Art amb orgull: una mostra de 55 obres amb perspectiva LGTBIQ+ als museus catalans

Els museus catalans han preparat una guia en línia on presenten 55 obres d'art que es poden interpretar o rellegir des d'una perspectiva queer
Pere Gaviria Actualitzat
TEMA:
LGTBIQ+

Pareu atenció si passegeu per les sales barroques del Museu Nacional d'Art de Catalunya! Us podeu trobar una santa barbuda. L'acaben de treure de l'armari, en el sentit literal i figurat.

El museu la tenia guardada als magatzems, però ara mostra orgullós aquesta talla d'una santa crucificada que es pot confondre fàcilment amb un Crist a la creu. Però no! És Santa Lliberada, de qui no hi ha proves històriques que existís realment, però de qui la llegenda diu que va ser la devota filla cristianíssima d'un rei pagà que va demanar a Déu que li donés un aspecte horrible per evitar el seu casament forçat. I li va sortir barba. Quan va passar això el pare la va fer crucificar i des d'aleshores ha sigut objecte d'una gran devoció popular.

La santa Lliberada d'Andreu Sala que s'exposa al MNAC (MNAC)

Ara, Santa Lliberada surt de l'armari també en el sentit figurat perquè la seva imatge té una nova interpretació des de la mirada queer que la fa connectar directament amb el col·lectiu trans.

Aquesta és una de les obres que la Xarxa de Museus de Catalunya ens proposa que rellegim a través de l'exposició en línia "Som qui som, som com som". Pere Parramon i Laura Cornejo en són els comissaris i han estructurat la selecció de les obres a partir de tres eixos.

El primer són obres que, com Santa Lliberada, han estat d'alguna manera apropiades i integrades a la iconografia del moviment LGTBIQ+. El cas més paradigmàtic és el de Sant Sebastià i la seva representació homoeròtica que connecta amb el col·lectiu gai.

El segon eix passa per aquelles obres que representen aspectes de la realitat del col·lectiu, siguin de l'època que siguin.

Per exemple, el quadre "Nus" del pintor Marià Pidelaserra que s'exposa al museu Abelló de Mollet que representa dues dones en un llit s'havia interpretat com la imatge de dues deesses, però ara s'interpreta com la imatge de dues dones enamorades a la intimitat del seu llit.

El tercer i potser el més obvi vol posar en relleu les obres creades per artistes que pertanyen al col·lectiu LGTBIQ+ Des de la pintora lesbiana Marisa Roëset, al pintor canari Néstor, els fotògrafs Paco i Manolo o altres noms com Mar C. Llop, Nazario o Ismael Smith.


Una mirada "molt àmplia"

Pere Parramon, explica que han buscat una mirada àmplia: "Hem procurat no amagar realitats que han estat molt i molt dures i que ho continuen sent com, per exemple, la Sida. Però d'altra banda també hem volgut mostrar imatges molt més optimistes i fins i tot molt més esperançadores."

El punt d'unió de totes les obres d'art que formen part de l'exposició és la seva dissidència sexual i afectiva, és a dir, que representen diferents formes de desitjar, d'estimar i de sentir-se més enllà de l'heteropatriarcat.

"Som qui som, som com som" arrenca aquest 28 de juny coincidint amb el dia de l'Orgull i s'allargarà fins a finals d'agost a 23 museus repartits per tot el territori català.

Representacions de Sant Sebastià com aquesta Galleria di Palazzo Rosso, a Gènova, s'han convertit en una icona gai

Ja sigui a les col·leccions permanents o en espais especialment habilitats com el que han preparat al museu de Cerdanyola, les obres seleccionades tenen un distintiu i un codi QR que permet accedir a més informació. Es defineix com un comissariat en línia i s'ha fet a partir de la proposta de la Comissió de Feminisme i Gèneres que es va crear a la Xarxa de Museus.

Pepa Ventura, directora del museu Abelló: "Els museus no deixem de ser un reflex de la societat que és molt diversa. Les institucions culturals intentem que la gent se senti interpel·lada i identificada quan visita els museus."

Una nova perspectiva actualitzada als temps que vivim a la qual es pot accedir des de l'ordinador o la tauleta, però que també es pot optar per anar als museus catalans i fer-ne una ruta orgullosa de l'art LGTBIQ+.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Art
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut