Asens diu que l'acord per l'amnistia és imminent: "Tothom ha flexibilitzat les posicions"

El negociador de Sumar ha assegurat que amb la llei quedaran blindats casos com el de l'expresident Carles Puigdemont, investigat per terrorisme en la causa de Tsunami
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

L'acord entre el PSOE i Junts per desencallar la llei d'amnistia és imminent. Així ho ha avançat el negociador de Sumar, Jaume Asens, en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio. L'exdiputat dels Comuns ha assegurat que amb la llei quedaran blindats casos com el de l'expresident Carles Puigdemont, investigat per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic.

"El PSOE no votarà contra les esmenes de Junts i Junts no votarà en contra de la llei"

"Tothom ha flexibilitzat les posicions de partida i s'ha trobat un punt intermedi", ha explicat Asens.

L'exdiputat diu que l'acord està "encarrilat" i que no hi haurà "una negociació a l'últim minut" entre les dues formacions, a diferència del que va passar en l'última votació de l'amnistia al Congrés, que va desembocar en el no de JxCat.

A més, Asens ha obert la porta a futures reformes de la normativa per evitar interpretacions dels jutges en contra de l'amnistia.
 

Turull: "No ens en fem gens responsables"

Després d'aquestes declaracions, el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha estat intervingut d'un infart aquesta setmana, ha publicat un missatge a X (Twitter) en què deixa clar que la formació no es fa responsable del que puguin dir terceres persones. 

"Sobre Junts i l'estat de les negociacions de Junts amb altres forces polítiques, si hi ha cap novetat s'informarà des de Junts. Del que diguin o especulin tercers sobre hipotètics acords de Junts, no ens en fem gens responsables", ha piulat. 

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat responsabilitat "de tothom" perquè la llei tiri endavant. "Més enllà de la tàctica del curt termini, hi ha grans objectius i nobles aspiracions que aquest país es mereix que es concretin", ha afirmat durant el consell nacional del partit. 

El termini per desencallar la llei acaba aquest dijous, a la comissió de justícia del Congrés. 


El tràmit de l'amnistia

Junts va votar en contra la llei d'amnistia el 30 de gener al ple del Congrés per forçar el PSOE a seguir negociant i aconseguir que el text pogués aplicar-se a tots els casos relacionats amb el procés, especialment les persones investigades per terrorisme i alta traïció en les protestes de Tsunami Democràtic i en la suposada trama russa del procés de Volhov.

Amb la votació perduda, el text va tornar a la Comissió de Justícia, que s'havia de tornar a reunir el 21 de febrer per validar els canvis proposats i retornar el nou dictamen al Congrés.  

Davant les dificultats per tancar l'acord amb Junts, els socialistes van demanar una pròrroga de quinze dies i la mesa progressista del Congrés va fixar el 7 de març com a nova data límit per tancar un acord. 

La pròrroga no era l'escenari més desitjat ni pels socialistes ni pels republicans, que sí que havien dit que l'acord difícilment arribaria abans de les eleccions gallegues.


Què passarà un cop es tanqui l'acord?

Un cop la comissió aprovi un nou dictamen, el text es debatrà i votarà de nou en ple. Si obté l'aval de la cambra, passarà al Senat, on el PP té majoria absoluta. Els populars ja han avançat que torpedinaran una llei que la cambra alta rebutjarà amb tota seguretat. En tot cas, el Senat disposa d'un termini màxim de dos mesos per tramitar-la.

Un cop el Senat la rebutgi, l'amnistia tornarà al Congrés perquè la cambra baixa l'aprovi definitivament i es pugui publicar al Butlletí Oficial de l'Estat. Serà aleshores quan la qüestió anirà a parar a mans dels jutges, que són els que han d'aplicar la norma i establir en quins casos afecta, tant jutjats com investigats.

 

ARXIVAT A:
Amnistia Junts PSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut