel·ligerància que se m'estaven aplicant."


Un altre cas fa sis anys

Arrufat reconeix en el vídeo que la CUP va entendre que estava reincidint per un cas de fa sis anys en què "involuntàriament" havia "causat un cert dolor" a una altra dona. Diu que llavors el cas es va tancar i reparar en el marc de la comissió feminista.

L'exmilitant de la CUP argumenta que aquest precedent va convertir "una frase en una trucada telefònica" en un cas d'"abús sexual".

"Extorsió i amenaça"

Arrufat assegura que demanarà una rectificació al diari Ara per una informació que considera "inadmissible, tergiversada i fora de lloc". Entén que la publicació "no és innocent" i que hi ha una bel·ligerància al darrere. Afirma que la publicació ha acabat amb "un procés d'extorsió":

"Fa temps que em persegueixen. Acaba amb això un procés d'extorsió que m'ha tingut reclòs, amb una depressió gran i un estat d'amenaça permanent."

L'exdiputat explica que, de moment, no dona més detalls de la seva versió perquè li consta "que s'estan fent passos a la CUP". Diu que aquests detalls -que ha reunit en un document de 14 pàgines amb noms i dates - només els ha enviat al partit.

Arrufat ha esperat cinc dies a donar la seva versió. Assegura que el seu silenci s'explica per no fer mal a la CUP ni als protocols contra la violència masclista, que diu que tenen "forats grans". Abans només havia denunciat, dimarts, en un comunicat, que l'havien amenaçat de fer públiques les acusacions, i apuntava a raons "més greus".

"No només que no és cert, sinó que és tota una altra història més greu. Ara que finalment he quedat alliberat de l'extorsió que suposava l'amenaça de rebentar-me la vida enviant-ho a les xarxes i als mitjans, podré finalment dir-ho."


L'acusació d'agressió sexual

Quim Arrufat va marxar de la CUP amb una denúncia interna per agressió sexual i una altra d'abús. Ho avançava dilluns el diari Ara i el partit ho va confirmar amb un comunicat. De seguida l'exdiputat va negar les acusacions en un missatge a Twitter: "Les actituds que m'atribueix l'Ara no són certes". En el missatge deia que el diari havia rebut "informacions anònimes provinents de rumors".

El 2014, quan Arrufat era diputat al Parlament, va ser denunciat per agressió sexual per una militant del partit. El 2018, va tenir una segona denúncia per abús.

En el primer cas, el partit encara no tenia un protocol d'actuació en situacions d'agressions masclistes, i es va tractar d'acord amb la víctima en una reunió interna. El 2018, el protocol estableix que la reincidència implica l'expulsió del partit. Arrufat va deixar la CUP mentre s'estava investigant aquest segon cas. Cap dels dos casos s'ha denunciat a la justícia ordinària, una decisió que, segons el partit, han de prendre les víctimes.

ARXIVAT A:
Agressió sexualMasclisme Feminisme
Anar al contingut