Imatge d'unes oposicions a la Universitat Pompeu Fabra
76.000 treballadors temporals de la Generalitat són docents (ACN / Laura Fíguls)

Aspirants al professorat qüestionen les oposicions presencials de dissabte

La Plataforma d'Interins Docents de Catalunya demana l'aturada "immediata" de la convocatòria per la situació epidemiològica a Catalunya

Les noves restriccions aprovades pel govern coincideixen amb la data de les oposicions al cos docent del Departament d'Educació, en les quals hi ha 6.000 aspirants a 5.000 places, majoritàriament de secundària.

La Generalitat ha anunciat que es manté el 9 de gener i això ha generat malestar en els docents interins, que volen acabar la fase d'exàmens com més aviat millor però sense posar en risc la salut.

El Departament ha assegurat que els que no puguin fer la prova per positiu en Covid-19 o per quarantena tindran una nova convocatòria en 15 dies.

"No generar incertesa"

La Generalitat defensa que la convocatòria es celebrarà amb tota la seguretat: dos metres entre participants, control d'aglomeracions i aules ben ventilades.

Des d'Educació afirmen que mantenen la data per a aquest dissabte per tal de no generar "incertesa" a l'hora d'accedir a la condició de funcionari de carrera.

"La concentració d'aspirants per tribunal és molt baixa", ha dit Ignasi Garcia Plata, director general de Professorat i Personal de Centres Públics:

"Estan distribuïts en 152 tribunals, i més de 100 centres a tot Catalunya. Això vol dir que la concentració d'aspirants per tribunal és molt baixa. Fa molt de temps que s'estan realitzant aquestes oposicions, hi ha molts aspirants que han estat estudiant durant molt de temps i no podem generar-los una situació d'incertesa de veure com acaba aquest procés."


Demanen l'aturada immediata

La Plataforma d'Interins Docents de Catalunya demana l'aturada "immediata" de la convocatòria per la situació epidemiològica a Catalunya, com s'ha fet en altres comunitats autònomes.

Acusen la Generalitat d'un malestar que ja ve de lluny, pel que consideren "un abús de temporalitat" i de "descuidar" els docents interins. Maria Bordes Mateu, membre de la Plataforma, critica que no es contempli un test d'antígens abans de fer la prova.

"El que no té sentit és que per festes i durant tot l'any ens estan dient que ens mantinguem en els nostres grups bombolles i, de cop i volta, el 9 de gener ens hàgim de barrejar amb gent que no ens coneixem els uns els altres. Quines garanties tenim?"

D'altra banda, la secció d'Ensenyament de la CGT defensa que les pròximes oposicions són les "més injustes, nefastes i irregulars mai plantejades" per la situació pandèmica.

A més, el sindicat denuncia que els processos de lliure concurrència no tenen en compte la vàlua dels treballadors que fa anys que es deixen la pell als centres educatius.

"Vull acabar com més aviat millor"

Molts docents consideren un error haver engegat les oposicions al setembre i alguns han decidit renunciar-hi. Però també són molts els que, després de mesos d'incertesa i ajornaments, volen acabar com més aviat millor:

Núria Llop Casamada, professora de matemàtiques: "El problema és que professionalment  no es pot suportar ni sostenir més. Jo el que vull és acabar el procés d'oposicions com més aviat millor per poder dedicar totes les meves energies a atendre els meus alumnes, sobretot els de batxillerat, que aquest any han d'enfrontar una selectivitat."

Berta Mas,  professora interina i membre de la Plataforma: "Se'ns va demanar des del Departament que cuidéssim sobretot la salut emocional tant dels nens com de les famílies i jo vaig preferir centrar-me en això i deixar les oposicions per quan la situació estigués més controlada".

 

Exàmens universitaris

Les noves restriccions tampoc no canvien la previsió d'exàmens presencials a les universitats, que es faran tal com s'havia previst i amb les mesures preventives corresponents.

Els estudiants defensen que amb l'actual situació de pandèmia és posar en risc la salut dels alumnes i famílies, i més tenint en compte que la majoria de classes són telemàtiques.

 

El govern i universitats creuen que els exàmens online no permeten avaluar amb la mateixa precisió les competències bàsiques i que és més difícil de controlar que els alumnes no copiïn.

Vergés ha defensat que es faran i que les universitats han d'assegurar que es duen a terme amb "totes les mesures de seguretat".

Escoles, 11 de gener

En l'àmbit educatiu, el curs escolar començarà l'11 de gener tal com estava previst, però se suspenen les activitats extraescolars i de lleure infantil a excepció de les que s'organitzen al mateix centre i es fan amb el mateix grup de convivència.

Els centres que imparteixen formació reglada com ara escoles d'idiomes i d'altres tipus que no formen part de l'àmbit extraescolar també podran començar el curs després de les vacances de Nadal. "No estan recollides en l'àmbit extraescolar i poden iniciar els cursos que tenen", va dir Vergés.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut