Policia militar vigila els accessos a la plaça dels Tres Poders, a Brasília (Reuters/Amanda Perobelli)

Assalt al Brasil: els bolsonaristes s'amaguen i passen de l'exhibició a la vergonya

Els seguidors de l'expresident d'extrema dreta no es manifesten públicament des de l'intent de cop d'estat

Actualitzat

"Tenim por, no volem que el nostre nom es faci públic, perquè tenim por del govern de Lula", afirma un seguidor de Jair Bolsonaro al 324.cat.

S'està a 100 metres de la plaça dels Tres Poders de Brasília, juntament amb un amic seu, vestits tots dos amb la samarreta de la selecció brasilera. Han anat a la manifestació convocada per rebutjar l'actual executiu: "No ha vingut ningú, perquè la gent no vol que l'engarjolin", assegura. El cert és que no hi ha cap manifestant més, llevat d'una parella uns metres més enllà, equipats també amb l'elàstica de la "canarinha".

Un fort desplegament armat blindava aquest dimecres la plaça dels Tres Poders de Brasília (EFE/Andre Borges)

La convocatòria ha estat un fracàs rotund. La policia militar, aquest cop sí, ha controlat els accessos i no ha permès que ningú s'acostés al punt on diumenge centenars de persones van destrossar els tres edificis dels poders executiu, legislatiu i judicial. A una ciutat blindada cal sumar-hi l'amenaça de multes. El Tribunal Suprem, atenent al perill que considera que hi continua havent, ha fixat en fins a 3.500 euros la sanció per a qui ocupi carreteres o edificis públics.

I tot plegat es produeix sota el silenci de l'exèrcit, que, si bé és cert que no va reaccionar a l'atac de diumenge tot i ser responsable de la seguretat del palau presidencial, tampoc s'ha sumat a la crida dels manifestants de fer un cop d'estat. "Ens han abandonat", assegura a TV3 Benício Oliveira en relació a les forces armades. Oliveria és un gran seguidor de Bolsonaro i ha anat a la caserna de la Policia Federal a donar suport als detinguts per l'atac de diumenge.

Considera també que Bolsonaro "ja hauria d'haver donat un cop de puny sobre la taula, i el que ha fet ha estat complir les regles del joc. Contra els desgraciats no es compleixen les regles del joc, perquè ells no ho fan", afirma, mentre repeteix, una vegada i una altra, que se sent abandonat i que calia una intervenció militar. És el mateix que demanaven a crits els assaltants.

Un bolsonarista manté la protesta a Rio de Janeiro (Europa Press/Jose Lucena)

Sentint-se abandonats o no, el que és cert és que, aquests dies, a Brasília, costa molt parlar amb seguidors de Bolsonaro. I encara és més difícil que es vulguin posar davant d'una càmera de televisió. Això contrasta amb la realitat d'abans de l'atac, quan molts d'ells mostraven amb orgull les seves preferències polítiques, vestits amb samarretes del Brasil, abraçant la bandera nacional.

Precisament la bandera on hi posa "Ordem e progresso" oneja a les finestres dels autobusos que surten, amb comptagotes, de l'Acadèmia Nacional de la Policia Federal, a Brasília. A dins hi viatgen detinguts que surten en llibertat després d'haver estat dos dies tancats. S'han alliberat 600 dels 1.500 arrestats. Es tracta dels més grans, de les persones amb malalties cròniques i dels que tenen responsabilitats amb menors.

Glen Eduardo Soares és un advocat que defensa 12 acusats. Diu que cap d'ells va assaltar cap edifici i que van ser detinguts al campament de protesta plantat fa dos mesos a la capital: "La seva detenció no es va fer en el moment dels fets de diumenge. Els meus clients eren al campament l'endemà. Això és posterior als que van detenir in fraganti", explica. Amb aquesta estratègia de defensa espera que quedin absolts. Igual que Carlos Alberto, advocat d'un noi de 25 anys que diu a TV3 que el seu defensat "no va trencar res, no va destrossar res i després que la gent entrés al palau, ell hi va entrar i en va sortir i quan estava sortint, el van detenir".

A les portes de l'acadèmia de policia també hi van arribant familiars dels detinguts, que no volen parlar. Diuen que tenen por d'acabar inculpats. De fet, tothom que s'identifica com a familiar acaba dient que tampoc té tanta relació amb els qui hi ha dins: "És un familiar llunyà, però he vingut per veure què", diu una senyora, volent-se desmarcar de la persona detinguda. 

Qui sí que accepta respondre a les preguntes de TV3 és Ubiratan Sanderson, diputat al Congrés del partit de Bolsonaro, el PL: "Els culpables han de ser jutjats en la mesura de les seves responsabilitats, però el que no podem fer ara és un Tribunal de Nuremberg i enviar a tothom a la presó", assegura. I afegeix que Lula vol generar por entre la ciutadania.

El que han aconseguit els assaltants és posar d'acord a la immensa majoria dels brasilers, que a les darreres eleccions van votar completament dividits per la meitat. Segons una enquesta del diari Folha de S. Paulo, el 93% dels ciutadans del país condemna els atacs de diumenge a la plaça dels Tres Poders.

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut