Atac al camp de refugiats de Jabalia: l'ONU parla de possibles crims de guerra
- TEMA:
- Guerra a Gaza
Les Nacions Unides ja parlen de possibles crims de guerra a Gaza, després dels últims atacs al camp de refugiats de Jabalia, tant per l'elevat nombre de víctimes civils com per la magnitud. En menys de 24 hores, ha estat bombardejat dos cops. Segons Hamas, hi ha hagut 195 morts, 777 ferits i 120 persones desaparegudes sota la runa.
"Ens preocupa seriosament que es tracti d'atacs desproporcionats que puguin constituir crims de guerra", ha afirmat l'alt comissionat de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, Volker Türk.
Amb més de 116.000 habitants, aquest camp de refugiats és el més poblat del món, i la seva població civil és molt vulnerable. Des de l'inici dels bombardejos han estat atacats sis vegades, però els dos últims atacs van ser els més letals que han viscut mai.
Aquesta imatge de l'abans i el després dels bombardejos al camp de refugiats de Jabalia mostra l'estat de la zona. La primera fotografia de satèl·lit és del 31 d'octubre i la segona, de l'1 de novembre.
Pots desplaçar el cursor per comparar les dues imatges:
Obertura del pas de Rafah
El pas de Rafah, porta de sortida cap a Egipte, continuarà obert aquest dijous per segon dia consecutiu. Aquest dimecres, s'han pogut evacuar els primers civils: 76 palestins (46 ferits i 30 persones que els acompanyaven) i unes 300 persones estrangeres o de doble nacionalitat.
I aquest dijous ja haurien sortit un centenar d'estrangers més. El Ministeri d'Exteriors egipci assegura que estan preparats "per facilitar l'acollida i l'evacuació" d'uns 7.000 estrangers d'unes 60 nacionalitats pel pas de Rafah, l'única sortida oberta que no està sota control d'Israel.
Entre els ferits greus que han sortit en les últimes hores hi ha un espanyol, anestesista de Metges sense Fronteres. De moment, però, a la Franja de Gaza hi continua havent més de 20.000 ferits i els bombardejos no cessen, ni de dia ni de nit.
Des dels Estats Units, Joe Biden s'ha felicitat d'haver liderat l'operació per salvar vides. "Gràcies al lideratge nord-americà concertat, s'ha iniciat un pas segur per als palestins ferits i els estrangers per sortir de Gaza. Els ciutadans nord-americans poden sortir avui com a part del primer grup de més de 1.000 persones. Veurem més resultats d'aquest procés en els pròxims dies", ha afirmat el president nord-americà.
Biden també ha demanat "una pausa" en el conflicte per "donar temps per treure els presoners", en referència als ostatges segrestats per Hamas. La Casa Blanca ja havia demanat anteriorment una "pausa humanitària" per permetre l'entrada d'ajuda a la Franja i l'alliberament dels ostatges.
Al marge de la guerra, els moviments diplomàtics continuen. A Washington, el secretari d'Estat, Antony Blinken, s'ha reunit amb el ministre de Defensa saudita, el príncep Khalid bin Salman, com a preàmbul del viatge que Blinken començarà aquest divendres a Israel i Jordània en què té previst tornar-se a reunir amb Benjamin Netanyahu per rebre informació de primera mà.
L'exèrcit israelià assegura que aquesta nit ha matat "desenes de combatents" al nord de la Franja de Gaza per repel·lir un atac de "cèl·lules terroristes".
Crida desesperada de l'hospital Al-Shifa
Mohammed Abu Selmeya, director de l'hospital d'Al-Shifa, el més gran de Gaza, ha fet crida d'auxili davant el risc que s'aturi el generador principal que dona electricitat al centre, i per la falta de combustible:
"Si aquest generador s'atura, el pròxim anunci serà la mort dels nadons a les incubadores, dels pacients amb ventilació assistida, dels de cures intensives i dels de les sales d'operacions."
Un centre de tractament contra el càncer també ha hagut de tancar per falta d'electricitat i per les destrosses dels atacs aeris, segons l'OMS. La Mitja Lluna Roja també ha denunciat els intesos bombardejos entorn l'hospital Al-Quds de la ciutat de Gaza.
Metges sense Fronteres xifra en 20.000 les persones ferides a Gaza "que tenen un accés molt limitat" al sistema sanitari, per poder ser atesos.
Més de 10.000 morts en 27 dies de guerra
Des de l'inici de la guerra, el passat 7 d'octubre, 8.796 palestins han mort en aquest conflicte a la banda de Gaza, la meitat infants, i 2.000 més estan desapareguts, segons el Ministeri de Salut de Hamas.
A Cisjordània, 125 palestins més haurien mort en els territoris ocupats per Israel, segons l'Autoritat Nacional Palestina.
Per la seva banda, Israel xifra en 1.400 les persones mortes al seu territori en els atacs de Hamas, la majoria civils, i 242 les segrestades. Fins ara, Hamas ha alliberat 4 ostatges.
Des de l'inici de la guerra també han mort 332 soldats israelians, segons dades facilitades aquest dijous pel portaveu de Defensa, Daniel Hagari.
- ARXIVAT A:
- Guerra a Gaza Israel Gaza