Arxiven el cas de la residència Ca n'Amell de Premià, on van morir 87 persones durant la pandèmia
- TEMA:
- Covid-19
La justícia ha arxivat la querella contra Ca n'Amell, el geriàtric de Premià de Mar on van morir 87 residents per covid durant la pandèmia. La jutgessa ha desestimat les acusacions d'homicidi imprudent contra la direcció del centre per falta de proves. La Fiscalia ha demanat ara que s'arxivi el cas.
I això que, fa dos anys, el fiscal va presentar una querella en què denunciava falta de personal, no alimentar i hidratar bé els residents, subministrar-los medicació inadequada o fora-d'hores, falta d'higiene i de timbres per avisar, i també mancança de material per a cures, com ara bombones d'oxigen.
A més a més, tal com també van denunciar els familiars dels residents, algunes d'aquestes greus deficiències ja es van detectar en una inspecció el 2019, abans que es declarés la pandèmia.
Per tot plegat, doncs, l'escrit de la Fiscalia acusava el llavors director i la responsable mèdica de Ca n'Amell de provocar "patiment gratuït" per la "desatenció" dels residents durant la primera onada de la pandèmia i detectava irregularitats anteriors en la gestió del centre.
Sorprenent canvi de criteri
Ara, però, per a sorpresa del reduït grup de famílies que es pot permetre continuar amb la batalla judicial, el mateix fiscal ha demanat que s'arxivi la causa perquè no es pot provar l'acusació per homicidi imprudent contra el director i la directora mèdica de la residència.
Ramiro Berrocal, fill d'un dels residents de Ca n'Anell, no s'explica com es pot demanar que s'arxivi el cas: "Diuen que no es pot demostrar (els fets)... Com que no es pot demostrar si hi ha personal sanitari que ho ha viscut de primera mà. Això és absolutament demostrable, no els ho ha explicat un ocellet. Els ho ha explicat el personal mèdic que va intervenir-hi".
De fet, la residència va ser intervinguda per la Generalitat el 17 d'abril del 2020 davant un seguit d'irregularitats. Aleshores ja sumava 64 morts per covid i encara hi va haver 23 víctimes més fins al 31 de maig.
No és l'únic cas
Les famílies sospiten que darrere aquest canvi de criteri hi ha la voluntat política de tapar les mancances de les residències de gent gran, que van aflorar amb la covid.
Com en el cas del centre de Premià de Mar, el maig també es va intentar arxivar la causa contra la direcció de la residència de Palau-solità per homicidi imprudent on van morir 55 persones, però finalment l'Audiència Provincial ho va impedir fins que no es faci un informe forense de tots els difunts. Paral·lelament, també es manté oberta la causa contra la residència Fiella de Tremp, on van morir 64 persones grans.
La resolució sobre Ca n'Anell ha causat tanta indignació entre les famílies de les víctimes que ja han anunciat un recurs judicial per evitar que s'arxivi la causa.
- ARXIVAT A:
- Covid-19