Artur Mas deixa la presidència del PDeCAT dos anys després del pas al costat
- TEMA:
- Procés català
L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha anunciat que deixa la presidència del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) i abandona la primera línia política, tot i que no deixarà l'activitat. L'anunci arriba quan fa dos anys que va fer un "pas al costat" de la presidència de la Generalitat.
Segons Mas, aquest és "un altre pas al costat" que no ha decidit recentment, sinó que ha estat una decisió "llargament meditada" i que ja va comentar amb Carles Puigdemont "abans de l'estiu".
L'expresident de la Generalitat ha citat dues raons per deixar el càrrec. La primera, i principal, que el PDeCAT pugui eixamplar la seva base social a partir de l'experiència de Junts per Catalunya que, segons ha remarcat, és un projecte que no vol "amagar un partit" sinó una fórmula que es "engendrar de manera comuna a Brussel·les". En la seva opinió, cal que el projecte tingui al capdavant algú "amb més marge de maniobra" que ell.
I la segona, poder afrontar el calendari judicial que té al davant, amb la possible confirmació, per part del Suprem, de la sentència pel 9-N que l'inhabilita per a càrrec públic, un procés obert al Tribunal de Comptes que posa "en risc" el seu habitatge habitual i l'ampliació de la causa pel referèndum de l'1 d'octubre. Justament, aquest mateix dimarts ha rebut la notificació que l'informa que està encausat.
Mas ha negat que la seva renúncia tingui a veure amb discrepàncies ni sigui cap missatge per a Puigdemont:
"La decisió no implica cap missatge a ningú, i menys al president Puigdemont. En dos anys no hi ha hagut ni sola declaració pública per part meva que qüestionés el que s'ha fet, podent-hi estar més o menys d'acord."
També ha assegurat que les seves paraules sobre que els independentistes "no són prous ni poden imposar res" s'han filtrat de forma "esbaixada i fins i tot incorrecta". Segons ha dit, les paraules no anaven per Puigdemont, sinó per ell mateix. I el que volia remarcar és que cal actuar "amb generositat", no posar en risc la majoria independentista al Parlament i entendre que, malgrat aquest "èxit enorme", no es pot "accelerar la implementació de la independència en el curt termini" perquè es compta amb el 47,5% dels vots.
Mas ha desvinculat la pròxima sentència del cas Palau, que es farà pública dilluns que ve, de la seva decisió :
"Convergència ja va pagar el preu més alt que es pot pagar, que és que va desaparèixer. Què més se li pot demanar a un partit? Dels partits que han tingut problemes lligats a irregularitats o corrupció, quin altre ha desaparegut? I ho va fer la gent de Convergència i tot i no haver-hi sentència."
En l'executiva del Partit Demòcrata que es va fer aquest dilluns, Mas va intervenir amb un to de comiat, segons fonts del partit. L'expresident va assegurar que aquesta legislatura s'havia d'eixamplar la base independentista i que, si per fer-ho calia renúncies, hi estaria disposat.
Precisament, Carles Puigdemont considera que el nou govern que es formi no només ha d'eixamplar aquesta base, com diu Mas, sinó que també ha de recuperar les institucions i anar més enllà, com es van comprometre davant la ciutadania.
En declaracions al Telenotícies Vespre de TV3, després de l'anunci, Artur Mas s'ha refermat en la seva opinió, que ha justificat per l'oportunitat de crear un espai de centre polític:
"No vull ser un tap per aquest creixement i implantació que necessiten el PDeCAT i JxCat"
Mas ha defensat que sempre ha actuat amb lleialtat institucional cap a Puigdemont i s'ha mostrat convençut que continuarà sent així:
"Les decisions que s'hagin de prendre sobre la seva presidència les ha d'orientar ell. I jo procuraré donar-li suport."
Neus Munté serà la presidenta del PDeCAT
La renúncia de Mas ha motivat algunes reaccions. L'actual coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha agraït a Mas el seu lideratge i gestió i que donés veu a la ciutadania el 9N.
També li ha donat les gràcies l'exconsellera Neus Munté que, precisament, el rellevarà a la presidència del partit.
En la roda de premsa, el mateix Mas ha informat que Munté assumirà el càrrec de presidenta del Partit Demòcrata. Munté era fins ara la vicepresidenta de la formació, una tasca que va assumir amb Mas el juliol de 2016, en una candidatura conjunta en unes primàries en què no van teni rrival.
Mas ha explicat que va decidir fer tàndem amb Munté "per si en algun moment determinat acabava fent el que feia temps" meditava, que era deixar la presidència del partit si ho creia oportú. "Una de les meves idees ja llavors era que hi hagués una persona ja preparada per assumir aquesta funció representativa de la presidència, i ara aquest serà el cas", ha afirmat.
- ARXIVAT A:
- Procés català