Un bomber entre la runa causada pels bombardejos sobre Dnipró (State Emergency Service of Ukraine)

Rússia amplia l'ofensiva a Ucraïna amb bombardejos a ciutats que encara no havia atacat

Una persona hauria mort a Dnipró i quatre més a Lutsk, segons fonts ucraïneses

Actualitzat

En el setzè dia de la invasió d'Ucraïna, les forces russes han ampliat l'ofensiva a ciutats que fins ara no havien estat atacades.

És el cas de Dnipró, la quarta ciutat ucraïnesa, a la riba del Dnièper, on les bombes han causat, almenys, la mort d'una persona. Haurien caigut, segons els serveis d'emergència ucraïnesos, a tocar d'una llar d'infants, un edifici d'apartaments i una fàbrica de sabates.

Edifici danyat pels bombardejos sobre Dnipró (State Emergency Service of Ukraine)

Aquesta matinada també hi ha hagut bombardejos a Lutsk, a l'oest, a 80 quilòmetres de la frontera amb Polònia. En aquest cas, sembla que l'objectiu de l'atac eren un aeròdrom i una fàbrica pròxima. 

Edifici afectat pels bombardejos sobre Dnipró (State Emergency Service of Ukraine)

L'alcalde, Igor Polischuk, ha alertat la població de la caiguda de bombes a prop de l'aeroport i ha fet una crida a anar als refugis antiaeris. Més tard ha explicat que quatre persones han mort i sis més han resultat ferides a causa del bombardeig.

Edificis afectats pels bombardejos sobre Dnipró (State Emergency Service of Ukraine)

El portaveu del Ministeri de Defensa rus, Igor Konashenkov, ha explicat que l'exèrcit rus ha inutilitzat l'aeròdrom militar de Lutsk i un altre a uns 200 quilòmetres més al sud, a Ivano-Frankivsk.


Les forces russes s'acosten a Kíiv

El comboi militar rus que fa dies que s'espera a les portes de Kíiv hauria començat a fer moviments, segons mostren les últimes imatges de satèl·lit publicades per l'empresa nord-americana Maxar Technologies.

De 60 quilòmetres de llarg, ha estat gairebé immobilitzat durant dies i ara hauria començat a avançar i a preparar-se per a un atac a la capital que es podria fer en els pròxims dies.

Columna militar russa a prop de l'aeroport Antonov de Kíiv en una imatge de satèll·lit (Reuters/Maxar Technologies)

Fonts militars nord-americanes, d'altra banda, asseguren que, en les últimes vint-i-quatre hores, les forces russes han avançat 5 quilòmetres cap a la capital.

Diverses persones marxen d'Irpín, prop de Kíiv
Diverses persones marxen d'Irpín, prop de Kíiv, a través d'un pont destruït (EFE/Roman Pilipey)

Les tropes russes, doncs, són molt a prop d'Irpín, als afores de Kíiv, un dels llocs pel qual fuig la població, travessant un pont destruït que ja s'ha fet icònic.


Setge a Mariúpol amb la població atrapada

L'objectiu principal de l'exèrcit rus continua sent Mariúpol, una ciutat de mig milió d'habitants del sud d'Ucraïna, a la costa del mar d'Azov, al Dombass, que és clau per a Rússia per unir la península de Crimea amb les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk.

El setge a la ciutat es manté des de fa dies i la població està atrapada sense electricitat, ni aigua, ni menjar. Hi ha gent que emmalalteix a causa del fred intens, segons ha alertat el cap de l'oficina de la Creu Roja a la ciutat, Sasha Volkov.

 

Aquest divendres, per setè dia consecutiu, Rússia ha anunciat un alto el foc per permetre l'evacuació de civils de Mariúpol. Fins ara, tots els intents anteriors han acabat en fracàs. La viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, s'ha mostrat esperançada: "Esperem que avui funcionarà", ha dit.


Batalla per la informació

Mariúpol, d'altra banda, ha estat també en un altre front, el de la batalla informativa entre Rússia i Ucraïna, arran del bombardeig de l'exèrcit rus a una maternitat. Segons el govern ucraïnès, és un crim de guerra. Per al Kremlin, en canvi, va ser l'atac a un cau de neonazis.

En un discurs d'aquest dijous a la nit, Zelenski ha acusat la televisió russa de no dir "ni una paraula que fos veritat" sobre el bombardeig de Mariúpol, i ha assegurat que Kremlin menteix a la ciutadania russa.


Fracàs de la reunió a Turquia

Alguns corredors humanitaris sí que han funcionat aquests últims dies, després de dues setmanes de guerra. Ha fracassat, però, l'intent de consolidar-los i ampliar-los i tenir un alto el foc de vint-i-quatre hores, com Ucraïna ha proposat a la reunió celebrada a Turquia entre els ministres d'Exteriors ucraïnès i rus.

Reunió a Turquia dels ministres d'Exteriors d'Ucraïna i Rússia, Dmitró Kuleva i Serguei Lavrov (Reuters/Russian Foreign Ministry )

Amb la mediació del seu homòleg turc, Mevlüt Çavusoglu, Dmitró Kuleba i Serguei Lavrov s'han trobat cara a cara a la ciutat balneari d'Antalya. Aquesta primera trobada des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, però, ha acabat sense cap acord


Zelenski espera "solucions reals"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reclamat als seus socis internacionals "solucions reals" i no basades en "declaracions o consideracions abstractes". "Estem esperant un senyal concret", ha remarcat.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir PutinVolodímir Zelenski
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut