La central nuclear de Zaporíjia està sota control rus (Reuters/Alexander Ermochenko)

Aturada total de la central nuclear de Zaporíjia: apaguen l'últim reactor

Els talls d'electricitat en l'alimentació de la planta a causa dels bombardejos han obligat a prendre la decisió per seguretat

RedaccióActualitzat

El funcionament de la central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna, controlada des del mes de març per Rússia, s'ha aturat completament com a mesura de seguretat, han informat aquest diumenge Energoatom, l'agència estatal encarregada de la central.

La planta "està completament aturada" ha comunicat l'agència després que desconnectés a tres quarts de quatre de la matinada, hora local, el sisè i últim reactor que funcionava fins ara. S'ha fet el més segur, han dit: "L'apagada i el refredament" del reactor.

El risc de més danys a la línia "segueix sent alt". Han advertit que si les línies continuen danyades, la planta compta amb generadors dièsel de reserva, "la durada dels quals està limitada pel recurs tecnològic i la quantitat de combustible dièsel disponible".

També ho han corroborat les autoritats russes a través de l'assessor del consorci rus Rosenergoatom, Renat Karchaa, que ha informat a l'agència estatal Interfax que "el reactor ha estat aturat i s'estan duent a terme les tasques de refredament".

L'aturada no allunya el perill d'un accident nuclear, segons l'OIEA (Europa Press/Hennadii Michenko )

 

El reactor número 6

El reactor de la unitat elèctrica número 6 ha estat operant en "mode illa" durant els últims tres dies, ha dit Energoatom, alimentant només les necessitats pròpies després que les línies elèctriques fossin tallades pels bombardeigs russos.

El fet que la desconnexió de la planta pogués interrompre els sistemes de refredament és el principal temor dels operadors ucraïnesos i els organismes internacionals atòmics.

Després que els bombardeigs destruïssin el commutador d'una central tèrmica propera del sistema energètic d'Ucraïna, que subministrava l'electricitat a la planta nuclear, dissabte es va restablir la capacitat operativa de la línia.

La restauració de l'energia a la planta, diu l'operadora, i la incertesa de més talls de subministrament --que posen en perill el refredament que necessita el nucli-- han fet "prendre la decisió d'apagar el reactor número 6 i passar a l'estat més segur: apagada en fred", diu en comunicat.

Rafael Grossi, el director general de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), va advertir divendres de la possibilitat d'un accident nuclear després del bombardeig que va tallar la connexió elèctrica exterior. Això fa que la "situació sigui cada cop més precària", ja que és poc probable que es restableixi el subministrament fiable.

Evacuació al voltant de la planta

Kíiv va demanar dimecres que els residents de les zones ocupades pels russos al voltant de la planta s'evacuïn per la seva pròpia seguretat. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat la desmilitarització dels voltants.

Zaporíjia està ocupada per l'exèrcit rus des del 4 de març, al principi de la invasió, però qui l'opera són uns 10.000 funcionaris ucraïnesos que encara són a la central.

Per la seva proximitat a la línia del front, els voltants de la central nuclear han estat objecte de bombardejos --dels quals Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament-- que podrien provocar un desastre nuclear.

El president de l'agència d'energia nuclear d'Ucraïna, Petro Kotin. ha dit a l'agència France Presse (AFP) que estan sotmesos a "un règim d'assetjament policial al personal" per part dels seus ocupants russos. Ha qualificat la situació actual de la planta de "molt difícil" i ha denunciat "tortures" i "pallisses al personal".

La central de Zaporíjia és la més gran d'Europa i proporciona una cinquena part de l'electricitat total d'Ucraïna,

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut