El port d'Odessa al mar Negre, un enclavament estratègic (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Atac amb míssils al port d'Odessa, hores després de tancar-se l'acord pels cereals

L'atac suposa el primer entrebanc a l'acord signat entre Rússia i Ucraïna que ha de permetre l'exportació de cereal ucraïnès per pal·liar la fam al món
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Aquest divendres, la comunitat internacional celebrava l'acord que ha de desbloquejar l'exportació de cereals ucraïnesos i russos. Hores després, un atac amb míssil ha sacsejat el port d'Odessa, d'on haurien de sortir tones d'aquest aliment.

Segons denuncia Ucraïna, l'exèrcit rus ha atacat el port comercial d'Odessa. Dos dels quatre míssils de creuer disparats han afectat la infraestructura del port. Els altres dos els haurien interceptat les defenses antiaèries.

Segons un diputat local, hi ha hagut un incendi al port a conseqüència de les explosions.

En l'acord de divendres, Rússia es va comprometre a no atacar els ports ucraïnesos quan hi hagués enviament de cereals. Així, tot i que l'atac no invalidaria la firma, sí que el posa en perill.

L'ONU, els Estats Units i la Unió Europea ja han condemnat el bombardeig. També Ucraïna. El seu president ha destacat que amb aquesta firma també disposaran de diners, implícitament per finançar l'esforç de guerra.

El portaveu del Ministeri de Defensa ucraïnès, Oleg Nikolenko, ha afirmat que l'atac amb míssils suposa "trencar les promeses" i ha responsabilitzat Rússia en cas d'una "crisi alimentària global".


Pendents dels cereals

L'atac passa l'endemà de l'acord signat entre Rússia i Ucraïna que ha de permetre l'exportació de cereal ucraïnès, que és clau per intentar pal·liar un episodi de fam sense precedents al món, sobretot al continent africà, que és qui més ho està patint.

L'acord tindrà una vigència renovable de quatre mesos; el temps que es calcula que es trigarà a buidar els 25 milions de tones de cereal que hi ha a les sitges, això només a Ucraïna.

Per garantir que els vaixells no seran atacats, la marina ucraïnesa escortarà els vaixells entre les mines que van posar al mar Negre quan volien evitar un desembarcament rus.

Una de les mines a la platja d'Odessa (Reuters)

A Istanbul, un centre conjunt de coordinació inspeccionarà els vaixells per garantir que no s'utilitzen per transportar armes.

Rússia també podrà donar sortida als mercats internacionals el seu cereal i els fertilitzants. Precisament, els fertilitzants s'havien encarit gairebé un 200%; una pujada de preus que afecta, sobretot, els països en vies de desenvolupament.

L'acord significa un respir per a diversos sectors. Els primers, els pagesos -- tant russos com ucraïnesos --, que veien bloquejades les exportacions de cereals, tones i tones que no tenien sortida.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut