Artur Mas, sobre l'espai que representava CDC: "Encara és majoritari. Cal fer els deures"

L'expresident de la Generalitat analitza la situació de l'espai que va dirigir
Antoni d'Armengol Actualitzat
TEMA:
Artur Mas

La sortida de Junts del govern de la Generalitat ha significat la victòria del sector més rupturista de la formació. La radicalització facilita l'estratègia dels seus contrincants polítics, més concretament d'Esquerra Republicana de Catalunya, que vol convertir-se en la força hegemònica de l'independentisme. També aspira a ser-ho del progressisme.

Per a l'expresident Artur Mas, màxim dirigent del --aleshores-- partit hegemònic del catalanisme, buscar només l'hegemonia política és un error i allunya l'independentisme del seu objectiu:

"No es pot vendre la idea ni de la república, ni de la independència, ni de l'Estat propi, ni del referèndum, ni de res de tot això si només s'està instal·lat --i no parlo d'Esquerra només-- en la lluita per l'hegemonia."

El procés sobiranista i el moviment 15M, entre altres factors sociopolítics, van sacsejar el panorama polític català, i també espanyol. A Europa, els antics partits tradicionals --com els partits socialista i conservador a França o Itàlia-- també han patit els canvis polítics del segle XXI.

Artur Mas recorda que va obtenir 62 diputats per ser investit el 2010 i que el segon partit del Parlament en tenia poc més de vint. Ara és diferent. Els mapes polítics estan més fragmentats que fa vint anys.

Però com recuperar un espai que pot sentir-se orfe de representació i que volia mantenir-se al govern? L'expresident Mas ens diu que l'espai que ocupava Convergència està per endreçar i cal veure si la ruptura del govern complica encara més l'endreça. Uns estan a Junts, uns altres al PDeCat, en plataformes i d'altres --diu-- a casa:

"Tot això crea una atomització que impedeix que hi hagi una massa crítica de prou pes que permeti que això sigui un espai que tingui tota la força que hauria de tenir. Perquè jo segueixo pensant, sobretot pensant en la Generalitat i els ajuntaments, que aquest és l'espai majoritari de la societat catalana, encara avui sociològicament, òbviament posat al dia. Cal fer els deures."

De tots els que van sorgir, el PDeCAT és l'únic partit amb representació que queda després de la voladura de Convergència Democràtica de Catalunya. Ara diuen que volen recuperar l'"espai CiU". Recuperar, aprofitant la victòria del sector rupturista de Junts, els votants que poden sentir-se orfes d'un partit independentista però amb vocació de govern.

Els demòcrates, que van apadrinar la reunificació dels grupuscles personals sorgits de CiU --com Lliures, Partit Nacionalista o Convergents-- en un nou partit (Centrem) veuen que la millor manera de capitalitzar el valor polític de Convergència és, precisament, fer ostentació del passat de CDC.

Àngels Chacón va ser el principal actiu del PDeCat i de Centrem, després. Era la gran esperança per a la remuntada. Però els més de 70.000 vots obtinguts a les eleccions del 2021 no van ser suficients per obtenir representació al Parlament.

Chacón, decebuda per les lluites internes i personalismes de l'espai post convergent ha acabat abandonant Centrem --que ara dirigeix una gestora-- i la política. I al PDeCat ara només li queden 4 diputats a Madrid i els alcaldes. Cada vegada menys després de l'OPA hostil que Junts els ha anat fent els últims mesos. Intentaran mantenir presència municipal --sobretot amb pactes locals--, però la prova definitiva serà les eleccions al Congrés, que podrien ser al voltant del Nadal del 2023.

Artur Mas, tot i mantenir la militància al PDeCat "per coherència política", aposta per Junts. El futur, diu, el decidirà el pròxim cicle electoral, depenent del perfil dels candidats que presentin. I posa d'exemple les municipals.

"Si una persona com en Trias fos candidat a l'Ajuntament de Barcelona, i no només fos candidat sinó que arribés a ser alcalde, això significaria un camí per reagrupar bé tot aquest espai, posat al dia."

Per a l'exlíder de CDC és millor no parlar de Convergència amb nostàlgia i posar-se a fer feina. Per a Mas, Junts no és un bloc homogeni. El gen convergent hi és present i pot arribar a ser majoritari.

ARXIVAT A:
Artur Mas Junts PDeCAT
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut