Mas firma el decret de constitució del nou Parlament i descarta ser investit amb vots que no siguin de la CUP
El ple de constitució del Parlament serà dilluns que ve
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha firmat el decret de constitució del Parlament en un acte al Palau de la Generalitat en què ha confirmat que es farà dilluns que ve, 26 d'octubre, el dia que expira el termini. La firma del decret s'ha vist envoltada per la irrupció d'una altra notícia: l'escorcoll de la seu de Convergència i la detenció del seu tresorer, entre altres persones, per presumptes comissions il·legals.
Tot i això, Mas ha comparegut tal com estava previst en una roda de premsa en què ha explicat els terminis legals per fer el debat d'investidura i on ha assegurat que la firma s'ha endarrerit al màxim perquè Junts pel Sí està en plena negociació amb la CUP, unes converses que ha definit de "complexes".
"Conscient de les dificultats -ha dit Mas-, qualsevol no acord ens porta a una situació molt complicada, i per tant l'hem d'intentar evitar. Però les negociacions, com que són complicades, tenen alts i baixos" , ha afegit per demanar paciència.
Preguntat sobre si preveu la possibilitat de ser investit amb alguna altra formació que no sigui la CUP, el president en funcions ha estat taxatiu:
"No, a hores d'ara, no. Repeteixo: hi ha una majoria sobiranista, el 'sí' va guanyar. Aquesta és la realitat del país. (...) Contemplo la investidura per poder tirar endavant el mandat de les urnes."
Mas, que ha recordat els vots que tenen Junts pel Sí i la CUP, ha demanat que es tingui en compte en les negociacions, ha admès que el seu nom com a president no està tancat i és un dels temes que estan sobre la taula de negociació. "Vull pensar que en algun moment les negociacions acabaran bé", ha dit el president en funcions, que ha confiat que els escorcolls i detencions que afecten Convergència no afectaran la constitució de la cambra ni del futur govern.
El calendari
Tal com ha explicat el president Mas, un cop formalitzat el Parlament, hi ha un termini màxim de 10 dies per fer el debat d'investidura. Si el Parlament es constituís dilluns, el debat d'investidura cauria en la data simbòlica del 9 de novembre, el primer aniversari del procés participatiu. El president ha de ser elegit en aquesta votació per majoria absoluta.
A partir de llavors, si en la primera votació no surt elegit un president, es fan tantes votacions com calgui, que requereixen, en aquest cas, majoria simple. Dos mesos després de la firma del decret, si no hi ha president, automàticament hi ha convocatòria de noves eleccions, una convocatòria que "nosaltres intentarem evitar de totes totes".
"Es farà tot el que sigui possible des del punt de vista polític per evitar arribar a la convocatòria automàtica d'eleccions."
La mesa
El que sembla clar és que l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, substituirà Núria de Gispert com a presidenta del Parlament de Catalunya, la segona autoritat del país després del president de la Generalitat.
La mesa també tindrà majoria independentista: 4 dels 7 membres ho seran. En el principi d'acord, que recull la tradició que la mesa representi els partits més votats, les vicepresidències recauran en Lluís Coromines, de CDC, la primera, i José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, la segona. Les secretaries les ocuparan Anna Simó i Ramona Barrufet, de Junts pel Sí; David Pérez, del PSC, i Joan Josep Nuet, el coordinador general d'EUiA, i se'n queda fora PP i la CUP.