L'Open Arms descarrega menjar a Gaza mentre Israel ataca de nou ciutadans que recollien ajuda
El vaixell amb el primer carregament d'ajuda humanitària per via marítima ja es veu des de la costa
El vaixell d'Open Arms, el primer amb ajuda humanitària que arriba a Gaza, ja ha començat a descarregar part de les 200 tones d'aliments a les costes de la Franja.
"Ja estan descarregant a través d'un camió grua", han confirmat fonts de la missió humanitària a EFE. El vaixell va salpar dimarts de les costes de Xipre.
Es tracta del primer enviament d'ajuda a través d'un corredor marítim que busca pal·liar la fam a Gaza, sota bloqueig pels sis mesos de guerra. En total, seran 300.000 àpats que repartirà l'ONG espanyola World Central Kitchen dins la Franja.
Tot això el mateix dia que almenys 20 persones han mort i 155 han resultat ferides en un atac aeri israelià la mitjanit de dijous mentre ciutadans gazians estaven aplegats a l'espera del repartiment d'ajuda.
Les persones s'havien desplaçat fins al complex mèdic d'Al-Shifa, al nord de la ciutat, per anar a buscar aliments, quan avions de combat i drons israelians han començat a llançar míssils contra la multitud.
Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, el nombre de víctimes podria augmentar perquè s'estan recuperant les víctimes i evacuant molts ferits.
Les darreres setmanes s'han produït mitja dotzena d'atacs similars. Vuit civils palestins van morir hores abans en un atac israelià contra un magatzem de distribució d'ajuda al camp de refugiats de Nuseirat, al centre de la Franja.
Dimecres un atac aeri contra un centre de distribució d'ajuda de les Nacions Unides va fer cinc morts i fa quinze dies, en un altre punt d'ajuda, 18 persones van morir quan soldats israelians van començar a disparar a sang freda contra la multitud.
Més pressió per entrar ajuda a Gaza
Les tropes israelianes ataquen els pocs punts de distribució d'ajuda que, a més, són insuficients en un escenari de guerra com la que es viu a la Franja.
L'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, lamenta que, abans de la guerra, entraven diàriament 500 camions d'ajuda humanitària, mentre que ara només n'entren 100, en el millor dels casos.
En aquest sentit, Borrell ha demanat aquest dijous als Estats Units que pressionin més Israel perquè permeti l'entrada de més aliments i medecines a la Franja per via terrestre. Ho ha reclamat des de Washington després de trobar-se amb el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken.
El cap de la diplomàcia europea ha celebrat la iniciativa del govern de Biden d'introduir paquets d'ajuda humanitària a la Franja mitjançant llançament aeris i un corredor marítim, però -recalca- que la "forma natural" ha de ser la via terrestre.
"Estem subministrant ajudes amb paracaigudes i per mar. Això és millor que res. Tothom sap que hi ha un clar impediment a l'accés d'ajuda per part de qui controla la frontera, que és el govern israelià."
Tot i les esperances posades en aquest corredor marítim per pal·liar les necessitats humanitàries de la Franja, el govern de Hamas diu que aquesta ajuda és poca i lenta, i insisteix que cal obrir més passos fronterers, sobretot al nord, on 27 persones, la majoria nadons, han mort per malnutrició.
Netanyahu rebutja la nova proposta de treva
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha qualificat la mitjanit de dijous de "poc realista" la proposta actualitzada per una treva a Gaza.
En aquesta nova proposta, en el marc de les negociacions amb Egipte i Qatar com a mediadors, Hamas s'ha mostrat més flexible respecte al nombre de presos palestins que serien intercanviats per ostatges israelians.
Tanmateix, finalment la treva no arriba amb l'inici del Ramadà perquè per Netanyahu no són una opció la resta de demandes de Hamas, com el fi de la guerra --que ja ha fet 31.300 morts-- i la retirada de les forces israelianes de Gaza.
- ARXIVAT A:
- IsraelGazaGuerra a Gaza