Arxivada la denúncia contra Vox pel cartell dels menors estrangers amb xifres falsejades
La jutge avala la campanya criminalitzadora del partit d'extrema dreta contra els menors estrangers no acompanyats i l'empara en l'exercici de llibertat d'expressió per difondre el seu programa electoral
Un jutjat de Madrid ha arxivat una denúncia del PSOE contra Vox per suposats delictes d'odi i electorals, per un cartell en què la formació d'extrema dreta assenyalava els menors estrangers no acompanyats en la campanya per a les eleccions a la Comunitat de Madrid.
En una interlocutòria, la jutge d'instrucció número 53 de Madrid decreta el sobreseïment de la causa en no veure-hi indicis constitutius de delicte.
La jutge considera que es tracta d'un exercici de la llibertat d'expressió en la difusió del seu programa en matèria d'immigració. En conseqüència, en decreta l'arxivament provisional perquè "aquests missatges tampoc presenten la intensitat necessària per generar un risc contra els menors no acompanyats".
A la interlocutòria, a més, la jutge considera que no li correspon analitzar si les despeses que figuren al cartell són reals perquè "no té transcendència en la possible comissió de les infraccions penals denunciades".
Al cartell de Vox es veu, per una banda, una dona jubilada i, a l'altra, un noi encaputxat, comparant de forma manipulada les pensions i una prestació als menors no acompanyats que no existeix.
La Fiscalia de Madrid va demanar-ne la retirada, a instància d'una denúncia del govern espanyol, per protegir els menors d'atacs "gratuïts i prejudicis", però el jutjat d'instrucció número 48 ho va desestimar perquè no hi veia cap perill. El jutjat d'instrucció 53 va agafar el relleu del procediment per possibles delictes d'odi.
El passat 20 d'abril, l'estació de metro de Puerta del Sol de Madrid es va despertar amb la col·locació d'aquest cartell, en què Vox atribueix intencionadament la xifra errònia de 4.200 euros d'una prestació directa als menors no acompanyats que, senzillament, no existeix.
En aquest cas, la Fiscalia va sol·licitar la mesura cautelar de la retirada, mentre s'investigaven els indicis de delicte d'odi, perquè el cartell convertia els joves en "doblement vulnerables" i mereixien "una protecció més gran per part de tots els operadors i institucions públiques".
"Trasllada no solament el suposat import econòmic que costa el manteniment d'un 'mena' enfrontat al d'un pensionista, qüestionant-se d'aquesta manera el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física del menor amb prejudici com a persona estrangera, violenta i delinqüencial."
El Senat va proposar modificar la denominació de "mena" per evitar la criminalització d'aquest grup de nens i nenes vulnerables, després de les campanyes xenòfobes d'alguns partits i grups d'extrema dreta.
No obstant, en les eleccions a Madrid el terme segueix vigent oficialment i s'ha convertit en el blanc de la formació de Santiago Abascal, presentant-los com a delinqüents que es beneficien de la despesa social que hauria de recaure en els pensionistes.
La Junta Electoral de Madrid va arxivar una primera denúncia del PSOE perquè considerava que no era competent per dirimir assumptes penals.
La Conselleria de Polítiques Socials de la Comunitat de Madrid, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), Més Madrid, el Moviment contra la Intolerància i Podem, entre d'altres, també van posar denúncies per aquest fet, mentre que Renfe va respondre que només retiraria el cartell si ho ordenava un jutge.