Atac ucraïnès a un centre comercial de la ciutat russa de Bélgorod amb almenys 7 morts

Autoritats russes locals parlen d'un bombardeig contra objectius civils, al mateix temps que aquest dijous, l'exèrcit rus ha atacat diversos punts d'Ucraïna
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Almenys 7 persones han mort, entre elles un infant, i prop d'una vintena n'han resultat ferides a la regió russa de Bélgorod, a la frontera amb Ucraïna. El míssil ha impactat en una zona comercial, esportiva i residencial d'una ciutat on periòdicament cauen projectils ucraïnesos. 

Les autoritats locals atribueixen l'atac a les forces ucraïneses i parlen d'un bombardeig contra objectius civils. De fet, la portaveu d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, ha qualificat l'atac d'"atemptat terrorista" i ha assenyalat que Moscou ho denunciarà davant de diversos organismes internacionals, inclòs el Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

La zona de Bélgorod, que comparteix 552 quilòmetres de frontera amb Ucraïna, ha estat la regió russa més castigada per enfrontaments des que va començar la guerra, el febrer del 2022. Sense anar més lluny, aquest dijous, el Ministeri de Defensa rus ha dit que els seus sistemes de defensa aèria han abatut 14 míssils ucraïnesos en aquest tram.

El míssil ha impactat en una zona comercial de la regió (Reuters/Stringer)

L'atac ucraïnès més mortífer va ser el 30 de desembre passat quan va ser bombardejat un edifici que albergava un cafè i un forn i que va acabar amb 25 morts i més d'un centenar de ferits.

Aquest matí també ha rebut la regió russa de Kursk, on un dron ha fet explotar un dipòsit de combustible. No hi ha hagut víctimes mortals, però s'ha desencadenat un gran incendi a les instal·lacions.

Amb els bombardejos d'aquest dijous i l'enfonsament del vaixell de desembarcament rus Caesar Kunikov al mar Negre, on hauria mort la majoria de la tripulació, Kíiv dona a entendre a Moscou que la seva rereguarda no és segura i que està en condicions de respondre els atacs de Rússia a regions ucraïneses allunyades del front.
 

Ofensives russes

Per la seva banda, aquest mateix dijous, el Ministeri de Defensa rus ha informat sobre un atac massiu amb míssils d'alta precisió contra empreses del complex militar industrial ucraïnès que "ha complert els objectius".

Així mateix, les forces aèries ucraïneses han informat sobre múltiples atacs de l'exèrcit rus en diverses regions d'Ucraïna, principalment Leòpolis (a l'oest), Kíiv i Zaporíjia (al sud). L'ofensiva, que ha afectat infraestructures, edificis residencials i comercials, ha provocat un mort al nord-est del país, segons la Fiscalia.

 A més, al front de Donetsk, l'exèrcit ucraïnès ha hagut d'enviar reforços a Avdíivka, per intentar revertir la situació "extremament crítica" per als defensors de la ciutat, segons ha reconegut a Telegram el comandant d'aquesta unitat ucraïnesa, Andrí Biletski.
 

L'OTAN confia que els EUA "segueixin sent un aliat incondicional"

Tot plegat en mig del bloqueig dels Estats Units a donar més suport al govern de Kíiv. En aquest sentit, el secretari general de l'OTAN, Iens Stoltenberg, s'ha mostrat confiat que s'acabi aprovant un nou paquet d'ajuda militar i financera de Nord-amèrica.

En la roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Defensa de l'aliança, el màxim dirigent també ha advocat perquè els Estats Units "segueixin sent un aliat incondicional" malgrat les amenaces de l'expresident Donald Trump, que va posar en dubte el principi de defensa mútua dels aliats, en considerar que principalment els europeus no gastaven prou en defensa.

Seu central de l'OTAN, a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

Stoltenberg ha remarcat que l'OTAN és una "aliança exitosa" i que cap gran potència té les capacitats que suma l'organització. D'altra banda, ha anunciat que una coalició d'aliats enviarà un milió de drons a Ucraïna aquest any per fer front a la invasió russa.
 

Acord bilateral de garanties de seguretat

Mentrestant, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat que viatjarà divendres a França i Alemanya per reunir-se amb el president Emmanuel Macron i el canceller Olaf Scholz, respectivament.

Està previst que els mandataris d'Ucraïna i França firmin demà a París un acord bilateral de garanties de seguretat, semblant al ja signat entre Kíev i Londres.

Dissabte, el cap d'estat d'Ucraïna pronunciarà un discurs a la Conferència de Seguretat de Múnic (Alemanya) i mantindrà reunions bilaterals a la capital bavaresa, entre d'altres, amb la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut