Salman Rushdie en una imatge del 2010 (Reuters/Andrew Winning)
Salman Rushdie en una imatge del 2010 (Reuters/Andrew Winning)

L'escriptor Salman Rushdie, apunyalat durant un acte a Nova York

Un home l'ha ferit al coll i a l'abdomen amb una arma blanca i l'han traslladat en helicòpter a un centre hospitalari

Actualitzat

L'escriptor angloindi Salman Rushdie, autor d"Els versos satànics", ha estat apunyalat aquest divendres a l'escenari durant un acte a l'estat de Nova York, a la població de Chautauqua.

Segons un testimoni dels fets, Rushdie hauria estat apunyalat "diverses vegades" abans que els agents de seguretat hagin pogut reduir l'atacant. L'agent de l'escriptor ha dit que l'estan operant de les ferides en un hospital local, el UPMC Hamot. 

L'atacant és un home de 24 anys de Nova Jersey, segons ha informat la policia. L'home, identificat com Hadi Matar, ha estat detingut al lloc dels fets poc després de ferir l'escriptor. La policia no ha concretat els motius de l'agressió.

A les xarxes socials, un vídeo mostra com han atès el guanyador del Booker Prize, de 75 anys, després de l'incident:

 

La policia de l'estat de Nova York ha confirmat que s'ha detingut una persona, Hadi Matar, com a presumpte autor de l'apunyalament. 

 

Per ara es desconeix la gravetat de les ferides que té l'escriptor. Se sap que, almenys, ha rebut una punyalada al coll i una altra a l'abdomen. L'han traslladat en helicòpter fins a un centre hospitalari on ha entrat a quiròfan. 

 

Rushdie havia de fer una conferència amb el títol "Més que refugi" on havia de parlar de la seva experiència com a creador exiliat als Estats Units, on resideix des de l'any 2000. L'acte estava organitzat per l'associació City of Asylum.

L'autor britànic està amenaçat de mort des que va publicar "Els versos satànics". El 1989, l'aiatol·là Khomeini va dictar una fàtua contra ell que ha obligat l'escriptor a viure amagat i protegit amb seguretat privada durant tres dècades.

L'Iran va acabar distanciant-se de la fàtua de Khomeini, però l'any 2012, una fundació religiosa iraniana va oferir una recompensa de 2,8 milions de dòlars per qui ataqués Rushdie.

Des de començaments de segle, Salman Rushdie té fixada la seva residència a la ciutat de Nova York.

L'organització PEN Amèrica, que lluita per defensar la llibertat d'expressió als Estats Units, ha condemnat l'atac a l'escriptor anglès. Suzanne Nossel, directora de PEN Amèrica ha explicat que just aquest matí, Salman Rushdie li havia enviat un correu electrònic oferint-se per ajudar a buscar allotjament per a escriptors ucraïnesos refugiats als Estats Units.

 

Salman Rushdie havia anunciat fa tres dies al seu compte de Twitter la seva pròxima novel·la, titulada Victory City, que es publicarà el febrer del 2023:

 

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut