L'Estació Espacial Internacional (EEI), fotografiada l'octubre de 2018 (NASA/Roscosmos via Reuters)

Astronautes de l'EEI perden una caixa d'eines a l'espai que ara orbita la Terra

Mentre no es desintegri a l'atmosfera terrestre, aquest petit objecte serà visible des de la Terra amb prismàtics o telescopi
Redacció
TEMA:
Estació Espacial Internacional

El 2 de novembre passat, dues astronautes de l'Estació Espacial Internacional (EEI) que estaven fent tasques de manteniment fora de la nau van tenir un petit contratemps. Jasmin Moghbeli i Loral O'Hara, de la NASA, van oblidar una caixa d'eines a l'espai exterior de l'estructura que ja no van poder recuperar.

Des de llavors, la caixa orbita la Terra, a molt poca distància davant de l'Estació Espacial i a la mateixa velocitat que aquesta, uns 28.000 quilòmetres per hora.

Per sort, les eines perdudes no eren imprescindibles per a la resta de la caminada espacial. A part, després d'analitzar la trajectòria de la caixa extraviada, es va poder determinar que el risc de col·lisió amb la nau era baix i poc perillós.

La caixa d'eines, doncs, continua a l'espai, on estarà en òrbita al voltant de la Terra durant uns mesos fins que, a mesura que vagi perdent alçada, acabarà desintegrant-se a l'atmosfera terrestre.

Però, mentre no es desintegri, aquest petit objecte és visible des de la Terra amb prismàtics o un petit telescopi, depenent del clima i de les condicions ambientals. Està catalogat com de magnitud +6 i, segons alguns testimonis, és sorprenentment brillant.


No és la primera vegada

No és la primera vegada que passa un incident d'aquestes característiques a l'EEI: l'any 2008, una altra astronauta de la NASA, Heide Stefanyshyn-Piper, ja va deixar-se accidentalment una caixa d'eines a l'exterior de la nau mentre feia unes reparacions similars a l'estació.

Prèviament, l'any 1965, l'astronauta Ed White va perdre un guant de recanvi durant una caminada espacial fora de la seva nau Gemini 4.

Altres astronautes han perdut altres objectes, com cargols de recanvi.

 

ARXIVAT A:
NASA Estació Espacial Internacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut