
Aterra amb èxit a la Lluna la nau privada Blue Ghost amb material de la NASA
La sonda espacial ha fet un viatge de 46 dies des de cap Canaveral, a Florida
La sonda espacial Blue Ghost ha arribat aquest diumenge a la Lluna, en un aterratge perfecte. La missió comercial forma part del programa Artemis de la NASA per establir una presència humana permanent al satèl·lit a finals de la dècada.
El mòdul lunar, de l'empresa privada nord-americana Firefly Aerospace, porta a bord deu instruments científics i tecnològics, com ara una aspiradora o un trepant especials, per analitzar el subsol, la superfície i l'atmosfera de la Lluna.
L'allunatge del Blue Ghost ha estat a les 9.35, hora d'aquí, amb una aproximació controlada fins a Mare Crisium, a la cara visible de la Lluna.
Aterrar una nau espacial a la Lluna amb èxit és una gesta que només han aconseguit cinc països: Rússia, els Estats Units, la Xina, l'Índia i el Japó.
Sis setmanes de viatge
La nau ha recorregut una distància de gairebé 400.000 quilòmetres des del llançament al cap Canaveral, a Florida, el 15 de gener, en un coet Falcon 9 de la companyia SpaceX.
La maniobra final, orbitant el satèl·lit, va començar fa 16 dies.

L'èxit de l'operació ha estat confirmat des del centre de control de la companyia Firefly Aerospace, prop d'Austin, a Texas, en una retransmissió que ha seguit l'astronauta Buzz Aldrin, de 95 anys, el segon home a trepitjar la Lluna durant la missió Apollo 11, l'any 1969.
La missió forma part del programa Serveis Comercials de Càrrega Lunar (CLPS, en anglès) de la NASA i tindrà una durada total d'uns 60 dies. El programa compta amb la participació d'empreses privades, en una època diferent del duel dels anys 60 entre els Estats Units i la Unió Soviètica.
Aparells de la NASA
Els deu instruments de la NASA a bord del Blue Ghost han arribat en condicions òptimes i estan preparats per estudiar les propietats de la superfície lunar, les característiques geofísiques i la interacció entre el vent solar i la magnetosfera terrestre.
Els pròxims dies seran clau per a l'anomenada missió Blue Ghost 1, ja que els instruments recopilaran dades valuoses sobre l'entorn lunar per aplanar el retorn humà a la Lluna i l'exploració de l'espai profund.
Experiments en marxa
Durant el viatge, s'han rastrejat senyals del Sistema Global de Navegació per Satèl·lit (GNSS) a una distància rècord d'uns 400 quilòmetres i ara s'intentarà superar i arribar a la primera recepció d'aquest sistema a la superfície lunar. Es tracta de demostrar la viabilitat a la Lluna, en l'experiment conegut com a Lunar GNSS Receiver Experiment (LuGRE).
Des de poc després del llançament, també ha funcionat el telescopi Lunar Environment Heliospheric X-ray Imager (LEXI), que ha capturat imatges de la interacció entre la magnetosfera terrestre i el vent solar, proporcionant dades valuoses sobre el clima espacial.
Des de la superfície lunar començarà a recopilar dades i imatges crucials per a la investigació científica.
Altres instruments a bord són el Regolith Adherence Characterization (RAC), que avaluarà com la pols lunar s'adhereix a diferents materials, informació crucial per al disseny de futurs equips i vestits espacials.
Per la seva banda, el Lunar Instrumentation for Subsurface Thermal Exploration with Rapidity (LISTER) mesurarà el flux de calor des de l'interior de la Lluna, proporcionant informació sobre la seva estructura tèrmica.
Amb la fita d'aquest diumenge, el Firefly Aerospace i la NASA han demostrat una evolució de la tecnologia d'aterratge lunar per aplanar el camí per a futures missions tripulades i l'exploració sostinguda del satèl·lit natural de la Terra.
També representa un avenç al programa Artemis de la NASA per a una presència permanent a la Lluna i en els esforços de col·laboració publicoprivada per a l'exploració de l'espai.
- ARXIVAT A:
- La Lluna