Arxivada la querella contra el jutge militar que va sentenciar a mort Puig Antich
L'Audiència de Barcelona considera que no se li pot aplicar el delicte de lesa humanitat
La querella que l'Ajuntament de Barcelona i les germanes de Salvador Puig Antich van posar contra el jutge que va redactar la sentència a mort, Carlos Rey, ha topat amb l'Audiència de Barcelona.
Aquest organisme judicial ha decidit arxivar-la, perquè considera que el delicte de lesa humanitat que se li atribueix no se li pot aplicar a causa de la Llei d'Amnistia aprovada el 1977, que impediria investigar-lo.
La llei d'Amnistia "avui no compliria els paràmetres"
Segons aquest parer jurídic, com que la sentència és del 1974, no és pertinent invocar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics al qual es va adherir Espanya el mateix 1977.
En el seu escrit, l'Audiència admet que la Llei d'Amnistia del 1977 "avui no compliria els paràmetres" exigibles a aquest tipus de legislació, però que la va aprovar un Parlament democràtic.
"Aberració jurídica"
Va ser el març del 2017 quan l'Ajuntament de Barcelona va anunciar que es querellaria contra Rey, l'únic jurista del tribunal militar que va sentenciar Puig Antich.
Llavors el tinent d'alcalde Jaume Asens va qualificar de "farsa" i d'"aberració jurídica" la sentència, perquè no va respectar els procediments judicials, sinó que va ser "un crim" en si mateix.
Lesa humanitat
La querella, que es va presentar finalment el novembre del 2018, assegurava que el judici contra Puig Antich va ser "un simple tràmit" per "donar aparença de legalitat" a la condemna.
Per tot això, l'acusació era de "lesa humanitat", un delicte present al dret internacional des del 1946, però que encara no estava recollit a la legislació espanyola quan es va redactar i executar la sentència.
Advocat i professor a Barcelona
Nascut el 1943, Carlos Rey ha exercit com a advocat a Barcelona i com a professor de la Universitat Internacional de Catalunya, i ha defensat els interessos jurídics d'Alicia Sánchez-Camacho, entre altres.
Les germanes de Puig Antich van presentar una querella contra Rey a l'Argentina, però la justícia espanyola no ha acceptat la jurisdicció argentina en aquest i en altres casos contra acusats franquistes.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica Franquisme