Assalten el palau de la primera ministra de Bangladesh, que fuig entre protestes dels estudiants
- TEMA:
- Àsia
La primera ministra de Bangladesh, Sheikh Hasina, ha abandonat el país a bord d'un helicòpter militar cap a l'Índia. Mentrestant, milers de manifestants han assaltat la residència de la primera ministra a Dhaka, la capital.
Aquest dilluns al matí, l'oficina de la primera ministra ha anunciat la seva dimissió i ha explicat que s'ha desplaçat a un "lloc segur". Posteriorment, el cap de les forces armades ha anunciat la formació d'un nou govern interí.
Els aldarulls també han acabat amb incendis a les oficines de la Lliga Awami, el partit de Hasina, i altres edificis oficials, com la residència del president del Tribunal Suprem, segons ha informat la televisió local Channel 24.
Centenars de manifestants han irromput al palau residencial de la primera ministra, d'on s'han endut objectes i mobiliari:
"La situació és anàrquica, estem rebent moltes notícies d'incendis, però no podem acostar-nos-hi a causa de les multituds", ha declarat un portaveu del servei de bombers de la capital.
Almenys 90 persones van morir en els enfrontaments amb la policia diumenge, la jornada més tràgica des de l'inici de l'onada de protestes a mitjans de juliol. Aquest dilluns hi ha hagut 56 morts més enmig d'actes de vandalisme i pillatge.
Contra el sistema de places públiques
Fa setmanes que els moviments estudiantils surten als carrers per exigir la dimissió de la primera ministra. Hasina, de 76 anys, lidera el govern de Bangladesh des del 2009 i ja va ocupar el càrrec per primera vegada el 1996.
L'origen de la revolta estudiantil, però, és el sistema d'adjudicació de places de funcionari. El 30% dels llocs de treball del sistema públic estan reservats per als descendents dels soldats que van lluitar per la independència de Bangladesh el 1971.
Tot i que el govern havia anul·lat la mesura, el Tribunal Suprem la va restituir el mes passat, cosa que va encendre els ànims dels joves i estudiants, que consideren que els perjudica per entrar al mercat laboral.
De totes maneres, l'onada de protestes s'ha transformat en un moviment antigovernamental molt més ampli. En els aldarulls de les últimes setmanes, han mort almenys 250 persones.
El govern, per intentar aturar la revolta, va restringir l'accés a internet en algunes zones del país i va decretar un toc de queda.
Es forma un govern provisional
El cap de l'Exèrcit de Bangladesh, Waker-uz-Zaman, ha confirmat aquest dilluns la dimissió de la primera ministra i ha acordat la formació d'un govern interí, després de parlar amb els partits de l'oposició i amb el president del país, Shahabuddin Chuppu.
"El país ha patit molt, l'economia ha estat tocada, molta gent ha mort. És hora d'acabar la violència i cooperar amb nosaltres. Me'n faig totalment responsable."
En la mateixa reunió, han acordat la posada en llibertat de la líder de l'oposició i exprimera ministra, Khaleda Zia, empresonada per corrupció, tot i que ella denunciava que era per motius polítics. També s'ha decidit la fi del toc de queda i que aquest dimarts obrin escoles i comerços.