Madrid

Mas al Suprem: "No hi havia comitè estratègic sinó reunions polítiques"

Mas surt en llibertat sense fiança amb l'obligació d'estar localitzable telefònicament

Actualitzat

Artur Mas, fins fa poc president del PDeCAT i expresident de la Generalitat, ha declarat més de dues hores davant de jutge Llarena. El jutge l'ha deixat en llibertat sense fiança tret de l'obligació d'estar localitzable telefònicament.

 

 

Mas ha declarat que hi va haver un referèndum l'1 d'octubre, que va ser real, però que la declaració d'independència va tenir "un caràcter parlamentari i simbòlic".

Sobre l'existència del "comitè estratègic" que els informes de la Guàrdia Civil defensen com a impulsor del procés, Mas ha negat que existís dient que es tractava de reunions de polítics.

"Se'ns convocava a una sèrie de reunions de caràcter moltes vegades informal, amb composició de persones variables on es parlava de política. Si els polítics no podem parlar de política de què hem de parlar? Som persones escollides pel poble a través de les eleccions i que tenim mandats polítics i electorals que hem d'intentar complir i això exigeix diàleg entre nosaltres. Mal aniríem si els polítics no ens trobéssim per definir estratègies que implementin el resultat de les eleccions."

Ha afegit que no ha hagut de retractar-se de res.

"Defenso la idea de la sobirania de Catalunya i del dret a decidir del poble català, inclús de la independència de Catalunya entesa com un estat dintre del marc europeu."

Ha explicat al Tribunal que cal tenir en compte que "el procés sobiranista neix de l'arrel del poble català i que el paper de les institucions catalanes ha estat la d'acompanyar.

"Les institucions catalanes han intentat acompanyar el procés popular cap a la sobirania amb la voluntat d'entesa, de negociació i diàleg amb el govern de l'estat que no ha tingut la contrapartida, per la negació de l'estat espanyol i el govern central d'establir un diàleg en termes polítics."

 

 

A la sortida hi ha hagut algun moment de tensió entre la comitiva de suport a artur Mas i un grup d'ultres.

 

Mas ha arribat cap a 3/4 de 9 del matí al Tribunal Suprem a Madrid per declarar sobre l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

 

 

Un grup de persones ha donat suport a Mas en la seva arribada a l'exterior de l'edifici del Suprem i també un grup de la Falange l'ha rebut amb crits de "Mas, traïdor, el teu lloc és a la presó".

 

 

Mesures cautelars

Quan encara no havia acabat la declaració de Mas, els representants de VOX, grup polític que es presenten com acusació particular a la causa, han demanat mesures cautelars de llibertat sota fiança de 60.000€, i la retirada del passaport i que comparegui cada 15 dies davant del jutge.

La fiscalia per la seva banda encara no ha fet cap petició en aquest sentit. Finalment el jutge l'ha deixat en llibertat sense fiança i sense mesures cautelars, el jutge Llarena només l'ha apercebut que ha d'estar disponible pel tribunal.

Altres declaracions al Suprem

Mas compareix el mateix dia que ho fa la presidenta de l'Associació de Municipis per a la Independència i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que ha estat convocada a les 11 del matí, i després que dilluns ho fessin la vicepresidenta d'ERC i diputada al Parlament de Catalunya, Marta Rovira, que va quedar en llibertat provisional sota fiança de 60.000 euros, i la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, que el TS va deixar en llibertat sense mesures cautelars.

Artur Mas ja va ser condemnat a dos anys d'inhabilitació i ha hagut de fer front a una fiança milionària per l'organització del 9N.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut