Atemptats 17A: la reconstrucció dels moviments dels terroristes per Bèlgica i França

Els interrogants sobre el coneixement real que tenia l'espionatge espanyol dels terroristes

Anna Teixidor / Roger RoviraActualitzat

El CNI va escoltar els mòbils de la cèl·lula jihadista de Ripoll cinc dies abans dels atemptats, segons el diari Público. El diari publica la còpia de documents secrets del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol en què consta que no només seguien els membres del comando, sinó que també els havien intervingut els telèfons. Una nova informació que planteja interrogants sobre el coneixement real que tenia l'espionatge espanyol dels terroristes, que poc abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils van viatjar a l'estranger.


Hem reconstruït algunes de les passes de la cèl·lula fora de Catalunya

Omar Hichamy es va fotografiar davant la Torre Eiffel el 12 d'agost, pocs dies abans de l'explosió d'Alcanar. Un viatge per tenir un coneixement exhaustiu dels accessos al monument i de les mesures de seguretat que havien de prendre per atemptar-hi.

Aquell mateix dia Omar i Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta de la Rambla, van comprar una targeta telefònica francesa que s'activaria el 15 d'agost al costat francès de la frontera francoespanyola.


Aquella línia només es va fer servir per navegar per internet i no es descarta que respongui a una necessitat de comunicació segura utilitzant alguna aplicació que permeti realitzar trucades a través de dades sense ser rastrejades. Forma part de les comunicacions que es van extreure dels dispositius mòbils i les targetes que es van localitzar.

En el document següent, s'hi indiquen les persones que van passar la nit al mateix hotel de Bèlgica on es va registrar Mohamed Hichamy.

 


En aquell viatge l'acompanyaven Younes Abouyaaqoub i Youssef Aalla. Una prova, extreta del sumari, del detall d'algunes de les investigacions que la policia belga va fer per conèixer els seus moviments entre el 27 i el 28 de desembre del 2016.

Informen d'on van dormir, per quines carreteres van circular, els moviments de les seves targetes bancàries i les trucades que van fer, a més de la geolocalització dels seus mòbils

Pocs dies després dels atemptats, la Fiscalia belga enviava aquesta informació a l'espanyola, amb la documentació que ho acreditava. Totes aquestes dades, aportades per diferents cossos policials, formen part de la causa que es jutja a l'Audiència Nacional.

 

A l'espera que s'obri la part del sumari amb les investigacions policials aportades pels països on van viatjar els membres de la cèl·lula, s'haurà de determinar si van rebre algun tipus de suport logístic i fins a quin punt en aquests viatges van tenir la voluntat de fixar objectius o bé van entrar en contacte amb altres membres d'Estat Islàmic.

Abdelbaki es-Satty, que també va treballar a Bèlgica, va estar fent d'imam unes setmanes en un oratori de Diegem. A la declaració del responsable de la mesquita a la policia belga, assegurava que tenia una actitud estranya i que, en una ocasió, els va explicar que tenia relació amb els serveis secrets espanyols, una relació, deia, que era habitual entre els imams i la policia, a l'estat espanyol.

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut