D'esquerra a dreta Barry Wilmore, Nick Hague, Aleksandr Gorbunov i Sunita Williams, i al darrere la resta de tripulants, aquest diumenge a la EEI (EFE / NASA)

Astronautes "atrapats" a l'EEI: hi arriba la nau de Space X que els tornarà vuit mesos després

Sunita Williams i Butch Wilmore, els dos tripulants que van viatjar a l'Estació Espacial en la fallida Starliner de Boeing, tornaran a la Terra al febrer
Actualitzat
TEMA:
Estació Espacial Internacional

El "rescat" espacial està en marxa. Aquest diumenge ha arribat a l'Estació Espacial Internacional, l'EEI, la nau Dragon d'SpaceX amb la qual tornaran els dos astronautes que al juny hi van arribar per estar-s'hi una setmana.

Són Barry Wilmore i Sunita Williams, que hi van anar amb una nau Starliner de Boeing que va tenir molts problemes tècnics. Des de llavors, ja fa tres mesos que hi són, i no es preveu que tornin a la Terra fins al febrer. 

El viatge el faran amb una nau de SpaceX, i no amb la que els hi va dur, que va tornar buida al setembre. 

La nau de SpaceX s'ha enlairat aquest diumenge de les instal·lacions de la NASA a Florida amb només dos dels quatre tripulants que pot portar, amb l'objectiu que hi càpiguen Wilmore i Williams.

L'astronauta nord-americà Nick Hague i el rus Aleksandr Gorbunov, aquest diumenge a Cap Canaveral, a Florida (Reuters)

Vuit mesos en comptes de vuit dies

Per tant, en comptes dels vuit dies previstos, Wilmore i Williams hauran estat a l'EEI vuit mesos. Quan tornin, els acompanyaran els dos astronautes que hi han viatjat ara, el nord-americà Nick Hague i el rus Aleksandr Gorbunov.

Quan hi han arribat, s'han abraçat amb els nou tripulants que hi ha a l'EEI i després han fet una connexió en directe amb la Terra:

"Benvinguts a bord! L'astronauta de la NASA Nick Hague i el cosmonauta de Roscosmos Aleksandr Gorbunov s'han unit avui a la tripulació de l'Expedició 72 a bord de l'estació espacial per iniciar la seva missió de cinc mesos."


Astronautes de Boeing rescatats per SpaceX

El viatge de la Dragon en un coet Falcon 9 d'SpaceX estava programat inicialment per al 18 d'agost, però es va suspendre mentre es decidia com podien tornar Wilmore i Williams.

Una setmana després es va descartar que tornessin amb la Starliner amb la qual hi havien anat, i es va saber que finalment s'encabirien en la Crew-9 de SpaceX.

Llavors es va reprogramar l'enlairament per dijous de la setmana passada, però l'arribada de l'huracà Helene a Florida va fer que es tornés a endarrerir fins aquest diumenge.

Tot plegat consolida el paper protagonista de SpaceX com a proveïdor de la NASA i complica el futur de l'altre aspirant a ser-ho, l'empresa Boeing, després del fracàs que ha suposat fins ara la nau Starliner.

En els cinc mesos que estaran a l'EEI fins que tornin, està previst que Wilmore i Williams facin recerca sobre la coagulació de la sang, els problemes de visió dels astronautes i també com afecta la humitat a les plantes cultivades en ingravidesa.

Periodistes gràfics gravant el moment de l'enlairament del Falcon 9 de SpaceX, aquest diumenge a Cap Canaveral, a Florida (Reuters)

Dubtes sobre el futur de l'Starliner de Boeing

El viatge de Wilmore i Williams del juny va ser la primera missió tripulada de Boeing, i ja va començar malament, amb un llançament anul·lat quatre minuts abans que s'esgotés el compte enrere.

No s'ha arribat a saber el perquè d'aquella anul·lació. Cinc dies després es va enlairar de debò, però, entre altres problemes, van fallar 5 dels 28 propulsors, i amb prou feines va aconseguir arribar a l'EEI.

Després de moltes comprovacions i havent descartat que tornés amb tripulació, a principis de setembre l'Starliner va fer el viatge de tornada buida, i aquest cop no va fallar res i van aconseguir fer-la aterrar sense problemes.

 

 

ARXIVAT A:
Estació Espacial Internacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut