Vista general de Teheran, aquest dissabte
A Teheran, la capital iraniana, s'han sentit diverses explosions (Reuters/WANA/Majid Asgaripour)

Atac aeri d'Israel contra "objectius militars" de l'Iran, que parla de "danys limitats"

Els Estats Units remarquen que l'exèrcit israelià no ha atacat instal·lacions energètiques ni nuclears iranianes

RedaccióActualitzat

Israel ha dut a terme, aquesta nit, l'anunciada represàlia pels dos atacs contra territori israelià que l'Iran va fer l'abril i l'1 d'octubre. Sobretot per aquest últim, amb uns 180 míssils, que va ser la resposta iraniana a l'assassinat per part d'Israel dels líders de Hezbollah i de Hamas, les dues milícies propalestines que tenen suport iranià.

L'ofensiva ha durats diverses hores i s'ha fet en almenys dues onades: la primera, contra bases militars a l'oest i el sud-oest de Teheran; la segona, sobre el centre i l'est de la capital, contra objectius que no han estat especificats.

"En resposta a mesos de continus atacs del règim iranià contra l'estat d'Israel, ara mateix les Forces de Defensa d'Israel estan duent a terme atacs precisos contra objectius militars a l'Iran", ha explicat l'exèrcit israelià en el comunicat que anunciava l'atac. 

L'Iran assegura que les defenses aèries han funcionat i que els atacs israelians a les províncies de Teheran, Khuzestan (sud-oest) i Ilam (sud-est) han causat "danys limitats"

A Teheran, la capital iraniana, s'han sentit explosions durant unes hores (Reuters/WANA/Majid Asgaripour)

Mitjans iranians han informat d'explosions a Teheran passada la mitjanit i durant unes hores; Israel l'ha donat per acabada la represàlia a les cinc de la matinada, mitjançant un comunicat del portaveu militar Daniel Hagari. 

Israel assegura que ha assolit els seus objectius, que eren instal·lacions de fabricació de míssils i projectils terra-aire, i que tots els seus avions han tornat a casa sans i estalvis.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i altres responsables de la seguretat israeliana han seguit l'operació contra l'Iran des del centre de comandament i control militar, a Tel Aviv, han informat fonts del govern israelià.

Netanyahu i el ministre de Defensa ha seguit el desenvolupament de l'atac juntament amb la cúpula militar (EFE/Oficina del Primer Ministro Israelí)

"Cap míssil o atac ha tocat cap base militar de la Guàrdia [Revolucionària] a l'oest i el sud-oest de Teheran", ha assegurat per la seva banda l'agència semioficial Tasnim, citant fonts anònimes de la seguretat iraniana.

El govern dels Estats Units, que ha estat informat de l'ofensiva de manera anticipada, ha remarcat que Israel no ha atacat cap instal·lació energètica o nuclear iraniana, respectant d'aquesta manera la petició que els aliats nord-americans havien fet al govern presidit per Netanyahu de no atacar ni infraestructues militars ni petrolieres. 

Arran dels atacs israelians, l'Iran ha tancat el seu espai aeri durant unes hores, i més tard ha anunciat que quedaria reobert a les 7.30 del matí. 


Noves amenaces

Un cop acabat l'atac israelià, l'Iran ja ha advertit Israel que es reserva el dret de respondre i que "Israel haurà de fer front a una reacció proporcional a cadascuna de les accions que dugui a terme".

L'exèrcit israelià ja ha respost que "si el règim iranià cometés l'error de començar una nova escalada, ens veurem obligats a respondre".

Imatge d'arxiu d'una llançadora del sistema antimíssils THAAD durant una prova (Europa Press/Contacto/Ralph Scott/US Department of)

L'esperada represàlia israeliana ha arribat al cap de tres setmanes i després que els Estats Units anunciessin el desplegament a Israel del sistema de defensa antimíssils anomenat THAAD per protegir el país d'atacs procedents de l'Iran, a més d'un contingent d'un centenar de militars nord-americants operar-lo.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IranIsrael
Anar al contingut